přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění

GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění

Peníze

Americký parlamentní úřad GAO upozornil, že mnohé druhy operací s virtuálními měnami (včetně měny BitCoin) podléhají zdanění podobně, jako operace v dolarech.


Government Accountability Office (GAO) je speciálním orgánem Kongresu USA, zabývajícím se poměrně širokou škálou činností, zejména v oblasti kontroly hospodaření s veřejnými prostředky. Vydává různé standardy, zprávy a doporučení, a to jak pro vládu a další státní orgány, tak i pro jiné sektory.

Nyní se úřad GAO vyjádřil k virtuálním měnám. Podle něj mnohé druhy operací (například „těžba“ měny BitCoin, výnosy z transakcí apod.), které generují reálný zisk, podléhají zdanění stejně, jako operace v běžných měnách. Zdanění se netýká operací existujících čistě ve virtuálním světě (například vydělávání v počítačových hrách a následně utrácení na věci v těchto hrách), ale jakmile má virtuální měna přesah do reálného světa (prodej nebo nákup skutečného zboží a služeb), zdanění se zde musí uplatnit.

V českém prostředí se úřady virtuálními měnami zatím nezabývaly do té míry, aby vydaly nějaké podobné prohlášení. Nicméně lze předpokládat, že se dříve či později (s rostoucím významem) něčeho takového také dočkáme.

Nahoru

Příspěvky

GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Ramirez 19. 06. 2013, 22:04:22
Odpovědět  Odkaz 
Docela by mne zajimalo, jakym presne zpusobem, podle GAO, tezba bitcoinu generuje realny zisk. Tezba bitcoinu generuje pouze jakysi zaznam, ze jsem majitelem bitcoinu. Na ziskani tohoto zaznamu jsem pouzil energii, kterou jsem docela draze zaplatil a hardware, ktere jsem si poridil z jiz nekolikrat zdanenych penez. Co chce GAO jeste danit?
Lukáš Jelínek Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Lukáš Jelínek 19. 06. 2013, 23:00:29
Odpovědět  Odkaz 
Ono to logiku samozřejmě má a dá se to přirovnat k těžbě zlata. Těžař platí náklady těžby (stroje, energii atd.) a získává zlato, které pak prodá a pořídí si něco jiného. V okamžiku, kdy se BitCoin prodá za běžnou měnu nebo se za něj pořídí zboží/služba, jedná se o zcela reálnou ekonomiku a není důvod, proč by neměla podléhat zdanění.

Státy se virtuálních měn samozřejmě bojí, protože jim hrozí pokles daňových příjmů. Budou se tedy snažit tyto měny nějak regulovat a případně i zakazovat. Centralizované měnové systémy mohou ovládnout snadno (viz nedávný případ Liberty Reserve), ty distribuované ovládnout nemohou, ale mohou zdaňovat či trestat jejich používání a zakázat/omezit možnost směny s běžnými měnami (burza Mt. Gox již musela zrušit anonymní transakce a i tak jí hrozí zavření). Jako dobrá záminka poslouží "oblíbený" boj proti terorismu.
Re: Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Ramirez 19. 06. 2013, 23:36:05
Odpovědět  Odkaz 
To srovnani se zlatem ale pokulhava. Pokud do problematiky vidis (Dovolim si tykat, mam podobne vzdelani (FEI VUTBR) a dle fotky i vek ;-) Zlato je hmatatelny produkt, ktery je pomerne snadno lokalizovatelny a (pri vetsim mnozstvi) pomerne nesnadno premistiteny, takze kontrolovatelny. Bitcoin je shluk jednicek a nul, prislusejici k jinemu shluku znaku (penezence), jichz si mohu vygenerovat temer nekonecne mnozstvi. Pro kazdou jednu unikatni transakci mohu pouzit jinou penezenku. Jak me potom muze stat zdanit? Co vlastne prodavam? Shluk jednicek a nul. Jakou ma hodnotu? Pro mne cca momentalne 107 dolaru, ale pro kolegu z prace poklepani si na celo. Proplati mi stat, v okamziku, kdy bude chtit danit prijem z BTC, naklady na graficke karty, specializovany hw (zvlastne ten placeny v BTC), naklady na energii? Tezko, ze?
To ze se BTC boji je vec jina.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Lukáš Jelínek 20. 06. 2013, 01:04:04
Odpovědět  Odkaz 
To srovnání s tím zlatem je hodně hrubé, ale v zásadě odpovídá. "Těžba" BTC není jen sama pro sebe, je to služba poskytovaná měnovému systému a jeho uživatelům (bloky se negenerují jen tak, slouží k potvrzování transakcí). Hodnota BTC odpovídá nabídce a poptávce. Samozřejmě, že při malých obratech může ta hodnota velmi kolísat, protože k rozkolísání stačí relativně malý převis nabídky/poptávky.

Z hlediska zdanění je problém v tom, že stát neví, jak to ocenit. Pro běžné měny se u nás standardně používá vyhlašovaný kurs ČNB (většinou denní, ale účetní jednotka si to může udělat i jinak). U BTC by se dalo operovat s kursem na burzách (hlavně Mt. Gox, kde jsou největší obraty), není to tedy neřešitelná situace. Nepříjemné může být, že pokud by se pracovalo s okamžitou hodnotou (třeba k přelomu roku), může to být zrovna v okamžiku výkyvu. Proto by bylo vhodnější pracovat s nějakým dlouhodobějším průměrem.

Daňová uznatelnost nákladů je zajímavá otázka, protože v duchu českého zákona o daních z příjmů se o uznatelné náklady jedná. Jak to ovšem uchopí český daňový úředník, může být věc jiné. Podle mého názoru by se měl soud (pokud by to řešil) přiklonit k tomu, že jsou to náklady na "dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů".

Ještě bych zmínil otázku toho, o jaký druh příjmů se jedná. Asi nejblíže by byl obor živnosti "Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály" (protože se v podstatě jedná o zpracování dat) - ale opět by záleželo na posouzení.

Když to shrnu: i stávající česká legislativa problematiku BitCoinu docela slušně pokrývá a lze s tím celkem normálně žít. Problémy vidím v neuchopitelnosti pro úředníky a v celkových obavách z důsledků používání virtuálních měn.
Re: Re: Re: Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Ramirez 20. 06. 2013, 01:34:18
Odpovědět  Odkaz 
V podstate v hrubych rysech souhlasim. Vidim ale dalsi prakticke problemy. Kdyz uz tedy danit, tak kdy? V okamziku, kdy obdrzim BTC, jakozto odmenu za praci, nebo v okamziku, kdy jej prodam/nakoupim za nej zbozi? Shodneme se na vysoke volatilite kurzu BTC, takze "zisk" je pri temer konstantnich nakladech take velmi volatilni. Kdyz to prezenu, vytezim-li bitcoin na zacatku mesice, odvedu dan ze zisku, padne kurz a ke konci mesice jsem v cervenych cislech. Nemyslim si, ze by bylo mozne pouzit nejakou dlouhodobou prumernou hodnotu, nebylo by to fer, jedny by to znevyhodnovalo, druhe naopak zvyhodnovalo na ukor prvnich. Netrvalo by dlouho a zrejme by doslo na nejake arbitraze a soudni spory vuci statu.
Pravdou je neuchopitelnost pro urednikya ostatne pro nezainteresovanou verejnost take. Mimochodem, v podstate i oficialni meny jsou dnes virtualni, jen jsou rizeny centralnimi autoritami, opravnenymi regulovat mnozstvi penez v obehu. Doby, kdy byly meny kryty "zlatem a aktivami statnej banky ceskoslovenskej" jsou davno pryc ;-)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Lukáš Jelínek 20. 06. 2013, 02:21:09
Odpovědět  Odkaz 
V případě (podvojného) účetnictví je to s okamžikem zdanění zcela jednoznačné, je to postup shodný s tím, který se používá pro cizí měny. Dostaneš platbu v cizí měně (pro jednoduchost hotově, ale je to jedno), zaúčtuješ ji jako hotovost v pokladně a současně do výnosů (tj. v tomto okamžiku je zdanitelným příjmem) s přepočtem na CZK podle vnitřního předpisu účetní jednotky (obvykle denní kurs ČNB). V okamžiku převodu na CZK nebo na konci účetního období se vypočítá kursový zisk nebo ztráta, tedy o kolik se (v CZK) změnila hodnota. Totéž se týká i pohledávek (a závazků) v cizích měnách. V případě BTC by to bylo stejné (použil by se přepočet přes USD nebo EUR podle § 24, odst. 9, písm. a) ZoÚ).

Zajímavější to je u daňové evidence, protože tam se to přepočítá na CZK v okamžiku příjmu peněz. Proto by bylo potřeba rozhodnout, jestli se v případě BTC jedná o "peníze" nebo o pouhou pohledávku (jejíž vznik není v DE zdanitelným příjmem). V prvním případě by se zdaňovalo při obdržení BTC, jinak až při konverzi na skutečnou měnu nebo při použití k platbě.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GAO: Bitcoinové operace podléhají zdanění
Lionluck 20. 06. 2013, 13:43:06
Odpovědět  Odkaz 
Lukas Jelinek,
vyborny prispevok z pohladu uctovnika, nepochybujem ze cudziu menu by ste zauctovali aj zdanili dobre.
Sami ste ale v zavere prispevky narazili na primarny fundamentalny problem ktory nie je a ani nemoze byt z principu veci vyrieseny vladnou mocou a osobne predpokladam, ze prave preto bol blockchain tak genialne navrhnuty.

BTC totizto nie je a ani nemoze byt MENOU.. nesplna ani zakladne predpoklady vyplyvajce z definicie meny.. nema vydavatela a tym padom vydavatel nemoze garantovat, ze mu mozete platit dane v BTC :-) velmi hrubo povedane.. no a ziadna vlada BTC nemoze uznat za menu pretoze by dopustila taky chaos z ktoreho by uz nebolo ziadneho uniku..:-) co by sice vyhovovalo urcitym skupinam (napr anarchokapitalisti) ale podkopali by tym samotne principy fungovania statu.. takze tudy cesta nevede :-)

takze uvedeny postup naraza na samotne bariery statnosti tym padom je nepouzitelny... dalsim problemom ako spravne poznamenali horediskutujuci je problematika samotneho ocenovania nehmotneho statku ktoreho cena je funkcoiu casu a nedefinovatelnych trhovych koeficientov :-)

problem je samozrejme riesitelny a postupy su uz realizovane tak aby boli v sulade so zakonom a stat dostal svoje dane a vy si zachovali znamky slobody :-)

kedze BTC je virtualna hodnota zijuca vo svojej podstate mimo realny svet tak riesenim su offshorove firemne struktury pomerne jedoduche a lacne. Vhodne pre kohokolvek kto chce s BTC obchodovat, uctovat o nom ci ine psie kusy predvadzat.

http://tinypic.com/r/2wr45tf/6

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz