přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou

GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou

GIMP

Několik dní po výročí 20 let grafického editoru GIMP byla vydána nová vývojová verze 2.9.2. Je první verzí intenzivně využívající pro zpracování obrázků grafickou knihovnu GEGL.


Rastrový grafický editor GIMP oslavil dvacet let své existence (při příležitosti čehož byla vydána opravná verze 2.8.16) a vzápětí jeho tvůrci popřeli řadu měsíců se šířící fámy, že vývoj programu skončil. Vydali totiž první vývojovou verzi nové řady 2.9. Nová verze 2.9.2 přináší zásadní změny pod kapotou.

Přechází se totiž na grafickou knihovnu GEGL; ta se dosud v GIMPu využívala experimentálně pro několik funkcí, nyní ale bude zajišťovat téměř veškeré zpracování. Dalšími novinkami nové verze jsou například možnost používat hloubku barevných kanálů 16 a 32 bitů, základní podpora formátů OpenEXR a WebP, experimentální akcelerace přes OpenCL, unifikovaná a warpová transformace, nová správa barev (založená na LittleCMS v2) nebo řada experimentálních grafických nástrojů.

Startovací panel programu GIMP 2.9.2 Startovací panel programu GIMP 2.9.2

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Petr Valach 30. 11. 2015, 13:50:25
Odpovědět  Odkaz 
Výborná zpráva. Konečně!
Re: GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Petr Ježek 5. 12. 2015, 14:07:51
Odpovědět  Odkaz 
Jsem tomu také rád. Gimp sice využívám pouze příležitostně, ale jako preferovaný bitmapový grafický editor. Osobně na něj nedám dopustit, protože to, co umí, umí skvěle a plně vyhovujícím způsobem. Každé funkční zlepšení se pak vítá.
Petr Valach GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Petr Valach 30. 11. 2015, 13:53:05
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem kam se ze stránky vytratily pluginy?
Lukáš Jelínek Re: GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Lukáš Jelínek 30. 11. 2015, 15:32:45
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel jim to někdo hacknul (viz http://registry.gimp.org/), tak to asi dočasně odstranili.
GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Martin 2. 12. 2015, 17:59:28
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel POZDĚ!!!! roky jsem čekal a držel GIMPU palce, nyní je pro mě mrtvola a může si za to sám! Už z principu, ho používat nebudu, když na všechno takhle kašlali a protahovali to! To bylo slibů a keců, co všechno se zvládne a už cca 5 let se nic skoro neděje. Ať si GIMP nacpou do pr*dele! Už jsem přešel na Kritu a radím vám všem, vykašlete se na GIMP a nechte ho "chcípnout", bude to pro všechny lepší, protože čekat další roky, než se někam posune, zase o kousíček.... konkurence je už světelné roky napřed. Lituji jen toho, že jsem se gimpu celou tu dobu zastával, obhajoval ho a propagoval, kde jsem jen mohl a jak jsem jen mohl, byla to bohužel chyba - ať shnije v zapomnění. Bestak vyjde nějaká verze 3.0 až v roce 2020 s "velkou slávou", jací jsou kabrňáci a že konečně portovali GIMP na GTK 3.0, ale to už bude zase pozdě, protože tady bude GTK 4.0 a hlavně konkurence zase světelné roky napřed.
Krita je prostě taky už jinde - dál a lépe! Škoda jen, že není Krita nativně pro Gnome a tahá si sebou "hromadu bordelu" z KDE.
Re: GIMP 2.9.2: zásadní změny pod kapotou
Petr Ježek 5. 12. 2015, 13:53:04
Odpovědět  Odkaz 
Krita? Ale jděte, bestaku. Když neumíte česky, těžko budete umět využít Gimp "as is". Pak tu Kritu jako z nouze ctnost chápu :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog