přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Richard Stallman odpovídal na otázky

Richard Stallman odpovídal na otázky

30 let FSF

Richard M. Stallman při příležitosti 30 let FSF odpovídal na otázky návštěvníků serveru Slashdot, například na téma webových aplikací, chytrých telefonů, soukromí nebo firmy Microsoft.


V červenci vyzvali provozovatelé serveru Slashdot k pokládání otázek „otci zakladateli“ organizace Free Software Foundation, která v říjnu oslaví 30 let. Richard Matthew Stallman odpověděl na otázky týkající se řady zajímavých témat – patřily mezi ně například webové aplikace, chytré telefony, soukromí, firma Microsoft, herní konzole nebo licence GFDL.

Nahoru

Příspěvky

Richard Stallman odpovídal na otázky
Anonymous Coward 11. 09. 2015, 21:13:51
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju za odkaz. Opravdu zajímavé čtení.

Jaký je postoj linuxexpres.cz k tématu svobodného software? Už ve svém názvu portál ignoruje GNU jako součást systému, i když si GNU toto uznání zaslouží. Rovněž publikuje množství článků, které propagují "open source", který klade důraz na použitelnost, za cenu svobody. A v některých případech články dokonce propagují proprietární softwre.

Jsou nějaké plány v tomto ohledu?
Lukáš Jelínek Re: Richard Stallman odpovídal na otázky
Lukáš Jelínek 12. 09. 2015, 01:20:50
Odpovědět  Odkaz 
Filosofií LinuxEXPRESu od samého počátku bylo, aby pomáhal uživatelům při jejich práci na počítači. Mnohdy to samozřejmě znamená přistupovat k věci pragmaticky, nedržet se striktně zásad svobodnosti softwaru. Ostatně i v projektu GNU se postupovalo a postupuje do určité míry pragmaticky, což je asi nejvíc vidět na používání licence GNU LGPL místo striktnější GNU GPL pro některá díla (především standardní knihovny). Žádné plány na změnu profilu LinuxEXPRESu v tomto ohledu nejsou.
Re: Re: Richard Stallman odpovídal na otázky
Anonymous Coward 12. 09. 2015, 11:06:29
Odpovědět  Odkaz 
Srovnání s licencí LGPL není z hlediska svobodného software úplně to samé. LGPL je sice svobodná licence, která umožňuje použití díla spolu s proprietárním software. K takovému použití ale nevybízí. Navíc projekt GNU pod LGPL licencuje jenom díla, která jsou obecně dostupná pod jinými licencemi.

Proprietární programy mají pod kontrolou uživatele a navíc často přímo obsahují omezující, nebo špehovací funkce [1]. Většina uživatelů nemá o této problematice bohužel příliš ponětí, ale to neomlouvá propagaci proprietárního software.

Skutečnou pomocí uživatelům z dlouhodobého hlediska je dát jim kontrolu nad programy, které používají. Linuxexpres delá z tohoto hlediska velký kus práce a většina článků jsou k tématu svobodného software. Z hlediska článků, které propagují proprietární programy, by přinejmenším upozornění na tento nedostatek byl krok správným směrem.

[1] https://www.gnu.org/philosophy/proprietary.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog