přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi

Nejnovější jednodeskový Raspberry Pi Zero od Britské nadace Raspberry Pi foundation vykročil směrem dalšího snižování ceny. Ta by se u tohoto modelu měla pohybovat kolem pouhých 5 dolarů.


Výše zveřejněné ceny naznačuje, že osazení tohoto Raspberry je mnohem skromnější než u předchozích modelů. Základem počítače je SoC A Broadcom BCM2835 (ARM 11), pracující na frekvenci 1 GHz. Dle údajů od výrobce by měl poskytovat o 40 % vyšší výkon než u Raspberry PI 1. Velikost operační paměti je oproti Raspberry Pi 2 poloviční, deska si musí vystačit s 512 MB LPDDR2 SDRAM.

Dále je počítač osazen slotem pro microSD kartu a dvěma microUSB porty, z nichž jeden je určen pro jeho napájení, druhý pro přenos dat. Výbavu završuje microHDMI výstup s podporovou rozlišení Full HD 60p, neosazený 40 pinový GPIO konektor a neosazený kompozitní video výstup.

Extrémně nízká cena počítače vyvolává velké nadšení u příznivců těchto malých zařízení. Je ale nutné poznamenat, že deska je nejčastěji nabízena v setu s adaptéry microHDMI – HDMI a microUSB – USB, s nimiž se celková cena přibližuje k ceně staršího modelu Raspberry Pi A+.



Raspberry Pi Zero (Raspberry Pi Foundation, CC BY-SA) Raspberry Pi Zero (Raspberry Pi Foundation, CC BY-SA)

Nahoru

Příspěvky

Raspberry Pi Zero
david 28. 11. 2015, 00:06:05
Odpovědět  Odkaz 
512 MB LPDDR2 SDRAM je opravdu málo.
Raspberry Pi Zero
mach 28. 11. 2015, 06:43:56
Odpovědět  Odkaz 
Kdysi se říkalo: "640 kB is enough" a taky to šlo. Ale vážně, na postavení WiFi rádia, na postavení různých zapisovačů, na postavení domácí "automatizace" je to paměť královská. Za ty peníze ...
Lukáš Jelínek Re: Raspberry Pi Zero
Lukáš Jelínek 28. 11. 2015, 15:16:26
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel zrovna WiFi modul je to, co tomu chybí (a přidání externího to výrazně prodraží). Ne každému se bude chtít tahat po bytě kabely.
Re: Re: Raspberry Pi Zero
Livan 29. 11. 2015, 15:07:54
Odpovědět  Odkaz 
A co by jste chtěl za 5 dolarú. Za tu cenu je to parádní mašinka.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Raspberry Pi Zero
Lukáš Jelínek 29. 11. 2015, 17:08:06
Odpovědět  Odkaz 
Co bych chtěl? Třeba aby tam byl WiFi modul místo BT modulu, přes který lze komunikovat jen uvnitř místnosti. I za cenu mírného zdražení té mašinky.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz