přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti

Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti

Evropská unie

Pět organizací, které se zabývají podporovu otevřených datových standardů a otevřeného softwaru, doporučuje Evropské komisi, aby opustila formuláře v PDF a přešla na moderní webové technologie jako HTML5 nebo XForms. EK by podle nich měla plnit svůj slib používat otevřené standardy.


Organizace OpenForum Europe, FSFE, April, Edri a Open Source Business Alliance navrhují Evropské komisi, aby opustila problematické formuláře ve formátu PDF a přešla na moderní webové technologie, například HTML5 nebo XForms. Současné řešení založené na PDF často vyžaduje prvky, které jsou k dispozici jen v konkrétních proprietárních implementacích. „To je pro řadu uživatelů problém, takže přicházejí o možnost volby [softwaru] nebo jsou z procesu zcela vyloučeni. Nemusí to tak být, neboť existuje mnoho efektivních alternativ, které jsou zcela založeny na otevřených standardech,“ říkají organizace.

Přečtete si článek o využití formulářů standardu XForms v kancelářských balících Apache OpenOffice a LibreOffice.

Požadují, aby Evropská komise plnila svůj slib používat otevřené standardy. „Jsou formáty a protokoly, které může kdokoli používat zdarma a bez omezení a pro které není potřeba žádný specifický software od konkrétního dodavatele. Jsou zásadní pro interoperabilitu a svobodu volby založenou na přínosech různých softwarových aplikací.“ Podle zmíněných pěti subjektů by občané a firmy v EU neměli být nuceni si nainstalovat software od konkrétního dodavatele. Naopak by měli mít právo komunikovat s veřejnou správou výhradně prostřednictvím otevřených standardů.

Nahoru

Příspěvky

Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
hnrtnrt 6. 04. 2015, 18:20:47
Odpovědět  Odkaz 
To zní jako opravdu hodně utracených peněz ... .
Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
nobody 7. 04. 2015, 14:10:45
Odpovědět  Odkaz 
zadne penize vynalozene na otevrene reseni nejsou utracene, ale rozumne vyuzite jak pro ted tak hlavne do budoucna, naproti tomu podpora udrzovani uzavreneho reseni jsou ciste utopene penize a pritahuje to k sobe dalsi a dalsi uzavrene a predrazene reseni...
Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
fd 7. 04. 2015, 19:08:32
Odpovědět  Odkaz 
Obavam se, ze presne takto to nefunguje. Protoze se utrati hromada penez za "otevrene" a zcela nefunkcni reseni vs stejne hromada penez za uzavrene a nefunkcni reseni. Jenze tu variantu B uz mame, takze je treba najit duvod, proc utratit dalsi hromadu penez.

Staci se v CR podivat kuprikladu na uzasne DS, jejiz provoz je drazsi, nez dorucovani papiru (a pritom ani zdaleka nedosahuji jeho funcionality), pripadne registr vozidel, ktery neni schopen dodnes radne obslouzit tech 200-250 uzivatelu kteri jej pouzivaji atd atd.
Lukáš Jelínek Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
Lukáš Jelínek 7. 04. 2015, 19:45:07
Odpovědět  Odkaz 
V tomto případě jde ale o to, aby uzavřené řešení nebyli nuceni používat ostatní, ne samotná EK. Konkrétně: teď jsou formuláře dělané pomocí Adobe Acrobatu a vyplňují se v Adobe Readeru. Využívají některé funkce z nejnovější verze (aktuálně 11), které nejsou součástí žádného otevřeného standardu PDF. Tato nejnovější verze je k dispozici jen pro některé systémy (konkrétně Windows 7 a novější a pro Apple OS X 10.9 a novější). Kdo má Linux nebo třeba i Windows Vista (stále ještě podporovaný systém!), má smůlu. Především je ale člověk nucen nainstalovat si konkrétní software a souhlasit s jeho licenčními podmínkami. To je principiálně špatně a proto je zcela v pořádku, aby se i za cenu dalších nákladů přešlo na takové řešení komunikace úřadu (v tomto případě unijního), které nebude po uživatelích žádný konkrétní software vyžadovat.
Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
nobody 8. 04. 2015, 12:23:59
Odpovědět  Odkaz 
prave proto ze to nefunguje - OpenCard, DS, RegistrVozidel, StatniPokladna - to vse je postaveno na uzavrene technologii, bez nejake otevrenosti, kooperace, sdiledi zdroju, sdileni zdrojovych kodu... navic je to zatizeno licencema, navaznosti na konkretniho dodavatele i spravovatele... Platby za licence a udrzbu techto uzavrenejch projektu je MNOHONASOBNE drazsi nez by bylo KOMPLETNI predelani do otevreneho modularniho systemu napric celou statni spravou...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
Lukáš Jelínek 8. 04. 2015, 14:24:08
Odpovědět  Odkaz 
Pozor, na druhou stranu existují i zastánci toho, že by si stát (a totéž platí i pro EU) vůbec neměl nechávat vyvíjet software a měl by ho využívat jen formou průběžně placené služby (takže by neměl u sebe ani data). Ono to může na první pohled vypadat lákavě, ale zastánci takového přístupu si neuvědomují, jaká jsou specifika státních systémů a jaké problémy by to přineslo.
Re: Re: Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
fd 9. 04. 2015, 09:42:46
Odpovědět  Odkaz 
Vsak CR presne takto data obcanu spravuje - maji je ve sprave soukrome firmy. Takovym pomerne nevinnym prikladem jak to pak vypada je treba Chaps a jizdni rady. Zkuste k nim ziskat pristup.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
Lukáš Jelínek 9. 04. 2015, 10:36:15
Odpovědět  Odkaz 
On k těm datům přístup získat lze. Ale člověk získá soubory PDF, které jsou z hlediska další práce s těmi daty úplně na nic. Teď je samozřejmě situace o to pikantnější, že na těch jízdních řádech vydělává firma patřící místopředsedovi vlády a předsedovi strany, jejíž ministr dopravy rozhoduje o tom, jak se bude ze strany státu dál postupovat.

U většiny státních dat tomu naštěstí tak není. Stát je má pod svou kontrolou, ale pořád je tam problém s tím softwarem. Jakmile přestane dodavatel "přikládat pod kotel" (tj. například implementovat legislativní úpravy), software se stane nepoužitelným. Musí se tedy místo něj implementovat jiný, ale pokud bude mít stejný charakter, bude to jen "z bláta do louže".
Re: Re: Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
nobody 9. 04. 2015, 21:11:35
Odpovědět  Odkaz 
maximalne tak na prvni pohled slepeho... byl by to absolutni nesmysl, z blata do louze... :)
nemyslel jsem rozhodne externi sluzbu, ale jakousi obdobu CMS, neco jako GMS (Government Management System), system i data by byli v ramci konkretni instituce, ale backend by byl vyvijen spolecne a otevrene, frontend by byl modularni, zajistoval by jak komunikaci/dokumentaci/spisovousluzbu/digitalizacedokumentu/planovani/atd, samozrejmne i ten CMS, referenti by meli jednotny system formularu vyuzvajici standardizovane sablony vkladajici/vykladaci databazi, casti databaze sdilene a synchronizovane napric institucema... maximalni mozna cast dat by navic byla online dostupna i verejnosti...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Evropská komise by měla používat formuláře v HTML5, doporučují obhájci otevřenosti
Lukáš Jelínek 9. 04. 2015, 22:20:40
Odpovědět  Odkaz 
Tím prvním pohledem jsem myslel pohled někoho, kdo chce třeba "řídit stát jako firmu" a má pocit, že je to stejné, jako když si firma objedná třeba účetní systém nebo e-shop formou SaaS. U té firmy to opravdu může být ekonomicky výhodné (i když jsou tam samozřejmě i jiné faktory), protože tentýž SW může používat i řada dalších firem (takže se náklady na vývoj a provoz rozpustí mezi ně) a existují konkurenční řešení (takže lze prakticky kdykoli přejít, i když to samozřejmě určité náklady vždycky bude mít). Podobně jako firma může fungovat i obec (ze stejných důvodů), i když tam už může být více důvodů, proč zvolit raději jiné řešení. Stát je ale něco úplně jiného, jak jsem popsal výše - využívá se obvykle jen jediná instance, specifická pro daný stát a jeho legislativu. Tam SaaS naprosto nemá smysl.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz