přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku

CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku

CuBox

Firma SolidRun uvádí nové modely svého miniaturního počítače za nízkou cenu. Řada je nazvána CuBox-i, ceny začínají na 50 dolarech a jako systém lze zvolit Android nebo Linux.


CuBox-i je nová řada počítačů v krabičce o tvaru kostky s hranou dva palce (tj. cca 5 cm). Nahrazuje dřívější počítače CuBox a CuBox Pro a je založena na SoC platformě Freescale i.MX6. Počítač CuBox-i bude dostupný ve čtyřech verzích: základní i1 bude mít jednojádrový procesor s kmitočtem 800 MHz, 512 MB paměti a pouze základní výbavu, na opačném konci bude i4Pro se čtyřjádrovým procesorem (1 GHz), 2 GB paměti a plnou výbavou.

Všechny verze budou mít HDMI 1.4 a SPDIF, síťové rozhraní Ethernet (v základní verzi jen 10/100 Mb/s, ve vyšších gigabitové), infračervený přijímač, dva porty USB 2.0 a microSD slot pro kartu se systémem. V plné výbavě bude WiFi, BlueTooth, rozhraní eSATA II, infračervený vysílač, hodiny zálohované baterií a micro-USB zařízení s RS 232.

Na přiložené kartě microSD bude systém Android 4.2.2, který ale půjde nahradit (prakticky libovolným) Linuxem. Standardní ceny začínají na 50 USD za verzie i1 (verze i4Pro bude stát 130 USD), při předobjednávce jsou ještě o něco nižší (od 45 dolarů).

Nahoru

Příspěvky

CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
lzap 4. 09. 2013, 20:38:13
Odpovědět  Odkaz 
Strašně drahé na to, že hardware tu cenu nemá a žádnou přidanou hodnotu firma neposkytuje. Alespoň ji ninde nevidím.
Re: CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
SpaceExplo 4. 09. 2013, 22:53:30
Odpovědět  Odkaz 
Ja vidim pridanou hodnotu ve velikosti, resp. nevelikosti.
Re: Re: CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
lzap 5. 09. 2013, 20:57:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak to bych stěží nazval přidanou hodnotou. Dneska se dá sehnat x86 se solidní grafikou ve velikosti 100x100 (možnost přidělat zezadu na monitor) a za slušnou cenu včetně možnosti instalace hard disku. A to jak barebone, tak hotové sestavy renomovaných výrobců.
Re: Re: Re: CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
Martin 6. 09. 2013, 06:32:19
Odpovědět  Odkaz 
Akorát, že tohle má spotřebu 3W, rozměry takové, že to můžu mít pořád u sebe....mně osobně se to líbí dost.
CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
Martin 5. 09. 2013, 11:57:00
Odpovědět  Odkaz 
Koukal jsem na specifikaci, a protože nemáme nějak moc povědomí a výkonu hw, můžete mi někdo říct, jestli by to stačilo na internet (flash), kancelářskou práci, video (sledování)?

Dneska mám 8 let starý desktop s Athlonem 3200, grafika je Nvidia EN6600 256MB, ram 2,7GB DDR2 333MHz (mám pocit) a jediný lepši komponent je tam SSD disk na systém. úplně mi to stačí.

Jediné co, asi zpomalí systém je SDHC karta na místo SSD.

Ale ty rozměry a cena něco přes 2t....

Díky,

M.
Lukáš Jelínek Re: CuBox se vrací, aneb linuxová kostka za tisícovku
Lukáš Jelínek 5. 09. 2013, 14:52:56
Odpovědět  Odkaz 
Na všechny zmíněné činnosti by to stačilo (ta nejnižší verze by ale asi už byla na hraně). Podobných minipočítačů existuje víc, v podobných cenových relacích, mohou být ale různě vybavené.

Jinak ono je to opravdu tak, že pro většinu počítačových činností nemá smysl se hnát do upgradů HW, pokud ten dosavadní úspěšně slouží - právě s výjimkou SSD, protože tam lze získat hodně velké zrychlení za málo peněz.

Když chce někdo investovat do HW, je lepší se zaměřit spíš na periferie, například monitor (kde dříve ty kvalitnější stály opravdu dost, dnes už je to lepší - bohužel se výrobci příliš neženou do monitorů s vysokým rozlišením, což je škoda, protože technologicky už to problém není).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog