přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ellison: Nevím, zda je Java svobodná

Ellison: Nevím, zda je Java svobodná

Larry Ellison, ředitel firmy Oracle, u soudu ukázal, že nemá příliš velké povědomí o jedné z klíčových technologií, kterou firma získala akvizící Sun Microsystems.


Před o něco více než 2 roky dokončila firma Oracle převzetí společnosti Sun Microsystems, za kterou zaplatila 7,4 mld. USD. Získala tím kromě jiného i významné technologie, hrající na světovém trhu IT klíčovou roli v určitých segmentech. Takovou technologií byla také Java, na jejíž vývoj pod křídly firmy Oracle se již snesla poměrně silná kritika.

Právě ohledně Javy také Oracle vede soudní spor s firmou Google, kterou obviňuje, že nejen používá patentově chráněné algoritmy, ale že dokonce přímo zkopírovala kód z Javy. Nyní proběhlo soudní jednání, na němž dostal Larry Ellison, ředitel firmy Oracle, od advokáta Googlu otázku, zda je Java svobodná. Ellison se bránil odpovědi, a teprve na výzvu soudce odpověděl, že neví.

Samotný jazyk Java je public domain. Drtivá většina implementace (knihovny, virtuální stroj, kompilátor atd.) je licencována pod GNU GPL, a to buď s tzv. classpath výjimkou (tedy že pouhé používání přes API nezakládá povinnost využít pro odvozené dílo také GPL), nebo v některých případech bez ní. Kromě toho je tentýž kód poskytován i pod proprietární licencí.

Nahoru

Příspěvky

Ellison: Nevím, zda je Java svobodná
bibri 19. 04. 2012, 09:17:02
Odpovědět  Odkaz 
Neuvěřitelné :) "Ellison se bránil odpovědi, a teprve na výzvu soudce odpověděl, že neví."

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz