přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Podíl Apache HTTP Serveru klesá

Podíl Apache HTTP Serveru klesá

Čárový graf

Čerstvě vydané statistiky podílu webových serverů potvrzují trend předchozích měsíců. Nginx mírně roste, Apache je už nějakou dobu na sestupu, IIS boduje u neaktivních webů. Významnou roli hraje i Google.


Server Netcraft vydal pravidelný přehled podílu různých webových serverů na tomto „trhu“. Nejprve k celkovému počtu webů – ten je stále na vzestupu a překročil 785 milionů. Naproti tomu počet aktivních webů již více než rok v zásadě stagnuje a pohybuje se okolo 190 milionů.

Z hlediska podílu na celkovém počtu webů již od dubna 2012 klesá Apache, z původních 65 % klesl na 44 %. Naopak podíl Microsoft IIS za stejné období stoupl ze 14 na 24 %. Stoupl také nginx z 10 % na současných 14 % (v minulém měsíci měl 16 %), a Google z 3 na 5 %.

Trochu jiná je situace u aktivních webů. Tam se u Apache za stejné období odehrál pokles z 57 na 52 %, klesl ovšem také IIS z 12 na 11 %. Server nginx zůstal na původním 13% podílu, na stejnou úroveň vystoupal Google z dřívějších 8 %.

U milionu webů s největším provozem klesl Apache v daném období z 62 na 57 %, IIS z 15 na 13 %, naopak nginx vystoupal z 10 na 15 %. Google zůstal na stejných třech procentech.

Třináct procent u všech i aktivních webů, resp. dvanáct u milionu nejvytíženějších, patří „ostatním“ serverům. I tento „díl koláče“ setrvale roste, statistiky bohužel ale neuvádějí podrobnější rozčlenění na různé serverové softwary.

Nahoru

Příspěvky

Podíl Apache HTTP Serveru klesá
Dyskor 3. 11. 2013, 08:10:49
Odpovědět  Odkaz 
Stejně jako tomu bylo dříve v historii, i nyní bude muset být věkem zašlý rudoch poražen. Vítěznou vlajku vztyčí opravdový nativně americký Microsoft se svým IIS a pravěcí Apachi budou muset vyklidit území (jako tomu bylo kdysi). Jen tak může svět webových serverů vzkvétat. Je naprosto nezbytné, aby se z roztříštěnosti platforem přešlo na jednu jedinou správnou a především civilizovanou, pod křídly Microsoftu nás čekají světlé zítřky.
Re: Podíl Apache HTTP Serveru klesá
Jamicon 3. 11. 2013, 10:44:01
Odpovědět  Odkaz 
Tak takejto hovadine by nikto neuveril ani prvého apríla.
Skúšal si už Mrkvo$hit windoze server 2012? Väčšiu hovadinu už ani nemohli vypustiť, ich podiel bude určite narastať.
Re: Podíl Apache HTTP Serveru klesá
elous 3. 11. 2013, 12:42:20
Odpovědět  Odkaz 
Fakt dobrý .... už dlouho jsem se tolik nezasmál.
Re: Podíl Apache HTTP Serveru klesá
talpa 4. 11. 2013, 09:04:19
Odpovědět  Odkaz 
Co je to za hovadinu s tim IIS, Apache neni spatna vec, jeho problem je spis v tom ze prichazi ruzna Cloud reseni, ktera jeho existenci rusi nebo slucuje do jednoho reseni, takze realne jeho pocet klesa. Mimochodem technologicky IIS vzdy Apache jen dohanelo.
Andrej Pavelka Re: Podíl Apache HTTP Serveru klesá
Andrej Pavelka 4. 11. 2013, 20:21:33
Odpovědět  Odkaz 
Predstav si, ze by si mal v obchodoch len jeden druh peciva, mydla a vobec vsetkeho. Nemal by si z coho vybrat. Najatraktivnejsie su predsa obchody, v ktorych mas najvacsiu moznost vyberu, nie? Alebo skusim ti to vysvetlit inak: chces si kupit SUV, ale na trhu by bol len sedan. Mal by si radost?
Lukáš Jelínek Re: Re: Podíl Apache HTTP Serveru klesá
Lukáš Jelínek 4. 11. 2013, 20:56:54
Odpovědět  Odkaz 
Don't feed trolls!!!
Podíl Apache HTTP Serveru klesá
OnkelPony 5. 11. 2013, 01:29:20
Odpovědět  Odkaz 
Pánové, vyndejte si tu hlavu z pr.ele ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog