přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nyní otevírejme hardware

Nyní otevírejme hardware

Magazín The Hindu píše o připravované definici open source hardwaru, jejíž draft je již na světě a která bude dopracována na zářijovém summitu v New Yorku. Stane se tak více než deset let poté, co Richard Stallman řekl, že otázka svobodného hardwaru není životně důležitá.


Podle Petera Semmelhacka z Bug Labs přichází čas, kdy by měl vykrystalizovat koncept open source hardwaru. Hardware sice oproti softwaru sice nikdy nebude zdarma, podle Semmelhacka to však „neznamená, že bychom nemohli drasticky zlepšit proces, kterým se nová hardwarová zařízení dostávají na trh“. Sice jde v jednom případě o bity a ve druhém o atomy, ovšem filosoficky je to stejné. V případě hardwaru to „není soubor se zdrojovými kódy, nýbrž sada dokumentů, ve kterých je vše potřebné“.

G. Nagarjuna, předseda indické pobočky FSF, k tomu dodává, že „“hnutí svobodného softwaru a jeho metody zaručení svobod mají vliv nejen na software, ale i na jiné technologie, i mimo oblast počítačů. Proto pokud konstruktéři znají specifikace hardwaru a mají svobodu provádět změny, inovace mohou nabrat prudké tempo.“ Navržená speficikace open source hardwaru definuje 11 kritérií - například dokumentaci, potřebný software, odvozená díla, zákaz diskriminace nebo nespecifičnost licence pro konkrétní produkt.

Nahoru

Příspěvky

Ivan Bíbr Nyní otevírejme hardware
bibri 31. 08. 2010, 12:33:58
Odpovědět  Odkaz 
Byl jsem k open-source hardwaru skeptický, ale hodně se mi líbí myšlenka, že to je jen "sada dokumentů, ve kterých je vše potřebné". Takto jsem o něm zatím neuvažoval a tudy by to mohlo jít, to je fakt dobré.

Obavy mám z použitelnosti, protože když to nikdo nebude implementovat/vyrábět, asi nebude komunitu moc bavit vydávat ty specifikace. Další věc je návaznost na technologie - u dnešního hardwaru jsme asi na hranici fyzikálních možností a rozdíl mezi teorií a praxí bude zřejmě propastný. Jinými slovy nebude ani tak problém něco navrhnout, jako to potom vyrobit...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog