přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Microsoft: WebKit porušuje webové standardy

Microsoft: WebKit porušuje webové standardy

WebKit

Firma Microsoft tvrdí, že prohlížečové jádro WebKit porušuje otevřené webové standardy. Jádrem problémů jsou události z ukazovacích zařízení.


Většina lidí si asi vzpomene, jak to vypadalo v dobách, kdy mezi prohlížeči drtivě dominoval Microsoft Internet Explorer 6 a weby bývaly často „optimalizovány“ pro tento prohlížeč – jehož fungování se dost významně lišilo od specifikací standardů a doporučení. Od té doby Microsoft významně pokročil a s každou další verzí se čím dál více přibližoval standardům, které byly již tou dobou velmi dobře implementovány například v jádrech Gecko či WebKit. Teď se dokonce situace otáčí a Microsoft mění rétoriku. Místo „tvoříme prohlížeč podle našich uživatelů, ne podle standardů“ teď slyšíme kritiku jádra WebKit, že porušuje webové standardy.

V čem je hlavní problém? Ve zpracování událostí z ukazovacích zařízení. Ve firmě Apple vznikala specifikace pro technologii Touch Events, zatímco Microsoft připravil specifikaci Pointer Events. Organizace W3C sice udělila Touch Events status Candidate Recommendation, potom ovšem rozhodla, že místo verze 2 téže specifikace bude novým standardem obecnější řešení Pointer Events od Microsoftu. A vzhledem k současné dominanci prohlížečů založených na jádře WebKit na mobilních zařízeních se tedy toto jádro nachází v podobné pozici, jako kdysi jádro Trident od Microsoftu. Proto se firma zřejmě obává, že budou weby optimalizovány pro „de facto standard“, přestože formální standard, tedy ten připravený v rámci W3C (a využívající v tomto případě řešení použité v Internet Exploreru), bude poněkud jiný.

Nahoru

Příspěvky

Microsoft: WebKit porušuje webové standardy
Pavel Šimerda 19. 11. 2012, 12:00:06
Odpovědět  Odkaz 
„Teď se dokonce situace otáčí a Microsoft mění rétoriku. Místo „tvoříme prohlížeč podle našich uživatelů, ne podle standardů“ teď slyšíme kritiku jádra WebKit, že porušuje webové s
standardy.“

Ale to je dost drahý marketing, když kvůli němu museli opravit celý browser.

„přestože formální standard, tedy ten připravený v rámci W3C (a využívající v tomto případě řešení použité v Internet Exploreru), bude poněkud jiný.“

Otázkou zůstává, od kdy a od koho má W3C mandát na tvorbu formálnějších standardů než
ti ostatní. Mám obavu, že W3C bylo vždycky jen pro srandu králíkům. Dříve Microsoftu,
teď zas všem ostatním.
Lukáš Jelínek Microsoft: WebKit porušuje webové standardy
Lukáš Jelínek 19. 11. 2012, 12:21:46
Odpovědět  Odkaz 
W3C má mandát od svých členů, mezi které patří i tvůrci všech hlavních prohlížečů a jejich jader, tedy Mozilla, Apple, Microsoft, Google a Opera. Pokud by v tom neviděli smysl, tak by tam asi nebyli.

Mimochodem, když se dívám na podané návrhy, tak například WOFF navrhly společně firmy Microsoft, Mozilla a Opera. Zajímavé...
Re: Microsoft: WebKit porušuje webové standardy
Pavel Šimerda 20. 11. 2012, 14:49:14
Odpovědět  Odkaz 
Microsoft se na W3C podílel odjakživa a přitom výsledky jejich práce (tedy i práce svého člověka) s chutí ignoroval. Mozillí kanibalizace standardů (viz aPNG) je taky pověstná.
Opera jednu dobu vykazovala větší odchylky od CSS standardu než Microsoft a Mozilla dohromady (předem se omluvím, že to nedoložím a odkážu se jen na vlastní tehdejší webařskou zkušenost).

„Mimochodem, když se dívám na podané návrhy, tak například WOFF navrhly společně firmy Microsoft, Mozilla a Opera. Zajímavé...“

Že by tam chyběli zástupci webkitích browserů?
Lukáš Jelínek Re: Re: Microsoft: WebKit porušuje webové standardy
Lukáš Jelínek 20. 11. 2012, 15:23:00
Odpovědět  Odkaz 
"Opera jednu dobu vykazovala větší odchylky od CSS standardu než Microsoft a Mozilla dohromady"

Přitom, pokud vím, na vývoji Opery pracoval člověk, který se podílel na tvorbě CSS.

"Že by tam chyběli zástupci webkitích browserů?"

Přesně takový dojem z toho mám.
Microsoft: WebKit porušuje webové standardy
RiHL 20. 11. 2012, 20:09:06
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je sranda, že Microsoft najednou kritizuje...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz