přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Debian se vrací ke GNOME

Debian se vrací ke GNOME

Debian

Linuxová distribuce Debian zřejmě opustí Xfce jako výchozí desktop a vrátí se ke GNOME. Striktní požadavky na datovou velikost byly totiž opuštěny, komunita GNOME roste a verze 3 se výrazně zlepšila.


Není to tak dávno, co projektový tým distribuce Debian rozhodl o opuštění desktopového prostředí GNOME a přechodu na lehké prostředí Xfce. Jedním z hlavních důvodů bylo „bobtnání“ GNOME a současně potřeba dostat celou základní distribuci na jediný disk typu CD. Ve verzi 8.0 (Jessie) se ale zřejmě vše zase vrátí do starých kolejí a výchozím desktopovým prostředím se opět stane GNOME.

Požadavek na velikost distribuce vhodnou pro CD totiž už pozbyl na relevanci. Současně roste komunita okolo prostředí GNOME a verze 3 (aktuálně se chystá vydání 3.14; můžete si přečíst recenzi GNOME 3.12) se postupem času výrazně zlepšila.

Nahoru

Příspěvky

Debian se vrací ke GNOME
Marp 24. 09. 2014, 08:45:16
Odpovědět  Odkaz 
To je dobrý počin. Už nějakou dobu používám Debian 8 Jessie s Gnome Shellem 3.12 (a je to velice stabilní verze už nyní!) a co jsem viděl ukázky nového GS 3.14, tak to vypadá hodně dobře. Ostatně Gnome bylo vždy defaultním prostředím pro Debian a samozřejmě není problém si doinstalovat další desktopy (XFCE, KDE, Cinnamon ap.).
Osobně mi GS vyhovuje z desktopových prostředí nejvíce.
Re: Debian se vrací ke GNOME
Daniel 26. 09. 2014, 14:01:35
Odpovědět  Odkaz 
Mas pravdu, spravny move.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog