přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, IIS výrazně posílil na úkor Apache, ale ve skutečnosti to nic neznamená

IIS výrazně posílil na úkor Apache, ale ve skutečnosti to nic neznamená

Graf

Mezi webovými servery v dubnu výrazně posílil Microsoft IIS na úkor Apache HTTP Serveru. Ve skutečnosti se ale situace mezi servery nezměnila, ke zmíněnému „přelití“ došlo jen u neaktivních webů.


Podle dubnového průzkumu podílu webových serverů na „trhu“ došlo v porovnání s březnem k zajímavé změně: podíl Microsoft IIS narostl o 9,10 procentního bodu na 40,75 %, zatímco Apache HTTP Server klesl o 5,44 bodu na 26,96 %. Skutečnost je však taková, že k této změně došlo jen u neaktivních webů, kde přibylo mnoho milionů webů běžících na velmi malém množství serverů. Z pohledu reálného webového prostředí to tedy v podstatě nic neznamená.

U aktivních webů totiž jak IIS, tak Apache zůstaly prakticky „na svých“ (pokles o 0,04, resp. 0,01 procentního bodu), posílil nginx (nárůst o 0,37 bodu) a oslabil Google (pokles o 0,21 bodu). Na prvních třech místech se tak seřadily Apache (49,15 %), nginx (16,81 %) a IIS (10,07 %). Pokračuje tak dlouhodobý trend růstu serveru nginx na úkor ostatních programů.

Obdobné je to také u milionu webů s největším provozem. Tam stále vede Apache, který ale dlouhodobě klesá (nyní o 0,36 procentního bodu na 45,19 %), na druhém místě je rostoucí nginx (o 0,49 bodu na 25,64 %) a na třetím klesající IIS (o 0,10 bodu na 11,26%).

Nahoru

Příspěvky

IIS výrazně posílil na úkor Apache, ale ve skutečnosti to nic neznamená
Pavel Šimerda 1. 05. 2016, 07:58:36
Odpovědět  Odkaz 
Jo ona se pohnula číslíčka vztažená na počet webů. Jako by kdy ta čísla něco kromě oblbování rozhodujících zmamenala.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz