přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mnichov se definitivně vrací na Windows

Mnichov se definitivně vrací na Windows

Windows 10

Mnichovští radní definitivně odsouhlasili návrat města od Linuxu k Windows. Začne v roce 2020, dokončen by měl být o tři roky později a bude stát zhruba 50 milionů eur (cca 1,3 mld. Kč).


Bavorské hlavní město Mnichov bylo řadu let ukázkou toho, že lze celkem bez problémů přejít i u takto velkého města na operační systém Linux (byť migrace nebyla úplně stoprocentní, část počítačů zůstávala u Microsoft Windows). Situace se ale změnila po volbách v roce 2014, kdy nový primátor Dieter Reiter ohlásil, že by se město mělo vrátit na Windows.

Ve stejné době deklarovala společnost Microsoft, že v roce 2016 přestěhuje své německé zastoupení právě do Mnichova a je připravena městu pomoci s návratem na Windows.

O rok později kritika LiMuxu (speciální mnichovské linuxové distribuce založené na Kubuntu) zesílila, na linuxové řešení si začali stěžovat další radní. Vážněji se o návratu začalo debatovat před rokem. Bylo čím dál jasnější, že vše směřuje k tomu, že k němu opravdu dojde. Nyní padlo definitivní rozhodnutí ‒ rada města schválila, že Mnichov přejde na Windows 10.

Proti návratu se stavěli politici například z řad Zelených. Také podle šéfa IT neexistuje žádný přesvědčivý technický důvod k přechodu na Windows.

Zpětná migrace by měla začít v roce 2020 a hotova by měla být o tři roky později. Náklady se předpokládají na úrovni 50 milionů eur, čili podle současného kurzu cca 1,3 miliardy korun (celkové náklady širších změn v oblasti městského IT jsou naplánovány na 89 mil. eur). Odpůrci návratu tvrdí, že náklady budou vyšší a že navíc kvůli monokultuře stoupnou bezpečnostní rizika.

Nahoru

Příspěvky

Mnichov se definitivně vrací na Windows
Marek 25. 11. 2017, 19:54:43
Odpovědět  Odkaz 
Tak to se dá očekávat, že když lidé nejsou něčemu naklonění a nejsou ochotní se učit něco nového, tak to krachne...
Jinak Windows 10 je parádní OS, snad nejlepší, co kdy udělali :-), ale to asi budu povídat i o tom, co přijde po 10tkách a pak zase a zase...
Osobně ale používám Ubuntu, moc se mi líbí, GNU/Linux mám prostě raději :-)
Re: Mnichov se definitivně vrací na Windows
Milan 26. 11. 2017, 16:29:18
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby linux uměl win32,64bit aplikace,directx 12,tak bych používal linux...
Petr Valach Re: Re: Mnichov se definitivně vrací na Windows
Petr Valach 26. 11. 2017, 18:19:52
Odpovědět  Odkaz 
To je hodně demagogické a donekonečna omílané tvrzení. Kritizovat Linux za to, že má určité problémy s UZAVŘENÝM softwarem, je opravdu totálně mimo mísu. Kritizujte Mrkvošrot, proč svůj šrot distribuuje jako uzavřený, tedy bez možnosti provést reverzní inženýring a implementovat tyto součásti či jejich alternativy do Linuxu. To samé platí pro vývrobce hardwaru s uzavřeným softwarem. Kritizujte je, že neuvolnil otevřený ovladač.

Dokud lidi budou žít v patologickém vidění světa "Linux je špatný, protože neumí Mrkvošrot", pak i nadále všichni - i tito dotyční - budou nuceni žít v uniformovaném skleníku uzavřeného nekvalitního softwarového šmejdu.
Mnichov se definitivně vrací na Windows
XMen 27. 11. 2017, 09:54:49
Odpovědět  Odkaz 
Problem je, ze rozhodli ludia ktory o tom nic nevedia. Uz dlho sa ich ludia pytaju kde vlastne je problem s limuxom? Ze si nemozu nainstalovat skype? Ved teraz prave skype pod linuxovimi distrami funguje celkom pekne. Zatial ziadne nevyriesitelne problemy som nepocul.

Podla mna v Mnichove pri linuxe urobili iba dve hlavne chyby:

1. ze si vytvorili vlastne distro
2. ze sa nespojili s dalsimi mestami kde by robili spolocne riesenie pre vsetky mesta a usetrili dalsie peniaze.

Nuz ale ked maju 50 milionov eur len tak na vyhodenie tak preco nie. Miesto toho aby ich vyuzili na dalsie zbavenie zavislosti, tak naopak vytvoria si este dalsiu a vyse 10 rokov prace zahodia do kosa. Nech mi nehovoria, ze sa tym nie je M$. Korupcia je ocividne aj v zapadnych krajinach.
Re: Mnichov se definitivně vrací na Windows
Kail 27. 11. 2017, 18:45:07
Odpovědět  Odkaz 
Stopy vedou do centrály Microsoft v Mnichově.
Bylo to POLITICKÉ rozhodnutí!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz