přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nejlepší linuxové desktopy roku 2014

Nejlepší linuxové desktopy roku 2014

Notebook

Steven J. Vaughan-Nichols tvrdí, že konečně tu jsou linuxové počítače, o kterých se dosud jen mluvilo. I když je to „jiný“ Linux, než se dříve očekávalo.


„Linuxový desktop“ je pojem, o kterém se hovoří už dlouhá léta. Diskutuje se o tom, zda podíl Linuxu roste, stagnuje či klesá, stejně tak jako o tom, jak by měl takový desktop vypadat, aby nejlépe vyhovoval běžným uživatelům. Steven J. Vaughan-Nichols ve svém článku v magazínu ZDNet tvrdí, že doba linuxového desktopu už konečně přišla – ale že má tento Linux poněkud jinou podobu, než se očekávalo. Že jde o nový linuxový svět.

Linuxové distribuce jsou v tomto novém světě, charakteristickém pro rok 2014, rozděleny do tří kategorií: cloudové, mobilní a klasické. Za nejlepšího reprezentanta první kategorie považuje Chrome OS (nasazovaný na notebooky Chromebook), ve druhé kategorii Android (na své počítače ho nasazuje především Lenovo a HP) a ve třetí především SteamOS (který je odvozen od distribuce Debian a má blízko i k dalším klasickým distribucím).

Úplně nejoblíbenější distribucí autora je Linux Mint s prostředím Cinnamon, pro programátory doporučuje distribuci Fedora (s prostředím GNOME) a mezi další doporučené patří také openSUSE (s prostředím KDE).

Samsung ChromebookSamsung Chromebook (foto Kevin Jarrett, CC-BY)

Nahoru

Příspěvky

Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Vlado 15. 02. 2014, 02:00:40
Odpovědět  Odkaz 
Môže mi doporučiť hocikto čokoľvek, určite teraz nevyhodím moje obľúbené Gentoo-amd64. Mám v ňom všetko čo potrebujem.
Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Kuba 15. 02. 2014, 10:07:11
Odpovědět  Odkaz 
Asi tak nějak, jen u mě to je Arch Linux
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Petr Ježek 20. 02. 2014, 10:53:23
Odpovědět  Odkaz 
Steven si napsal informačně prázdné PR. Proto snad nestojí za to na to reagovat svým výběrem distribuce, byť Arch je rozhodně velmi smysluplná volba.
Re: Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
voloda 21. 02. 2014, 00:23:45
Odpovědět  Odkaz 
Arch je opravdu skvělý, hlavně má krásnou textovou instalaci, jaká se používala tak před dvaceti lety.
Petr Valach Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Petr Valach 15. 02. 2014, 02:30:38
Odpovědět  Odkaz 
Koukám, že jsi se "odklidil" z openSUSE a aktuálně máš Debian :-) Musel bych si vyzkoušet, o co jde a jak moc se to liší od toho, co jsem viděl a zkusil... Linux Mint je docela zajímavý počin, ale Cinnamon není rozhodně něco, co by mě provokovalo k přechodu... a tak aspoň zkouším nejrůznější desktopy na Ubu.
Mám dost výhrad vůči KDE, ale zatím mi přijde nejlepší...
Mimochodem na konzervu typu "mám to takhle a tím to pro mě končí" nejedu.
Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Rosta Stribrny 15. 02. 2014, 02:51:10
Odpovědět  Odkaz 
Ja jel na ubuntu s gnome dokud to slo. potom me kolega ukecal na zkousku unity a od te doby zmenu nechci. zkousel jsem i gnome 3.8, ale jak jsem tam dal par pluginu, tak se mi to zdalo pomale. mam rad rychlou odezvu, moznost vsechno udelat jen klavesama. a to unity umi. cinnamon je ale taky fain, ale neni fakt duvod neco menit. at zije diverzita.
Lukáš Jelínek Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Lukáš Jelínek 15. 02. 2014, 12:49:39
Odpovědět  Odkaz 
Není to tak úplně pravda, ta informace je neaktuální ;-) Ano, jednu dobu jsem openSUSE opravdu nepoužíval (z rozčarování ohledně nedodělanosti) a na jednom počítači měl místo něj Debian. Aktuálně už mám openSUSE zase zpět (zase na jednom PC, na druhém a na notebooku je Kubuntu), Debian zůstal jen na většině serverů (jen na jednom mám CentOS, abych měl na testovacím serveru stejné prostředí, jako je na ostrém u zákazníka).
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
David Horák 15. 02. 2014, 11:37:54
Odpovědět  Odkaz 
Já jedu na Ubuntu (akruálně 13.10) s Unity a nemůžu si stěžovat.
Vím, že spousta lidí Unity odsuzuje, ale mě celkem sedí.
A že už jsem těch distribucí taky vyzkoušel. :)
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
fri 15. 02. 2014, 13:27:13
Odpovědět  Odkaz 
Vedle své oblíbené distribuce průběžně překládám 1) pro jednu distribuci zaměřenou na KDE, a pak 2) pro jednu distribuci, která má jako hlavní prostředí něco, co vychází z GNOME Shell. U té to ještě potřebuje nějaký čas, aby to doladili k mé větší spokojenosti. A jako třetího koně přispívám do překladu 3) distribuce/prostředí, která o sobě říká, že jde vlastní cestou. Nejblíže má, co se týče záměru, zřejmě ke KDE. Je to, podle toho, co píšou, že je to postavené na C++ a Qt. Je to otázka množství lidí, co do toho přispívají. Když přijde jen na samotná prostředí, tak třeba Razor-qt fůzuje s LXDE, tak uvidíme, co z toho bude.

Na notebuku jsem si všiml v případě ad 2) dvou věcí, které by se hodilo mít vyřešené, abych mohl napsat článeček doplněný obrázky. Je to jedna poměrně okrajová věc: spuštěný Firefox (přihlášen v tom GNOME Shell jakoby prostředí, po mě chtěl, abych zjistil, co způsobuje jeho pomalost. :-D A tak tam nyní radši spustím KDE, kde mám nastaveno promítání pozadí plochy poskytovaných stránkami přátel od OS Windows. Daleko podstatnější je pro mě ale to, že to, jak jsem zjistil, nemá možnost vybrat klávesnici, jakou potřebuju (QWERTZ), VE STAVU, JAKÝ OČEKÁVÁM. Abych vysvětlil, QWERTZ a pár dalších českých tam sice je, ale není to schopné zapsat znaky, jak náleží. Místo toho se objeví: ˇd, ˇt, ˇn, ... - hned se napíše háček, když stisknu Shift + háček, a to je ten problém.

Jinak to má vlastní aplikaci na instalaci programů, na instalaci her, či čeho, na nastavení, vlastní přehrávač videa, ten se dá v pohodě, a na přehrávání hudebních souborů - tady, protože to pořádně podle mých představ hned neseřadí položky, tak znám celou řadu vymakanějších přehrávačů zvuku.

Body tomu dávám za to, že to jede na zařízení, kde jsem se poslední léta kvůli obavám z přidaných starostí se zprovozněním řádného chodu grafiky, což mě potkalo, neodvážil jednou běžící systém přeinstalovat. Teď tomu můžu dát nějaký čas, a pak vyzkouším Mageiu, a pak cokoli, když na to budu mít náladu.
Otakar Haška Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
otula 17. 02. 2014, 00:09:00
Odpovědět  Odkaz 
Pavlíku, jak může člověk, který všude cpe své překlady, napsal takovou zhůvěřilost, jako je "fůzuje"?
Otakar Haška Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
otula 17. 02. 2014, 00:10:06
Odpovědět  Odkaz 
s/napsal/napsat
Lukáš Jelínek Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Lukáš Jelínek 17. 02. 2014, 00:25:35
Odpovědět  Odkaz 
To je moderní čeština, která zjednodušuje dlouhé „u“ a všude používá to s kroužkem ;-)
Re: Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
tadeas 17. 02. 2014, 16:23:07
Odpovědět  Odkaz 
Když už máme to zjednodušování, tak by se měly psát "anglikánské" úvozovky, jako např. "u" a nikoliv „u“, protože „u“ je zastaralý a složitý způsob.
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
fri 17. 02. 2014, 07:58:30
Odpovědět  Odkaz 
Nebyl jsem ochotný nad tím přemýšlet a ověřit si to. Měl jsem rovnou napsat "slučuje", a po nějakém fúzování bys ani nevzdechl. Kde ještě v té delší poznámce mám pravopisnou chybu? Chyba se dá udělat i na jednom řádku, a přece jen platí, že víc očí víc vidí.

Ale je to pravda jen částečná. Schválně jsem si v poslední době zkopíroval ukázku několika řetězců změněného překladu jednoho projektu, kde člověk na pozici kontrolora, kterého jsem pro ten účel potvrdil, jenž vyzdvihuje svoji pečlivost, což je pravda, byl schopen do mého překladu bez chyb a překlepů, zanést překlepy, jak se soustředil na přepsání z hlediska významu celku podružných slov. A ne, dosud jsem mu to o hlavu neomlátil, i když jsem si řekl, že stačí jen počkat na příležitost, až přijde s nějakým argumentem, abych trochu přifoukl své ego. Ale díky tvé poznámce si teď uvědomuju, že jsi mi pomohl, abych v tom nebyl až zas tak činorodý ani v budoucnosti.

A mimochodem, co děláš v oboru výpočetní techniky ty, kterého, jak předpokládám, živí, aby ses prosadil?

To tvoje tvrzení se slovem "cpe ... všude", pro tvou představu, abys věděl, přizpůsobím tak, že "jsou všude".
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
fri 17. 02. 2014, 15:52:31
Odpovědět  Odkaz 
Čím bych tě tak potěšil... Jo, už to mám. Oznamuji veřejně, že devět z jedenácti hudebníků, které uvádíš ve svém profilu na abclinuxu (tedy předpokládám, že jsou to tví oblíbení, znám, poslouchal jsem, i poslouchám. :-) Vysocký je pro mě hlavně jen to známé jméno, takže jsem jeho poezii aktivně nevyhledával.
Re: Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
w4rr10r 17. 02. 2014, 19:07:12
Odpovědět  Odkaz 
> Čím bych tě tak potěšil...

Já bych věděl...

> Nepište mi a pokud možno nepište vůbec.
Re: Re: Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
fri 18. 02. 2014, 07:32:22
Odpovědět  Odkaz 
Co bys věděl? O tvých vztazích s Otakarem mi není nic známo.
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Pepan 16. 02. 2014, 20:16:26
Odpovědět  Odkaz 
Mě vyhovuje KDE. Používám Kubuntu a když vyjde openSuse vyzkouším ho ale velice rychle se vracím ke Kubuntu. Připadá mi že je tu prostředí neupravované o různé zbytečnosti. Navíc je kompatibilní s .buntu a Mintem. Není tedy problém sehnat jakýkoli software. Triviální instalace grafiky, deb balíčky to je asi to hlavní proč se mi tak vyhovuje.
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Vlado 16. 02. 2014, 22:48:52
Odpovědět  Odkaz 
Tiež mám najradšej KDE. Používam ho od niektorej 3.3 verzie. S prechodom na 4.X som otáľal, ale Gentoo ma k tomu príliš netlačilo a keď som prešiel, bolo to už vcelku stabilné. Môj vzťah ku Gentoo vychádza aj zo vzťahu k FreeBSD, ktoré rád používam na serveroch. Systémy majú k sebe celkom blízko hlavne čo sa týka správy balíkov.
Samozrejme mám rád aj Debian, dokonca som istý čas prevádzkoval Debian+FreeBSD, moja polovička má notebook s Ubuntu atď.
Rpm balíčky mi nikdy neprirástli k srdcu, hoci som začínal s Mandrake a skúšal som aj Fedoru, Suse či CentOS, ale určite sú to dobré systémy.
Andrej Pavelka Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Andrej Pavelka 17. 02. 2014, 09:09:03
Odpovědět  Odkaz 
Trochu ma prekvapilo, že som v článku nenašiel spomenutý Ubuntu.
Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
tadeas 17. 02. 2014, 15:26:06
Odpovědět  Odkaz 
Mne to rozhodně nepřekvapuje, že v článku není zmíněno Ubuntu.

Ubuntu je na mnoha linuxových serverech považováno za nežádoucí. Kdo chválí nebo jen zmíní Ubuntu, stává se okamžitě terčem posměšků a útoků jak diskutujích, tak někdy i správců.

Na jednom českém linuxovém serveru bleskově odstranili z hlavní strany blog, v němž bylo slušnou formou Ubuntu vyhodnoceno jako lepší než některé jiné distribuce. Až tak daleko může u nějakého správce sahat nenávist k Ubuntu.

Přitom všechny ostatní blogy včetně těch vulgárně zaměřených, tam vždycky klidně na první straně nechávali.

Ubuntu je pořád dobré, jen to vedení trochu zklamalo.
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
w4rr10r 17. 02. 2014, 19:04:58
Odpovědět  Odkaz 
Ha, ubuntard.
Re: Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
fri 18. 02. 2014, 07:31:03
Odpovědět  Odkaz 
Davide, ty už neprovozuješ Kubuntu? :-D
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Petr Tv. 17. 02. 2014, 10:58:15
Odpovědět  Odkaz 
Tak já taky řeknu svůj názor.
Používám dnes čisté Ubuntu s Unity. Léta jsem měl Conky-dock a různé fíčunkuly, ale pak jsem zkusil Unity a rozhodně neměnil bych. Je fakt že používám theme OS X takže na první pohled to nevypadá ani jako linux ale jako Apple, avšak to je to co se mi líbí na linuxu.
Je jedno co je v "základu" pohledově může jeden a ten samý systém vypadat jinak. Kubuntu jsem viděl, je moc pěkné, ale nějak mě to nepřesvědčilo, moc velké nároky na HW... :-)
Osobně si dovolím kacířský názor vypustit. Domnívám se, že pro běžnou (a nejen tu) práci je dnes linux plně použitelný, a to v podstatě v jakékoliv distribuci (myšleno pochopitelně ty podporované velké...).

A podstatné je, že stále je to stabilnější než Windows...
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Marek Suchý 17. 02. 2014, 13:14:02
Odpovědět  Odkaz 
Já nedám dopustit na Debian + Xfce.
Sice jsem ten systém dlouho ladil, ale teď ho mám tak, jak mi vyhovuje.

Až Linux dorazí do stavu, kdy si všechno chování budu moci "naklikat" tak jako na Windows, tedy bez příkazové řádky, přejdou na něj i BFU.

Nejblíže k nějaké uniformnosti má asi Ubuntu, prostě ho nainstalujete a ono to vlastně vše rovnou funguje.
Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Petr Tv. 17. 02. 2014, 16:50:04
Odpovědět  Odkaz 
Proboha Marku nestraš... sice už dnes dost dobře lze nainstalovat Ubuntu na desktop systémem klik klik klik hotovo, ale přeci jen by si měli BFU navyknout, že jsou věci uživatelské a věci IT.
A i pro svůj klid by měli si nechat nainstalovat systém od IT a pak jen pohodově užívat.
Instalace typu win mne někdy dost iritují. BFU ani neví na co klikají, a pak je normální na OS Windows mít 4-6 AV programů, 5-6 SW na řešení webkamery a nejlépe ještě zhruba tak 3-8 SW na čištění systémů.
Že to pak v podstatě nefunguje, je druhá otázka.

Naštěstí ti BFU kterým jsem v poslední době dával Ubuntu 12.04 OSXtheme si už prošli tím procesem klikacím kdy jim to pak v lepším případě se jen zpomalilo v horším zhavarovalo.
A dnes raději zavolají svého IT než na něco kliknou. Ale ne z důvodu, že by nemohli kliknout, ale prostě už nemají zájem na havárii systému. A to zhavarovat linux, je opravdu umění... :-)
Andrej Pavelka Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Andrej Pavelka 18. 02. 2014, 09:56:34
Odpovědět  Odkaz 
Čo ti ja viem? Po akú hranicu sa chápe BFU? Ja nie som moc veľký expert, ale či je to klikanie, alebo príkazový riadok je mi v skoro jedno a tiež chápem, že mať systém príliš "premixovaný" nie je moc dobré. Úprimne, aj napriek tomu, že nie som veľký expert, vždy som sa zaobišiel bez odbornej technickej podpory, ak odhliadnem od manuálov a diskusných fór.
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Marek Suchý 18. 02. 2014, 16:33:01
Odpovědět  Odkaz 
Vlastně máš pravdu Petře, instalace by se měla svěřovat Iťákům.
Už jsem taky viděl naistalované dva antiviry na jednom počítači a k tomu ještě haldu úplně nepotřebných lišt v prohlížeči.

To ten systém potom frčí jedna báseň :-)
Vladislav Konopík Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Vladislav Konopík 19. 02. 2014, 13:43:59
Odpovědět  Odkaz 
Většinu času mám najednou nainstalováno několik distribucí Linuxu
(nejen pro testování). Vyzkoušel jsem mnoho prostředí: Unity, Gnome,
Kde, Mate, Cinnamon atd.

Každé prostředí má něco do sebe a jistě si najde své přívržence,
ale i odpůrce. Osobně jsem skončil u Fluxboxu, který již delší
dobu upravuji k osobitému vzhledu a funkcionalitě.

Je to poněkud paradox. V dobách "malé" operační paměti jsem provozoval
plná desktopová prostředí (Gnome, Kde, Unity) a dnes, když není
problém mít v systému 8GB Ram, pracuji nejraději v nenáročném
okenním správci. :-)
Lukáš Jelínek Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Lukáš Jelínek 19. 02. 2014, 15:41:36
Odpovědět  Odkaz 
Ona ta "plná desktopová prostředí" postupem času poněkud nabobtnala. Začínal jsem s KDE 1.0 na počítači s procesorem 486 a s 16 MB paměti. Bylo to sice tak tak, ale dalo se s tím celkem rozumně pracovat.
Re: Re: Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Dejmon 30. 06. 2015, 23:19:11
Odpovědět  Odkaz 
Sakra, to je ale kus cesty ....
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
Linux 16. 11. 2014, 12:40:14
Odpovědět  Odkaz 
Nejvíc mi vyhovuje Mageia s KDE :)
Nejlepší linuxové desktopy roku 2014
r76 16. 11. 2014, 21:00:38
Odpovědět  Odkaz 
..prošel jsem drtivou vetšinou distribucí a zakotvil u PCLinuxOS...

a věčná škoda Mandrivy.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog