přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %

Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %

Linux

Podle serveru NetMarketShare v srpnu překročil Linux na desktopových počítačích hranici 3 %. V Česku je podle statistik TOPlist situace ještě lepší, Linux je nad 5 %.


Podíl Linuxu na desktopových počítačích se v minulosti dostával jen něco přes 2 %. Od letošního června ale podle statistik serveru NetMarketShare zahájil významný růst a v srpnu překročil tříprocentní hranici – konkrétně dosáhl 3,37 %.

Obdobná situace je i v Česku, měřeno podle statistik TOPlist. Také zde se Linux dostal přes 3 %, ovšem počítáno ze všech systémů, včetně mobilních. Když odečteme mobilní systémy (Android, iOS, J2ME a Symbian), které mají dohromady 38,5 %, drží Linux aktuálně podíl 5,2 %.

Nahoru

Příspěvky

Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 1. 09. 2017, 22:04:26
Odpovědět  Odkaz 
Mno, u mě to na desktopech je cca 75 - 100% dle momentální situace, takže vývoj evidentně jde dobrým směrem, ale stále má co dohánět ;-)
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
jirka 2. 09. 2017, 20:17:51
Odpovědět  Odkaz 
jj, u nás doma desktopový/notebokový linux 3ks, W7 je v doualbootu a používá se tak 1x- 2x ročně kvůli postsignum certifikátům a jejich obnově.
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
fri 2. 09. 2017, 20:34:56
Odpovědět  Odkaz 
Doplnění: Na Moravě mají linuxové distribuce jaký procentuální podíl?
Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Pjn 3. 09. 2017, 08:52:23
Odpovědět  Odkaz 
Nemám nic proti VelkoMoravské říši a moravském vínu, ale koncovku taky máte *.cz
Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
jenicek 3. 09. 2017, 12:50:55
Odpovědět  Odkaz 
Hehehe, dobře.
Ať si vyjednají vlastní TLD, navrhuju mrva a slezanům slza. :-P
Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 % - "mrva"
fri 3. 09. 2017, 13:44:29
Odpovědět  Odkaz 
Tu zkratku jste vzal tady?: https://e-petice.cz/petitions/deklarace-geografu-proti-svevolnemu-prosazovani-nazvu-czechia.html
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
radek 4. 09. 2017, 10:25:17
Odpovědět  Odkaz 
Tuší se příčina? Chrome OS?
Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
pavel jiri 4. 09. 2017, 13:17:42
Odpovědět  Odkaz 
nebo Windows 10 ?
Od té doby, co je na trhu, se podíl Linuxu více než zdvojnásobil!
Lukáš Jelínek Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Lukáš Jelínek 4. 09. 2017, 14:07:02
Odpovědět  Odkaz 
Těžko říct. Bohužel se u NetMarketShare nepodívám na zastoupení verzí, to mají jen v placené verzi. Ale co se týká TOPlistu, tak tam Win10 nijak významně nerostou (resp. klesají, ale to je dáno nárůstem Androidu), navzdory ohromnému tlaku Microsoftu. Faktem je, že řada lidí (včetně mě) si po příchodu Win10 u nového počítače už nepořídila dual boot a jede jen na Linuxu.
Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 4. 09. 2017, 21:00:24
Odpovědět  Odkaz 
Hm, já si bohužel ten dual boot s Windows (stále ještě XP nebo nověji W7) musím zachovat, protože se čas od času - i když spíš výjimečně - vyskytne nutnost spustit a použít win only aplikaci.

Typicky se to týká různých záležitostí komunikujících přes USB, jelikož ve Wine apod. stále ještě tahle věc není ošetřena. Bývalo různě vysvětlováno (často Ctrl+C -> Ctrl+V ;-) ) proč to nejde a jak je to složité, nicméně se spíš domnívám, že nějak není potřebná vůle.

Existovala sice jakási vývojová větev Wine, která to snad experimentálně uměla, ale standardní správa běžně funkčních aplikací pomocí repozitářů je velmi návyková...

Pozn.: virtualizaci neberu, protože mi nějak nesedí a stejně na "starém" HW nejde použít. Takže si s ní občas hraju na nejnovějším předimenzovaném desktopu, ale tím to končí.
Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 4. 09. 2017, 21:20:41
Odpovědět  Odkaz 
Jo a virtualizace si stejně drží tentýž nedostatek jako dual boot, totiž nutnost mít licenci k tomu druhému OS a mít ho fyzicky v nějaké formě přítomný.

Takže kromě odstranění potřeby rebootu nemá vlastně žádný přínos, z hlediska požadavků na výkon HW dokonce naopak...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Lukáš Jelínek 4. 09. 2017, 22:10:15
Odpovědět  Odkaz 
Já si ten dual boot ponechávám na starém počítači, který v případě nutnosti zapnu (což je ale čím dál méně - aktuálně tak 1x za dva týdny). Plus ho mám na notebooku, kde ho ale prakticky vůbec nepoužívám a jedu pořád v Linuxu.
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Radek 5. 09. 2017, 08:50:49
Odpovědět  Odkaz 
Tak já a naše rodina rozhodně přispíváme většímu podílu Linuxu na desktopech. Z 5 PC běží na Linuxu 4 (jedno PC má syn na paření her pod Win10, jinak taky raději Linux) a to po dobu téměř 10 let. Něco málo jsem si poznamenal na http://blog.kospes.cz/10-let-bez-produktu-microsoft/
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 5. 09. 2017, 12:33:58
Odpovědět  Odkaz 
Co je zajímavé, že i když já jsem velký fanda Linuxu a dětem jsem se víckrát pokoušel ukázat jeho výhody, nechtějí Linux používat. Na mých 3 noteboocích mám všude Linux a na jednom dualboot s win10, dětem se do Linuxu nechce i když mají možnost si to u mně na notebooku odzkoušet a hodně krát viděli, jak na něm pracuji. Asi je to hlavně o zvyku.
Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 5. 09. 2017, 13:35:37
Odpovědět  Odkaz 
Děti jsem prostě před lety na Linux jednoho dne přepnul a bylo vyřešeno. Tehdy šlo zejména stupidní neustálé stahování a instalace všeho možného nelegálního sw (přes moře předchozího vysvětlování, přesvědčování atd.). Postupem času se "přepnuly" i vnitřně a dneska to funguje samo.

Proč by si měl vybírat někdo, kdo není ochoten dodržovat základní pravidla a navíc to nefinancuje, ani se nijak jinak nestará?
Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 12. 09. 2017, 20:43:20
Odpovědět  Odkaz 
No ono to nie je s tým prechodom na linux také úplne jednoduché. Stretol som sa s tým, že niektoré veci v linuxe na internete nechodili, neustály boj s tearingom na niektorých mašinách, občas chyby po aktualizáciách a podobne. Najmä dualboot s windows sa občas zvykol rozhasiť po aktualizácii či už windows alebo i linuxu. Ako príklad uvediem, že na dualboote Ubuntu/Win10 so po 5tich týždňoch od nainštalovania dualbootu už Ubuntu nenabootoval, musel som ho inštalovať znovu. Linux proste chce človeka, ktorý sa oň neustále stará a v prípade problémov si vie poradiť. Ako príklad problémov na internete môžem uviesť prihlásenie do internet bankingu. Vôbec mi nedovolí vo firefoxe vôjsť do vstupného poľa, aby som mohol zadať prihlasovacie údaje. Vstupné pole je zašednuté (neaktívne).
Petr Valach Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Petr Valach 12. 09. 2017, 22:04:11
Odpovědět  Odkaz 
Marek Biely z naší redakce má Linux dva roky a nepotřebuje žádné rady. Není to žádný ajťák (i když je mu 19 roků).
Já nemám problém s internet bankingem, ale asi záleží na bance...
Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 13. 09. 2017, 00:12:49
Odpovědět  Odkaz 
1) Linux jsem kromě jiných nainstaloval i totálnímu PC analfabetovi a už s ním spokojeně existuje roky. Moje pomoc je velmi sporadická, možná 2x ročně? A to ještě většinou dálkově...

Jo, pokud máte na mysli tupý přístup next - next - ok - next bez sebemenšího ponětí wo co go, tak tím snad ani neargumentujte. I když i tohle Linux dnes umí...

2) pod Linuxem standardně existuje celá řada dalších prohlížečů, nejen FF. A pokud snad ona banka v roce 2017 vyžaduje výhradně šílenost typu mrtwošrot exploder, tak je načase přejít k jiné, nemyslíte?
Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 13. 09. 2017, 07:30:31
Odpovědět  Odkaz 
ad1) Pokud ten PC analfabet nic neinstaluje ani neaktualizuje, tak to je nejlepší stav, kdy se nic nemúže pokazit. Horší je když je to takový experimentátor, jako mám já kolegu, který mě často volá, abych mu dal PC do pořádku, po tom, co tam něco prováděl, sám neví co.
ad2) Jistě, že existují i jiné prohlížeče ale blbě to vypadá, když do internet bankingu musí člověk přejít do jiného prohlížeče, když ve windows to normálně funguje i s FF. Není to tím, že by požadovala banka Internet Explorer. Tím spíš, že ve starších verzích FF jsem s internet bankingem problém neměl.
Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 13. 09. 2017, 11:13:20
Odpovědět  Odkaz 
ad 1): no takže to není Linuxem, ale blbcem, který ho "rozesírá". Vůbec nechápu, proč vlastně jste toto použil jako relevantní argument při hodnocení Linuxu...

Pokud se totiž stejný blb zkombinuje s Windows, tak to často vede k definitivní katastrofě (zavirování apod.). Přesně to je důvod, proč jsem onoho analfabeta před léty přesvědčil, aby používal Linux. A upozorňuju, že on dnes MÁ rootovský přístup, jen s ním nezachází jako s hračkou (jak jsou "vychovávaní" MS zblbělci), ale jako s odjištěnou zbraní... A to je přitom znalostmi řekněme už ne analfabet, ale třeba něco jako žák 1. stupně základní školy ;-)

Mimochodem: jste vůbec tentýž "Livan" ve všech takto podepsaných příspěvcích? Jednou píšete česky, jednou slovensky...

ad 2): co to je konkrétně za banku?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 13. 09. 2017, 12:28:10
Odpovědět  Odkaz 
Ano jsem tentýž Livan, jsem Čech 28 let žijící na Slovensku, takže slovensky se mi píše lépe. Reaguju většinou v jazyce příspěvku na který reaguji, nebo podle toho v jakém jazyce momentálně přemýšlím. Občas mi to ujede.
ad1) není to tím, že to někdo rozesírá, i mně se už stalo, že jsem měl nějaké věci po aktualizaci rozhozené, nebo nešel notebook vůbec nastartovat. Dokonce jsme měli po aktualizaci s kolegou stejnou chybu - problém s autentifikací při automatickém přihlášení.
ad2) je to VUB na Slovensku a dělá mi to FF55 na Antergosu. Starší verze FF a jiný prohlížeč byl OK.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 13. 09. 2017, 13:28:52
Odpovědět  Odkaz 
SK CZ: jasně, říkal jsem si něco takového...

"není to tím, že to někdo rozesírá": No nevím, vždyť jste toto psal o "kolegovi", podle mě to trochu všechno mícháte dohromady. Jo a pokud třeba W10 průběžně a kdykoliv zasahují do MBR apod. (vůbec bych se tomu nedivil, drzost bez vědomí uživatele je jejich vlastnost), tak se třeba prostě z ničeho nic stane, že Linux nenabootuje. Za to ale poděkujte mrtwošrotu (pokud to tak skutečně je - to vědí asi jen oni).

Banka: zkusil jsem https://www.vub.sk/ibdemo/homepage.html na FF 55.0.2 (64 bitů) v Kubuntu 14.04 LTS - funkce naprosto OK. Totéž v Midori, Konqueroru, Chrome, Chromiu, Palemoonu (vše z repozitářů, žádné vlastní kompilace apod.)...

Asi bude problém u Vás. Zkuste případně smazat profil FF (nebo rovnou nastartovat s jiným), dočasně zakázat doplňky apod. Všechno tohle je ve FF možné a dávno řešené.

Nebo že by ten Antergos? Nikdy předtím jsem o něm neslyšel, i když pochopitelně zdaleka neznám všechno. Nicméně po letech s Linuxem vím, že smysl mají dlouhodobě existující a stabilní, tudíž odladěné distribuce a aplikace (je to stejné jako s čímkoliv jiným). Samozřejmě pokud někdo hledá adrenalin a nejistotu, pak holt...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 13. 09. 2017, 13:54:29
Odpovědět  Odkaz 
To, že Linux mívá občas problémy je fakt podpořený mými cca 4 letými vlastními zkušenostmi s Linuxem i tím, kolik je na linuxových fórech příspěvků se žádostí o pomoc při jejich řešení. Ten problém s Antergosem a FF je jenom to poslední co se u mně objevilo a co mě napadlo jako první. Problémy za ty 4 roky byly i s Ubuntu, Xubuntu, LM a Manjarem. Jediné s čím jsem zatím neměl problém, byl Arch linux ale ten se blbě instaluje, tak jsem zkusil ten Antergos, což je takové Ubuntu na základě Arch Linuxu (s nadsázkou). Ten Antergos mám na otestování a porovnání s Manjarem.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 13. 09. 2017, 14:07:52
Odpovědět  Odkaz 
A Vy znáte něco, co je úplně bez problémů?

Přechodem na Linux jsem se problémů tak z 90% zbavil a přestal jsem být ovcí, takže asi tak. Ale nepoužíval jsem nikdy ani divnou distribuci, ani divný HW (což třeba zejména některé notebooky bývají)...

Zkusil jste s FF to, co jsem napsal?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Livan 13. 09. 2017, 15:01:33
Odpovědět  Odkaz 
To s tím FF vyzkouším až večer, teď jdu na střetnutí příznivců Linuxu v Nitre, které organizujeme každou druhou středu v daném měsíci o 16:00 v Trafačce (restaurace). Schází se tam každý měsíc několik (2-4) stejných lidí, občas přijde i někdo další. Někdy je z toho instalfest, jindy jenom pokec. Zrovna dnes to vypadá na instalfest. Budeme na jeden starý notebook Acer instalovat 32 bitový LM XFCE.
Petr Valach Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Petr Valach 5. 09. 2017, 18:46:12
Odpovědět  Odkaz 
Tak naše redakce ExoSpace přispívá taky určitým dílem :-) Všichni naši redaktoři používají výhradně nebo aspoň zčásti Linux. I když to, pravda, nebude typický vzorek populace, protože 3 z nich jsou redaktory LinuxEXPRES a čtvrtý jeho šéfredaktorem :D
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Javeline 11. 09. 2017, 07:39:09
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, jsme čtyřčlenná rodina z Moravy. Manželka a děti, všichni dualboot Debian/Devuan a W7. Já Gentoo a W7 ve virtuálce (projekty).
U rodičů (Morava) - 3 členná domácnost, Debian + XP v dualbootu a androidí tablet.
Všechny stroje primárně bootují do Linuxů.
Windowsy mám u dětí a u manželky - jen a hlavně na hry.
Užití starších stolních strojů/laptopů pro přístup na Internet ustupuje, alespoň podle mne. S koncem podpory XP jsou ti adaptabilnější (s hluboko do kapsy) schopni překousnout i Minta, peněženka je mocná a přesvědčivá. Prý Mint stačí, hlavně že to nic nestojí za nový HW č i OS.
No a Ti druzí, se buď bez PC obejdou, anebo si koupí nový "superstřep" s W10.
To je stav okole mne a mé zkušenosti.
Re: Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Jirka 11. 09. 2017, 22:33:33
Odpovědět  Odkaz 
No a ti třetí si koupí nový "superstřep", ale s W7 (proč šmírácké a různě jinak úchylné W10?) a stejně ho mají nastavený na bootování primárně do Linuxu. Boot do W7 jen pro občasné aktualizace systému či aplikací (a opětovné vytáčení se u nich při porovnání s Linuxem), jinak jen při opravdové potřebě pro win only aplikaci - průměrně řekněme jednou za rok.

Zbytek různě "starý" HW - všechno dual boot s WXP a Linuxem, primární boot do Linuxu, poměr využití Lin/Win viz předchozí odstavec.

Linux je Kubuntu 14.04 LTS popř. openSUSE 12.3 s KDE, tedy vždy KDE a to max. verze 4.x.

K tomu jeden služební NB od dalšího člověka - tam je to bohužel - jak jinak - maximální ukázka MS otročiny a zblbělosti...

Stádo je prostě jinde a já tam nechci.
Linux na desktopech překročil 3 %, v Česku dokonce 5 %
Marek 12. 09. 2017, 22:28:06
Odpovědět  Odkaz 
Já bych Linuxu přál takové rozšíření a povědomí, aby každý věděl že alternativa Windows existuje a není o nic horší (všichni víme že je lepší).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz