přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu

Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu

Lubuntu

Používáte ještě systém Microsoft Windows XP, který brzy ztratí podporu? Přečtěte si, proč přejít na linuxovou distribuci Lubuntu.


Operačnímu systému Microsoft Windows XP skončí 8. dubna 2014 definitivně podpora a případně objevené chyby (včetně bezpečnostních) už nikdo neopraví. Proto jsou uživatelé postaveni před rozhodnutí, zda nepodporovaný systém používat dál (s riziky, která z toho plynou), pořídit si novější verzi (obvykle i s novým hardwarem, protože na tom původním nemusí běžet) nebo přejít na Linux (některé distribuce jsou velmi nenáročné a bez problémů běží i na velmi starých počítačích).

Článek na serveru OMG! Ubuntu! ukazuje čtyři důvody, proč právě teď přejít na linuxovou distribuci Lubuntu. Tato distribuce je odvozena od Ubuntu, používá ale lehké, nenáročné desktopové prostředí LXDE. Poskytuje tedy prakticky plnou škálu moderního softwaru, ale současně může běžet i na starých, nevýkonných počítačích. Ovládání je velmi podobné tomu z Windows XP, uživatel se tedy nemusí učit příliš nových věcí. Tuto distribuci doporučuje i německé město Mnichov, které právě kvůli náhradě zastaralého systému rozdávalo instalační disky s Lubuntu.

Jak se liší ovládání Linuxu a Windows? Přečtěte si článek o porovnání linuxových prostředí (KDE, GNOME, Xfce a Unity) s prostředím Microsoft Windows 7 a 8.

Nahoru

Příspěvky

Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
lol 27. 02. 2014, 19:21:47
Odpovědět  Odkaz 
Nie som ortodoxný zástanca Windows, práve naopak, ale toto mi príde ako obyčajný reklamný článok :)
Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
teekex 27. 02. 2014, 23:53:47
Odpovědět  Odkaz 
Tak hlavne v pripade domaciho systemu to asi nebude problem, to clovek vetsinou bude muset ozelet jenom ty hry popripade se to snazit nejak rozchodit pres Wine apod., ale ve firemni sfere nejenom Linux narazi na tvrdou zed. Spousta specifickych aplikaci, ktere se vyvyji pouze pro jednu platformu a v nevyjmecnych pripadech pouze stale pro Windows XP neco takoveho zcela vylucuji. Hold ty stanice pobezi nadale na Windows XP, akorat nebudou mit pristup do internetu a budou bud uplne bez pripojeni do site a nebo pouze do lokalni/firemni.
Re: Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
kolemjdoucí 28. 02. 2014, 18:04:37
Odpovědět  Odkaz 
Je to "reklamní" článek. Nic proti tomu, Lubuntu se dá přece stáhnout zadara.

Ale Lubuntu je dost zabugované a řada věcí se neřeší, i když o nich vývojáři dobře vědí. Navíc zde naprosto chybí dnes standardní uživatelský komfort. Člověk zvyklý na relativní komfort KDE si jen těžko zvyká na strohé LXDE.

Nejhorší však je, že počet bugů asi bude geometrickou řadou narůstat kvůli velkým plánovaným změnám prostředí. Mluvím tady o přechodu na qt a sloučení s razorem.

Myslím, že potrvá několik let než se s toho vyhrabou, aby to vůbec nějak chodilo. Vždyť kolik jenom problémů bylo s novým KDE 4.X.
Re: Re: Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
am 28. 02. 2014, 18:36:49
Odpovědět  Odkaz 
"Myslím, že potrvá několik let než se s toho vyhrabou"

dubnový lubuntu bude mít podporu nejmíň do 2017, tak maj čas, ne? :)
Re: Re: Re: Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
alek 4. 03. 2014, 10:50:03
Odpovědět  Odkaz 
Pro Lubuntu dlouhá podpora neplatí.
Microsoft doporučuje přejít na Linux
GVKB 26. 03. 2014, 10:44:09
Odpovědět  Odkaz 
http://www.gvkb.cz/?p=13863
Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Petr Tv. 28. 02. 2014, 10:26:28
Odpovědět  Odkaz 
Ve firemní sféře je relativně dost finančních prostředků na upgrade a přechod na W7/8

Ale v domácnostech je to rozumná alternativa.
Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Hugo 28. 02. 2014, 14:54:37
Odpovědět  Odkaz 
Troufám si říci že je to obráceně,
Ve většině firem je investice za PC pro obyčejné zaměstnance neřešitelný problém kdežto v domácnostech není výrazný problém koupit NB/PC za cca 10 000,-
Re: Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Petr Tv. 1. 03. 2014, 23:37:59
Odpovědět  Odkaz 
No prostě nemáš až tak moc pravdu.
Ano teoreticky v domácnosti těch 10tis aj dají, tedy pokud nepotřebují 2-3-4, protože dělit se o jeden PC není moc praktické, že.
Ale obtíž je ta, že to není mnohdy potřeba a bylo by to VYHOZENÝCH 10tis v té domácnosti.

A ve firmách je dost peněz...

Nicméně, je-li ze strany majitele firmy zájem, nebo je-li to rozumné OSVČ pak může nejen ušetřit ale silně zefektivnit svou práci (nepotřebuje-li zrovna AutoCAD či Adobe Suit) přechodem na open source OS.

A mluvím tak proto, že já jsem takové OSVČ, a všechny moje laptopy a PC přešly už před vice jak 4 lety plně na linux.
A to ji doma, a to každý z mých synů má vlastní desktop.

Takže kdybych to měl řešit stylem Huga, tak u mne by přechod na W7 znamenalo doma investici minimálně 4x 10tis, resp. více, protože za 10tis rozhodně nekoupíš mašinu nijak HWvých výšin.
Kategorie uživatelů (bylo: Čtyři důvody...)
Jirka 28. 02. 2014, 12:50:46
Odpovědět  Odkaz 
Tak čtu a koukám, zase ovčí klasika...

Můžu se zeptat, proč je jakousi úchylnou "módou" (?) dělit uživatele na firmy (zde chápáno jako podnik s x poslušnými zaměstnanci) a domácnosti?

Co živnostníci (OSVČ)? Nebo malé, několikačlenné s.r.o.? Prostě ti, kdo jako jedni z mála dnes stále ještě něco rozumného dělají a stojí tedy vůbec za řeč...

Konkrétně: sám jsem OSVČ a Linux používám prakticky výhradně už několik let. Předtím jsem volil cestu multiplatformního freeware či GNU/GPL software na Windows, převážně XP. Přechod byl tedy prakticky zcela hladký, protože se změnil jen OS.

Světe div se, s celkem minimální námahou, zato velkou satisfakcí vše více i méně důležité funguje. Bez keců, výmluv, obracení se na "IT oddělení" atd. Slovy "funguje" přitom myslím i nutnou komunikaci s okolním ovčím MS only světem, nebo třeba funkci některých programů (účetnictví) pod Wine.

Pocit, že nejsem něčí otrok (MS počínaje) a mohu (či musím) používat vlastní hlavu, je nádherný...
Re: Kategorie uživatelů (bylo: Čtyři důvody...)
Petr Tv. 1. 03. 2014, 23:43:36
Odpovědět  Odkaz 
Jirko firemní sféru a soukromou sféru mám relativně správně rozdělenou.

Firemní sféra je u mne subjekt s 30 a více PC jednotkami, soukromá (domácí) jsou všechny ostatní.

Taky je podstatné, že na používání open source SW (vč. OS) musí být od uživatele taky vstřícnost (nebo alespoň od vedení společnosti), protože to nijak na sílu nepřesvědčíš.

Osobní zkušenost. Pokud majitel firmy, společník, či uživatel, není nakloněn linuxu, tak ho prostě nedonutíš aby to používal.
Něco jiného je se osvobodit sám sebe (jako ty) a něco jiného chtít osvobodit ty ostatní. Pokud to neakceptují je to velmi těžké až skoro nemožné.
Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
dbd 28. 02. 2014, 13:28:04
Odpovědět  Odkaz 
Co se hardware týká tak jsem se naopak setkal s tím že HW by se posílit dal ale limitovali ho XP. V podstatě stejná situace jako když končili W98, stačí jedna zasekaná komponenta a dokud ta neumře tak s tím nikdo nehne.
Re: Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Petr Tv. 1. 03. 2014, 23:47:28
Odpovědět  Odkaz 
DBD ono stačí jeden specifický software a jsi v "háji"

Mám u klienta stále ještě nuceně funkční W98 (původně tam byly W95, ale úspěšně odešel disk) a nic jiného na daném místě prostě nebude, dokud neumře řezačka, kterou ten PC ovládá.
Protože aby mohl tam jít vyšší OS např alespoň XP tak by se musel koupit upgrade SW pro řezačku, a to přeci nikdo neudělá, když to tak teď funguje...
Hold ten SW na ničem vyšším jak W98 nejede a nepojede.
Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Fanda D. 3. 03. 2014, 09:33:29
Odpovědět  Odkaz 
Léta jsem používal Windows XP. Měl jsem tam Corel, Adobe, pouštěl filmy, internet ... Vyšší verze jsem nebral, protože by to PC neutáhlo.
Před dvěma lety jsem tento počítač prodal, koupil si notebook bez OS, stáhnul a nainstaloval Linux (Ubuntu) a maximální spokojenost.
Placený software nahradily bezplatné alternativy.
Čtyři důvody, proč přejít z Windows XP na Lubuntu
Laco 4. 03. 2014, 07:37:07
Odpovědět  Odkaz 
Nainštaloval som účtovnícky softvér MRP pre windows na ubuntu. Okamžite sa chytilo wine a dotiahlo do konca. Automatické nastavenie tlačiarní, adresárov. Aplikácia ide stabilne. Zatiaľ jediné, čo som zaregistgroval že nefunguje, je export do xml. Predpokladám však, že aplikácie, ktoré roky sú používané na windows xp pravdepodobne nemali by mať problém s funkcionalitou ani so stabilitou pod wine. Je treba samozrejme dôkladne otestovať.
Inou alternatívou je virtual box s windows xp bez sieťového pripojenia.
Ako mnohí už roky používam Linux - Ubuntu. Je dostatočne spoľahlivý a nedávno som ho nainštaloval na netbook s 1 GB RAM, po tom ako haproval Windows 7. Pohodový a rýchly štart, aj vypnutie, požadovaná funkcionalita minimálne na rovnakej úrovni ako bol užívateľ zvyknutý.
Moja skúsenosť so slobodným softvérom: na rozmanité činnosti sú desiatky komerčných softvérov, v prevažnej väčšine sa však nájde open source alternatíva, ktorá má dostatočnú funkcionalitu. Na začiatku uvedené MRP je síce komerčný soft, je ho však potrebné neustále udržiavať v súlade s mokrými snami štátnych financmajstrov, a to je tvrdé zamestnanie. Naopak, softvér v štátnej správe by mal byť vyvíjaný ako open source - s otvorenými zdrojovými kódmi. Táto skutočnosť napríklad v Nemecku, aj Francúzsku stále zreteľnejšie sa stáva mainstreamom. Aj toto ich bude stále viacej odlišovať od banánových republík.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz