přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky

Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky

Red Star OS

Severokorejský linuxový systém Red Star OS vkládá do obrázků, dokumentů a dalších souborů unikátní značky umožňující identifikovat počítač.


Red Star OS je linuxová distribuce vyvíjená pro potřeby Korejské lidově demokratické republiky. Její prostředí je založeno na KDE 3 a vypadá podobně jako prostředí systému OS X. Místo webového prohlížeče Mozilla Firefox je zde upravená verze nazvaná Naenara, umožňující prohlížení obsahu dostupného prostřednictvím národní datové sítě Kwangmyong.

Bezpečnostní analytik Florian Grunow zjistil, že tato distribuce značkuje některé soubory skrytým vodoznakem (založeným na hardwarových identifikátorech), takže lze později identifikovat počítač, na němž byl vytvořen nebo i jinak používán obrázek, dokument nebo zvukový soubor. Do linuxového jádra byl přidán modul rtscan, dále je zde několik spustitelných souborů, které mají zřejmě toto značkování na svědomí.

Zajímavé je, že dokumenty OOXML vytvořené v Microsoft Office jsou systémem označkovány, stejné dokumenty vytvořené v OpenOffice (zřejmě spíše v LibreOffice, protože OO ukládání do OOXML nepodporuje; pozn. aut.) označkovány nejsou. Naopak systém značkuje i dokumenty jihokorejského textového procesoru Hangul.

Nahoru

Příspěvky

Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
AAnarchYsta 21. 07. 2015, 19:06:39
Odpovědět  Odkaz 
Veľmi praktická vec. Keď sa nájde odporca režimu nebude ťažké zistiť v akom PC boli vytvorené anti-vodcovské materiáli.
Lukáš Jelínek Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lukáš Jelínek 21. 07. 2015, 20:56:46
Odpovědět  Odkaz 
Podobně v minulosti některé totalitní režimy (např. Albánie; u nás to naštěstí tak daleko nedošlo) evidovaly i psací stroje.
Re: Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
tajnej 22. 07. 2015, 13:29:58
Odpovědět  Odkaz 
Ještě že jsou tyhle nechutné totalitní praktiky minulostí a dnešní demokratické státy si vystačí s přidáváním identifikátorů u tiskáren, vypalovaček, mobilů, finančních operací...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lukáš Jelínek 22. 07. 2015, 16:05:34
Odpovědět  Odkaz 
Rozdíl je ten, že v demokratických státech se tak děje proto, že to lidé přímo či nepřímo chtějí. V totalitních to nemohou ovlivnit. Tady si lidé zvolili strany, které měly podobné sledování (EET, kontrolní hlášení, registr účtů atd.) přímo ve svém programu, nebo to sice v programu neměly (jako třeba rozšiřování data retention), ale lidé jim to většinově tolerují nebo to přímo podporují.
Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lubomír Čevela 22. 07. 2015, 16:37:26
Odpovědět  Odkaz 
Výměna svobody a soukromí za "zvýšenou bezpečnost" už začíná být systémový problém i v demokratických zemích. Vše je založeno na principu "vaření žáby". Když hodíte žábu do horké vody, bude se za každou cenu snažit uniknout. Když ji ale vložíte do studené vody a budete pomalu zvyšovat teplotu, tak se žába v klidu uvaří. Řekl bych, že "naše voda" už má tak kolem 50 stupňů celsia. A teplota stoupá...
Lukáš Jelínek Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lukáš Jelínek 22. 07. 2015, 19:47:07
Odpovědět  Odkaz 
Ono je to často bohužel v té rovině, že lidé podléhají emocím. Uteče deviant z léčebny a odnese to ředitel té léčebny, který za to nemůže, ale je první na ráně - ministr vyhoví emocím svým i svých voličů. Podobně se někde stane teroristický útok a okamžitou reakcí na něj je posílení sledování komunikace nebo plateb. Tady politici navíc "spojují příjemné s užitečným", protože "rychle něco udělali" a současně získali nad lidmi o něco větší kontrolu. Někdy prochází to "přihřívání vody" i jen tak, ale obvykle se právě sveze na emocích po nějaké události. Samozřejmě to není nic nového, jen postupně rostou technologické možnosti.
Re: Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
uf 22. 07. 2015, 21:20:54
Odpovědět  Odkaz 
svata prostoto, to uz vazne nikdo pres stromy nevidi les?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lukáš Jelínek 23. 07. 2015, 00:18:38
Odpovědět  Odkaz 
Tyhle chytré komentáře jsou nejlepší, protože jimi lze snadno účastníky diskuse shodit, aniž by bylo potřeba uvést jakýkoli argument nebo v podstatě vůbec cokoli ;-) V čem by měl ten les spočívat?
Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
jano 24. 07. 2015, 19:39:52
Odpovědět  Odkaz 
V rozvinutych demokratickych zemiach sa samozrejme nijake znackovanie nepouziva ... co ale do kelu znamenaju tie zlte bodky na papieri z tlaciarne ???
Lukáš Jelínek Re: Red Star OS vkládá do souborů sledovací značky
Lukáš Jelínek 24. 07. 2015, 22:20:41
Odpovědět  Odkaz 
Ty žluté tečky jsou v podstatě totéž jako to značkování souborů. Mně osobně se to nelíbí. Ale co ostatním? Kolik lidí u nás nebo v jiných demokratických státech proti tomu podniklo nějakou akci, sepsalo nebo podepsalo petici, oslovilo poslance atd.? Nebo kolik lidí si vybralo tiskárny, které tímto "vylepšením" nedisponují? O této věci se ví dlouho (před 10 lety ohlásila EFF, že se zpětným inženýrstvím povedlo vkládaný kód rozluštit), ale málokoho to trápí, lidé s tím buď přímo souhlasí nebo jim to přinejmenším nevadí natolik, aby kvůli tomu něco konali.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz