přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců

Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců

Mandriva

Jean-Manuel Croset, bývalý ředitel společnosti Mandriva, tvrdí, že hlavním důvodem likvidace firmy byly platby bývalým zaměstnancům, kteří firmu žalovali.


Před pár dny ohlásila likvidaci firma Mandriva, která proslula především svou desktopově zaměřenou linuxovou distribucí (nazvanou původně Mandrake Linux, později Mandriva Linux). Už řadu let se potýkala s problémy, klesaly jí tržby a od roku 2011 svou linuxovou distribuci nevyvíjela (pokračují jen forky, zejména OpenMandriva, Mageia a PCLinuxOS).

Jean-Manuel Croset, jenž firmě v minulosti šéfoval, označil jako hlavní důvod likvidace firmy fakt, že tato musela vyplatit nemalé peníze propuštěným zaměstnancům, a to bezodkladně i přes probíhající odvolací řízení. Problémy tohoto druhu začaly už v roce 2010, kdy byl propuštěn její zakladatel Gael Duval a rozhodl se za to firmu žalovat.

Nahoru

Příspěvky

Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců
James Scott 31. 05. 2015, 00:34:22
Odpovědět  Odkaz 
Velká škoda, že Mandriva skončila... Svého času to byla kvalitní distribuce na desktop, já na ní kdysi začínal(přechod z WIN).
Lukáš Jelínek Re: Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců
Lukáš Jelínek 31. 05. 2015, 01:27:13
Odpovědět  Odkaz 
Mandriva v podstatě neskončila - vznikla řada forků, z nichž tři zmiňuji v článku. Znamená to ale samozřejmě tříštění úsilí, které se mohlo věnovat jediné distribuci.
Re: Re: Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců
Jack.K 31. 05. 2015, 15:36:48
Odpovědět  Odkaz 
A to je právě ten problém linuxu. Je příliš mnoho distribucí a síly se tak zbytečně tříští jen proto, aby si všichni mohli dokázat, jak je linux svobodný. Ona totiž přílišná svoboda stejně jako demokracie je mnohdy více na škodu než osvícený mocenský režim. Kdyby bylo méně distribucí, bylo by více síly na jejich vývoj. Ten by tak mohl být mnohem intenzivnější a možná už by také i více lidí na něj přešlo. Takhle k tomu uživatelé nemají moc důvodů. Vysvětlujte někomu, že i když je vícero distribucí, tak stále se jedná o linux, kde se ale občas nějaká ta nekompatibilita přesto najde. Ale uživatelé nechtějí nějakou nekompatibilitu, takže proto se linuxu vyhýbají.
Re: Re: Re: Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců
Pavel Šimerda 31. 05. 2015, 17:04:25
Odpovědět  Odkaz 
„A to je právě ten problém linuxu.“

Proč tolik lidí používá slovo „problém“, když popisují hlavní důvod úspěchu? Ještě pochopím použití spojení „tříštění sil“ pro průvodní jev open source, který má pozitivní i negativní dopady a lze do jisté míry omezit působením silných osobností a silných značek, které druhým stojí za následování namísto vytváření a údržby vlastních projektů.

„Ona totiž přílišná svoboda stejně jako demokracie je mnohdy více na škodu než osvícený mocenský režim.“

Linux ani open source nejsou svobodné v demokratickém smyslu, ale ve smyslu minimální vstupní bariéry a absence vendor lockinu. Kdokoli se může pokusit založit projekt, který všechny ostatní převálcuje a v případě úspěchu může osvícený mocenský režim nastolit a udržovat. Mnohé významné projekty včetně Linuxu samotného tak fungují.

„Kdyby bylo méně distribucí, bylo by více síly na jejich vývoj.“

To je nesmysl. Nebo snad chcete vývojáře všech současných projektů zatknout a násilím je donutit pracovat na projektu, který je dosud nedokázal dostatečně namotivovat?

„Vysvětlujte někomu, že i když je vícero distribucí, tak stále se jedná o linux, kde se ale občas nějaká ta nekompatibilita přesto najde.“

Lidé nechápou mnohem jednodušší věci jako že jejich kamarád, co se zajímá o počítače jim neopraví všechno od počítače přes telefon a televizi až po automatickou pračku. Nevidím zásadní důvod, proč by měl svět software vypadat tak, aby ho každý během chvilky pochopil.

„Ale uživatelé nechtějí nějakou nekompatibilitu, takže proto se linuxu vyhýbají.“

Lidé se vyhýbají kdečemu z kdejakých důvodů. To ale neznamená, že si z nich všichni open source odborníci a enthusiasté sednou na zadek a vrhnou se společnými silami na jeden projekt jako zemědělci za Stalina.
Re: Re: Re: Re: Croset: Firmu Mandriva potopily žaloby bývalých zaměstnanců
:-) 1. 06. 2015, 00:27:44
Odpovědět  Odkaz 
Hezky shrnuto ...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz