přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu

Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu

Facebook

Nedlouho poté, co Facebook zaměstnal několik vývojářů souborového systému Btrfs, začne tento systém nasazovat i do ostrého provozu.


Souborový systém Btrfs existuje už poměrně dlouho, jeho linuxová implementace však stále není zcela kompletní (některé zajímavé funkce stále chybějí nebo nejsou ve stabilním stavu – to se týká například nativní podpory RAID5 a RAID6 nebo on-line deduplikace dat) a hlavně se tvůrci distribucí příliš nehrnou do jeho používání jako výchozího systému. Například openSUSE a Fedora s ním sice „koketují“ už dost dlouho, odvahu k přeměně jeho volby na výchozí však nikdo nenašel.

Firma Facebook před časem zaměstnala správce blokové vrstvy v linuxovém jádře a hned několik vývojářů Btrfs. Nyní se pustí do nasazování tohoto souborového systému i do ostrého provozu. Nejprve to bude ve webové části, kde by se nejsnáze řešily případné potíže.

Důvodů k používání Btrfs je postupně čím dál víc. Například Samba 4.1 umí využít specifické vlastnosti tohoto souborového systému (sdílení extentů) a dosáhnout tak vyšší rychlosti i lepšího využití místa. Ovšem i jiné souborové systémy, například ext4, mají stále co říct.

Nahoru

Příspěvky

Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu
beer 28. 03. 2014, 12:22:34
Odpovědět  Odkaz 
Ze článku by se dalo předpokládat, že existuje nějaká jiná implementace, nežli ta linuxová, a že ta jiná implementace je v lepším stavu. O žádné jiné implementaci jsem ale zatím neslyšel. Mohu se zeptat, jaké ty další funkční implementace jsou?
Lukáš Jelínek Re: Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu
Lukáš Jelínek 28. 03. 2014, 12:58:35
Odpovědět  Odkaz 
Také o žádné jiné než linuxové implementaci nevím. Obecně ale není problém, aby taková vznikla (specifikace je veřejná a není zatížena žádnými právními bariérami). Mnoho filesystémů má implementace pro více operačních systémů (z těch nejznámějších třeba FAT, NTFS, ZFS nebo ISO 9660). V kontextu článku jsem to myslel tak, že jedna věc je specifikace Btrfs a druhá věc konkrétní (tedy v tomto případě linuxová) implementace. V operačních systémech, kde licenční důvody nebrání použití implementace ZFS pod CDDL, bude pravděpodobnější použití tohoto systému, protože jeho implementace pro (Open)Solaris je kompletní a stačí ji tedy "jen" adaptovat.
Re: Re: Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu
. 30. 03. 2014, 11:47:59
Odpovědět  Odkaz 
Šmarija, vždyť je to Btrfs nedodělaný a nevyzkoušený v praxi!
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu
Lukáš Jelínek 30. 03. 2014, 13:09:17
Odpovědět  Odkaz 
Někdo to v praxi vyzkoušet musí. A pokud to bude Facebook s miliardou uživatelů, tak tím lépe; nehledě na to, že zaměstnává lidi, kteří Btrfs vyvíjejí, takže mohou chyby opravovat hned po jejich objevení.
Václav Hejda Re: Re: Re: Re: Facebook nasadí Btrfs do ostrého provozu
Venca Hejda 4. 04. 2014, 08:36:18
Odpovědět  Odkaz 
Výborná myšlenka, která může Btrfs rozhýbat a poslat dál... nebo také uspat na dlouhé časy. Už dlouho se o jeho nasazení hovoří a neúspěch Facebooku by tomu nepomohl.
Tak přesto že nemám FB rád, tentokrát držím palce :o)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz