přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Který souborový systém zvolit?

Který souborový systém zvolit?

Benchmark

Odpověď na tuto otázku může dát srovnávací test souborových systémů, který provedl magazín Phoronix. Test byl zaměřen pouze na výkon, nehodnotil tedy například robustnost nebo rozsah funkcí.


Souborových systémů použitelných v systému Linux je celá řada a výběr toho nejvhodnějšího nebývá lehký. Systémy lze posuzovat podle řady různých kritérií – například z hlediska robustnosti, výkonu, limitů použití nebo nabízené škály funkcí (kupř. žurnálování, práce s metadaty, komprese, šifrování a řada dalších). Magazín Phoronix nyní provedl srovnávací test nejpoužívanějších linuxových souborových systémů zaměřený čistě na výkon.

Testovalo se s linuxovým jádrem 3.10 (vanilla) na notebooku s procesorem Intel Core i7 720QM a s úložištěm typu SSD (konkrétně Intel SSDSA2M160) o kapacitě 160 GB. Ve všech případech se jednalo o nativní implementace ovladačů souborových systémů, tedy nikoli s použitím FUSE.

A jak to všechno dopadlo? Žádný jednoznačný vítěz není. Jednotlivé benchmarky dopadly různě a ukazují tak, že pro jedno specifické použití se může hodit úplně jiný souborový systém než pro jiné (a než pro univerzální použití).

Nahoru

Příspěvky

Který souborový systém zvolit?
kjkk 10. 08. 2013, 06:59:47
Odpovědět  Odkaz 
nebyl by odkaz na podobný test zaměřený na spolehlivost?
Lukáš Jelínek Re: Který souborový systém zvolit?
Lukáš Jelínek 10. 08. 2013, 14:12:12
Odpovědět  Odkaz 
Pokud ho někdo udělá, tak ano ;-)
celkove hodnotenie
Analfabet 12. 08. 2013, 07:49:33
Odpovědět  Odkaz 
Odkial mate celkove hodnotenie?
Mne sa zdá ze ste zahrnuli iba vysledky posledneho testu do vasho pisaneho poradia.
Lukáš Jelínek Re: celkove hodnotenie
Lukáš Jelínek 12. 08. 2013, 12:05:16
Odpovědět  Odkaz 
Chyba se vloudila, nevím proč, asi jsem měl nějakou slabší chvilku, omlouvám se. Ony to totiž nejsou ani výsledky toho posledního testu, tam jsou ext4 a Reiser4 prohozené. Text jsem opravil.
Který souborový systém zvolit? -> EXT4
Ravensun 12. 08. 2013, 15:38:12
Odpovědět  Odkaz 
No já to vidím z pohledu běžného uživatele na jednoznačného vítěze EXT4. Ve všech testech až na jeden se drží mezi těmi pár nejlepšími výsledky. Teda z mého úhlu pohledu.
Lukáš Jelínek Re: Který souborový systém zvolit? -> EXT4
Lukáš Jelínek 12. 08. 2013, 15:47:25
Odpovědět  Odkaz 
Také mám s ext4 nejlepší zkušenosti. Naopak btrfs mě nepřesvědčil, přičemž hovořím jen o výkonu, protože navzdory jeho "experimentální" povaze jsem nenarazil na žádné problémy ohledně integrity dat, o kterých se občas hovoří.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz