přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GCC 4.9: optimalizace, rozšíření podpory ARM a POWER, odstranění mudflap

GCC 4.9: optimalizace, rozšíření podpory ARM a POWER, odstranění mudflap

GCC

Nová verze GNU Compiler Collection 4.9 výrazně posiluje optimalizace, vylepšuje podporu programovacích jazyků i hardwarových architektur, naopak odstraňuje kontrolu mudflap a zařazuje Solaris 9 k zastaralým platformám.


Free Software Foundation vydala novou verzi 4.9 kompilátorové sady GNU Compiler Collection (GCC). Novinky jsou především v oblasti optimalizací – a to jak linkovacích (LTO), tak i interprocedurálních (spekulativní volání a devirtualizace, lokální aliasy...), dále v sanitizérech (AddressSanitizer, zcela nový UndefinedBehaviorSanitizer) atd.

Optimalizace se projeví například tak, že kompilace ladicí verze prohlížeče Mozilla Firefox spotřebuje na stejném systému jen 3,5 GB paměti místo dřívějších 15 GB a čas kompilace klesne z původních 1700 na 350 sekund.

V oblasti jazyků je tu nově například podpora OpenMP 4.0, možnost barvení diagnostických zpráv u jazyků z rodiny C, podpora řady specifik ISO C11, rozšíření podpory C++11 nebo experimentální funkce z C++14. U hardwarových architektur jsou mnoho novinek hlavně u rodin ARM a POWER, u architektury Intel přibyla například podpora pro Broadwell a Silvermont.

Naopak nová verze již neobsahuje kontrolu mudflap (lze ji zapnout, ale nic nedělá), platforma Solaris 9 byla zařazena mezi zastaralé a bude zřejmě v příští verzi odstraněna (pokud ji někdo nevzkřísí).

Nahoru

Příspěvky

GCC 4.9: optimalizace, rozšíření podpory ARM a POWER, odstranění mudflap
utopic unicorn 24. 04. 2014, 01:08:31
Odpovědět  Odkaz 
Výsledek optimalizace je opravdu dobrý.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog