přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice

OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice

Hlavní představitelé komunitního vývoje OpenOffice.org vytvořili za podpory mnoha společností novou verzi kancelářského balíku.


Nový software má název LibreOffice a měl by vyřešit dosavadní problémy se špatnou podporou ze strany Oraclu. Bude obsahovat Sunem dříve odmítané příspěvky, které byly jen ve verzi Go-OO. Vytváří se zcela nová infrastruktura, která bude nezávislá na Oraclu. Vznikla nadace Document Foundation, která vývoj zaštítí. Firma Oracle byla vyzvána, aby se stala členem nadace a přenechala práva na označení - OpenOffice.org. Na rozdíl od minulosti se odděluje název pro organizaci a komunitu (Document Fnd) a pro software (LibreOffice). 

Oracle nabízí svou "komunitní" verzi pod názvem Oracle Open Office a připravuje korporátní verzi Oracle Cloud Office.

Fork OpenOffice.org s názvem LibreOffice je druhou významnou změnu v posledních týdnech. Nedávno byla vytvořena komunitní verze Mandriva Linuxu pod názvem Mageia: Mageia: Fork Mandriva Linuxu

Nahoru

Příspěvky

OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
fri 28. 09. 2010, 20:29:48
Odpovědět  Odkaz 
En fin nous sommes tous libres.

Možná v tom textu mám chybu (ostatně i autor článku udělal jeden překlep :-), ale přece jen je to už hodně dlouho, co jsem maturoval z francouzštiny. Každopádně mám radost z toho, že první část názvu mi zní tak krásně francouzsky, hlavně to er, v tom jsem dobrej. :-)

Nejdřív Mája, a teď "libr" kancelář. Ještě splnit ten vznešený slib, co jsem si před víc jak rokem dal, totiž jít a vytáhnout klasickou kytaru Manuel Rodriguez z pevného futrálu se zlatožlutým potahem, popadnout altovou zobcovou flétnu a obnovit tuto svoji ušlechtilou zálibu ve hře na hudební nástroj.

Přejet prsty po prachu, co důsledně sedá na moji bohatou knihovnu a začít číst a studovat, a taky poskakovat po pokoji a říkat tomu cvičení, zdravě se stravovat, dýchat zhluboka, správně myslet, dobře spát, pěkně srá..., meditovat a modlit se..., brambory jsou ve sklepě, tak ještě natrhat jabka, než dopadnou tak, jako všechno - na zem, taky nějak společensky žít, zajít na koncert.

Jak inspirativní. Na fripohled bych sice mohl dát ceduli zavřeno, ale to by nebylo přesné, jen je potřeba vidět věci z více stran, nežít jednostranně.
Vlastimil Ott Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Vlastimil Ott 28. 09. 2010, 22:24:20
Odpovědět  Odkaz 
Pavle, nebráním ti ve vyjadřování, ale pochop prosím, že svými příspěvky zcela mimo téma nepřispíváš tak, jako bys mohl přispět komentářem k věci. Víme, že máš rozhled a vzdělání, ale jaksi nás to nezajímá. Zkus zvážit, jestli není někdy lepší nepsat - než psát bláboly...

Očekávám, že napíšeš opět nějaké pojednání s latinským citátem... reagovat nebudu. Ale mrzelo by mě, kdybys tady byl za prudiče. Zatím se ti to začíná celkem dařit - přitom je to zbytečné.

(poznámka je stanoviskem redakce)
Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
fri 28. 09. 2010, 23:12:28
Odpovědět  Odkaz 
To, co jsem v náhlém popudu napsal - další překvapivá věc, je z mého pohledu redakcí špatně pochopeno jako něco, co by se k těm projektům stavělo negativně (to je zajímavé, tak to dopadá, když se na jakýkoli písemný projev klade přehnaný důraz).

Jak sám tvrdíte, poznámky v diskuzích často nemají s tématem moc společného ve smyslu, že by něco technického řešily tak, že by věci samé pomohly s nějakým řešením. Čas od času do nich lidé přidají, když mají chuť, svůj názor.

Sám ty změny, které se objevily vnímám jako pozitivní - ale když se k tomu přidá takto podané stanovisko redakce - cítím, že jste dotčený, a na pocitech (vašich) záleží, dohromady ten melancholický text vypadá jako něco velice melancholického.

Protože jsem to napsal, považuju to, chcete-li, za ze svého pohledu osobní veselý blábol. Každý má svůj způsob, jak se s novými věcmi sžívá. Nenechte se tím rušit. Tento příspěvek od věci má ten možný účel, že zase naopak mně pomohl vyrovnat se velice účinně s vaším názorem tak, že můžu jít v klidu s úsměvěm spát. To, co jsem udělal předtím, může mít jediný důvod, abych potom mohl udělat toto:

Když tedy čekáte na tu latinu, potěším vás všechny: "A DEO FACTUM EST ISTUD". :-D
Ivan Bíbr Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
bibri 29. 09. 2010, 01:15:07
Odpovědět  Odkaz 
Já to spíš chápu tak, že redakci vadí, že je tu poslední dobou těch veselých blábolů z náhlých popudů - hezky řečeno :) - nějak moc a to na úkor komentářů "k věci" (zaměnil jsi navíc příčinu za důsledek).
Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Windows Lama 1. 10. 2010, 13:19:12
Odpovědět  Odkaz 
Dva příspěvky a oba jak od zhuleného.
Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
fri 1. 10. 2010, 17:20:55
Odpovědět  Odkaz 
Spíš jsou tak nějak psychedelické, jak už taky zaznělo. :-)
OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
mirekf 30. 09. 2010, 10:26:46
Odpovědět  Odkaz 
Další fork OO.org :-( A ten název? ;-) Sice chápu důvody a mám pro ně pochopení, nicméně další roztříštěnost tomuto výbornému kancelářskému balíku moc na popularitě nepřidá.

Dotaz obyčejného usera: "potřebuji kancelářský balík", odpověď: "tak si nainstaluji OpenOffice", reakce: "a kterou verzi? je jich několik", odpověď: "dej si XYZ", rekace: "a proč ne ZYX?". Hold to bude o delším vysvětlování ;-)

Osobně používáme ve firmě OO.org již několik let a až na občasné problémy s MS formáty jsme spokojeni. Doufám, že se u OO.org nedočkáme zMicroSoftění, kdy MS nejlépe ví, co user potřebuje a proto přijde s nesmysly typu ribbony apod.
Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Mach 1. 10. 2010, 00:08:37
Odpovědět  Odkaz 
MS má alespoň svou strategii. Netvrdím že ideální, ale má. OO.org se již delší dobu potácí/přešlapuje na místě. SUN vývoj brzdil (to se všeobecně ví) a ORACLE zazdil.

V takové situaci se budou firmy a jedince těžko přesvědčovat o kvalitách OO.org. Ač příznivec a propagátor tohoto balíku, jsem v tomto směru skeptický. A kdo na tom v konečném důsledku "vydělá"? Inu MS se svým přeinstalovaným balíkem Office 2010 Starter. Pro řadu uživatelů bude více než dostačující a budou ho mít také zdarma a legálně.

Každopádně přeji vývojářům LibreOffice pevné nervy a mnoho úspěchů. Nebudou to mít vůbec jednoduché.
OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Jenek 6. 10. 2010, 18:34:05
Odpovědět  Odkaz 
Moc tomu nerozumím. Znamená to snad, že Open Office už není open source, protože ho vlastní firma Oracle a bude lepší používat LibreOffice?

Open Office se už dále nebude vyvíjet a Libre Office ano?

Bude rozdíl be formátech mezi Libre Office a Open Office? Když např. vytvořím v Libre Office document, půjde načíst v Open Office a obrázeně?

Co je lepší používat pro domácí účely? Libre nebo Open Office a existují i nějaké jiné "Ofisy"?
Vlastimil Ott Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Vlastimil Ott 6. 10. 2010, 20:53:13
Odpovědět  Odkaz 
>> Moc tomu nerozumím. Znamená to snad, že Open Office už není open source, protože ho vlastní firma Oracle a bude lepší používat LibreOffice?

OpenOffice.org je open source už přes deset let, přestože "patří" nějaké firmě. Donedávna to byl Sun, dneska je to Oracle. Na tom není nic nového ani divného. Jestli bude lepší LO, nevíme, podle mě ano, ale je to můj osobní názor. LO je založen na Go-OO, což je vylepšená verze běžného OOo.

>>Open Office se už dále nebude vyvíjet a Libre Office ano?

OOo se zřejmě vyvíjet bude, otázka je, jakým směrem a jaký vliv na něj bude mít komunita. LO se vyvíjet bude, a to pod komunitním vedením - vývoj zastřešuje nadace Document Fnd.

>> Bude rozdíl be formátech mezi Libre Office a Open Office? Když např. vytvořím v Libre Office document, půjde načíst v Open Office a obrázeně?

Nebude rozdíl, stále to bude OpenDocument. To je síla otevřených formátů. Můžete klidně používat KOffice.

Co je lepší používat pro domácí účely? Libre nebo Open Office a existují i nějaké jiné "Ofisy"?

Nevím, co je lepší, v Linuxu za vás vybere výrobce distribuce. Existuje ještě KOffice nebo třeba SoftMaker (http://www.softmaker.com/english/ofl_en.htm, nevím ale, jestli umí OpenDocument). Pro kancelářskou práci existují také jiné nástroje jako např. LyX nebo webové aplikace (Zoho, Google Docs a další).

Díky za podnětné otázky, zřejmě to vydáme jako článek. Pokud byste měl další, neváhejte je napsat.
Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Jenek 7. 10. 2010, 00:08:02
Odpovědět  Odkaz 
Díky za odpověď! Měl bych ještě pár otázek ...

>>OpenOffice.org je open source už přes deset let, přestože "patří" nějaké firmě.

Proč tedy komunita nevyvíjí OpenOffice, když je to opensource a vytvořili si vlastní LibreOffice?

>> LO je založen na Go-OO, což je vylepšená verze běžného OOo.
Takže LibreOffice nevzniklo z OpenOffice, ale z Go-OO?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak existuje několik různých OpenOffice (Go-OO, OpenOffice, LibreOffice, KOffice, SoftMaker) a liší se různýma funkcema. Domů si můžu nainstalovat kterýkoliv z nich? Zajímalo by mě, který je nejlepší (má nejvíce funkcí, nejlepší rozhraní, je nejvíce používaný ostatníma apod.).

Myslel jsem, že když Oracle koupila OpenOffice, tak už jej nebude dávat zadarmo, a proto jeho vývojáři vzali zdrojáky OpenOffice, zkopírovali je, a vytvořili si vlastní verzi. Ale napsal jste, že LibreOffice pochází z Go-OO a ne OpenOffice, takže se v tom už vážně nevyznám.

Promiňte mi, ale nemohl byste to vysvětlit normálním uživatelům, kteří neumí programovat? Článek by byl moc fajn!

Moc děkuji!
Vlastimil Ott Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Vlastimil Ott 7. 10. 2010, 00:48:46
Odpovědět  Odkaz 
>> Proč tedy komunita nevyvíjí OpenOffice, když je to opensource a vytvořili si vlastní LibreOffice?

Dneska je to totéž, takže de facto vyvíjí. Nemohou ale používat označení OpenOffice.org, protože je to registrovaná obchodní známka a jejím majitelem je Oracle. Document Fnd vyzvala Oracle, aby tento název předala komunitě. Aby se LibreOffice mohl jmenovat OpenOffice.org. LO je dočasně označení. Čeká se, co Oracle.

>> Takže LibreOffice nevzniklo z OpenOffice, ale z Go-OO?

To je těžké zodpovědět. Máte kódy, říká se jim vanilla, jsou to úplně ty základní. Z nich vznikala "sunovská" verze OOo, později "oraclovská" (Sun byl koupen firmou Oracle). Tyto kódy berou různé jiné firmy (protože je to open source) a dělají vlastní úpravy. Nejvýraznější z nich je/byla "verze" Go-OO. Přidávala vlastnosti, které Sun/Oracle nechtěl do OOo zařadit, často však ale také neřekli, proč to odmítají. Z toho vznikala frustrace ostatních vývojářů z různých firem (typicky Novell).

Nyní se spojili všichni vývojáři, kterým se nelíbil přístup Oraclu, vzali tu nejlepší verzi, což je podle nich Go-OO, přejmenovali ji a budou ji vyvíjet sami. Stále ale budou brát - aspoň teď to tak vypadá - původní zdrojové kódy od Oraclu (protože ty jsou a budou open source). Je ale možné, že hlavní vývoj nakonec povede přece jen DocuFnd. To zatím nevíme.

Výrobci mnohých distribucí už ohlásili, že budou používat LibreOffice, tedy "komunitně upravenou verzi OpenOffice.org". Jestli ji bude komunita kompletně vyvíjet, to se uvidí. Chce to hodně dolarů.

>> Jestli jsem to dobře pochopil, tak existuje několik různých OpenOffice (Go-OO, OpenOffice, LibreOffice, KOffice, SoftMaker) a liší se různýma funkcema.

Ne tak zcela. Go-OO je tzv. "patchset", tzn. soubor záplat, které vylepšují kód od Oraclu. Byl přímo závislý na oraclovské verzi a vždy vycházel trochu později ("než to dali dohromady"). Dnešní LibreOffice je zatím v praxi ještě nepoužitelný a de facto je to OOo 3.3 s jiným názvem, logem, ikonami.

KOffice a Softmaker jsou zcela jiné balíky, které s OOo nemají nic společného, naopak. Je to konkurence.

>> Domů si můžu nainstalovat kterýkoliv z nich?

Jistě, proč byste nemohl?

>> Zajímalo by mě, který je nejlepší (má nejvíce funkcí, nejlepší rozhraní, je nejvíce používaný ostatníma apod.).

Netuším, jaké máte požadavky. Nedokážu odpovědět, to je na seriál (který nikdo nechce napsat, zkoušíme to už několik let).

>> Myslel jsem, že když Oracle koupila OpenOffice, tak už jej nebude dávat zadarmo, a proto jeho vývojáři vzali zdrojáky OpenOffice, zkopírovali je, a vytvořili si vlastní verzi.

Oracle nekoupila OOo, koupila firmu Sun, které patřilo kromě OOo mnoho dalších technologií (VirtualBox, OpenSolaris atp.). Vývojáři se odtrhli, protože Oracle se dosud nevyjádřila (po roce a půl), co s OOo zamýšlí. Nejsou žádné plány ani na verzi 3.4 (to je další verze, teď bude 3.3) nebo 4.0. Celkově tam bylo hodně signálů, které naznačovaly, že Oracle OOo udusí - stejně jako zastavili OpenSolaris.

>> Ale napsal jste, že LibreOffice pochází z Go-OO a ne OpenOffice, takže se v tom už vážně nevyznám.

Go-OO byl stejně závislý na OOo od Oraclu (možná víc), jako je dnes LibreOffice. Může se to změnit, kritici vývoje spojili své síly a pracují na jedné verzi. Stále ale existují další, které možná ani neznáte - NeoOffice pro Mac OS X, Oxygen Office, čínská verze (tuším Red Flag?).

>> Promiňte mi, ale nemohl byste to vysvětlit normálním uživatelům, kteří neumí programovat? Článek by byl moc fajn!

Proč myslíte, že umím programovat? :-) Je to jen otázka informovanosti.

Za otázky díky, článek by mohl vzniknout.
Július Pastierik Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Július Pastierik 7. 10. 2010, 16:14:34
Odpovědět  Odkaz 
>>LO je dočasně označení. Čeká se, co Oracle.
Možno už nie - http://www.linux.website21.cz/novinky/oracle-nebude-primo-spolupracovat-s-libreoffice.html
Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Jenek 7. 10. 2010, 18:00:37
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu zajímavé! Děkuji a kdybyste byl ve škole dostal byste za 1 s hvězdičkou.

Takže původní je Vanilla, pak začala s vývojem firma Sun a zvolila název OpenOffice, na kterém stavěli ostatní jako Go-OO. Firma Oracle koupila firmu Sun, takže vlastní OpenOffice, ale nechce ho dále vyvíjet. Takže se vývojáři rozhodli, že budou pokračovat, ale bez firmy Oracle. Zvolili název LibreOffice a vzali zdrojové kódy od Go-OO (takže vlastně OpenOffice + další dodatečné změny od jiných vývojářů).

Vypadá to tedy, že pokud Oracle název OpenOffice nepředá jeho vývojářům, OpenOffice jako název pro vyvíjený office končí a jeho následníkem bude LibreOffice, který zahrnuje jak Go-OO tak OpenOffice. Tímpádem končí i Go-OO.

Z toho pro mě vyplývá, že od teď má smysl používat už jen LibreOffice.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org má svůj fork - LibreOffice
Vlastimil Ott 7. 10. 2010, 19:51:54
Odpovědět  Odkaz 
>> Takže původní je Vanilla,

Slovo "vanilla" označuje základní stav vyvíjeného softwaru: vanilla kernel je linuxové jádro od Linuse - odtud to pochází. Míní se tím výchozí, základní verze. Je to vlastnost každé nové verze, nevztahuje se to do minulosti.

>> pak začala s vývojem firma Sun

Koupila firmu StarDivision, která začala balík vyvíjet v devadesátých letech jako StarOffice. A vůbec, http://cs.wikipedia.org/wiki/OpenOffice.org ;-)

>> ale nechce ho dále vyvíjet.

To se neví, ale vypadá to tak. Je pravděpodobné, že bude vyvíjet svou verzi určenou pro firmy, tzn. velmi drahou.

>> Vypadá to tedy, že pokud Oracle název OpenOffice nepředá jeho vývojářům, OpenOffice jako název pro vyvíjený office končí a jeho následníkem bude LibreOffice, který zahrnuje jak Go-OO tak OpenOffice.

V podstatě asi končí, Oracle nabízí produkt "Oracle Open Office": http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/index.html V dosavadních zprávách psali název vždycky "špatně" - Open Office.

>> Tímpádem končí i Go-OO.

Ano, ale je to pozitivní - už nebude potřeba.

>> Z toho pro mě vyplývá, že od teď má smysl používat už jen LibreOffice.

Asi nebudete mít jinou možnost, na komunitní verzi OpenOffice.org nebude mít kdo pracovat, skoro všichni komunitní vývojáři odešli. A ani Sun, ani Oracle se komunitou nikdy nezabýval. Sun ji toleroval, ale nijak výrazně nepodporoval.

Osobně to vidím jako:

a) korporátní produkt Oracle Open Office + Cloud office (což je ale podle mě bomba) - http://blogs.oracle.com/office/2010/09/oracle_cloud_office_preview_at_oow_2010.html

b) komunitní produkt bez Oraclu LibreOffice

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz