přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rolling updates pro Ubuntu opět na stole

Rolling updates pro Ubuntu opět na stole

Ubuntu

Vývojáři firmy Canonical se opět velmi vážně zabývají možností použít pro Ubuntu model „plynulých aktualizací“ (rolling updates).


Zhruba před měsícem se poměrně vážně řešila možnost použít u linuxové distribuce Ubuntu model plynulých aktualizací, známý jako rolling updates či rolling releases. Ten se u některých distribucí používá zcela běžně, ať již jako základní řešení nebo jako alternativa ke klasickému modelu velkých skokových aktualizací. V případě Ubuntu probíhala určitá debata již dlouho, ale nikdy to nemělo příliš blízko k aplikaci.

To se ale mění právě teď, kdy Rick Spencer (viceprezident firmy Canonical pro vývoj Ubuntu) nastolil toto téma jako zcela vážně míněnou cestu, kterou se vydat. Podle něj lze plynulou aktualizací ušetřit významné zdroje, které se budou hodit pro vývoj mobilního prostředí, kam se nyní soustředí hodně úsilí. Nebude potřeba podporovat několik verzí vydaných mezi LTS (verzemi s dlouhodobou podporou). Proto se Rick domnívá, že by se měly vydávat jen LTS verze a v mezidobí vše řešit plynulou aktualizací.

Nahoru

Příspěvky

Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Martin Kozub 28. 02. 2013, 20:41:08
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas, zřejmě se jedná o cestu, kterou by Ubuntu mělo jít. LTS pro firmy a konzervativní uživatele zůstane a pro ty ostatní, co mají nejraději "bleeding edge" software si také přijdou na své. Doufám že to projde brzy, bylo by to super.
Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
YGHY 28. 02. 2013, 20:55:18
Odpovědět  Odkaz 
Suhlasim toto by bola dobra cesta.... :-)
Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Rover623 1. 03. 2013, 01:27:47
Odpovědět  Odkaz 
Ono už to v omezené míře od 12.04 běží, stačí si povolit "Nevydané aktualizace" a v rámci aktualizací vám to do 12.04 dodá nový Compiz nebo ALSA
Re: Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
pavuk 1. 03. 2013, 12:11:18
Odpovědět  Odkaz 
Ako je "Nevydané aktualizace" v originali?
Re: Re: Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Rovano 1. 03. 2013, 13:17:48
Odpovědět  Odkaz 
proposed
Re: Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Rovano 1. 03. 2013, 13:16:33
Odpovědět  Odkaz 
Vidím to jinak.

Nevydané aktualizace jsou prostě aktualizace, co čekají od QA na řádné otestování a schválení přesunu do běžného aktualizačního kanálu. Například nové jádro tam bývá třeba měsíc na pozorování.

Rover si to patrně plete s Nepodporovanýma aktualizacema. Zde se občas vyskytne novější verze aplikace a tak podobně. Zpravidla tyto aktualizace bývají v defaultu zapnuté.

Naproti tomu, aby situace nebyla tak jednoduchá, 12.04 je první LTS, které má v repozitářích i meta balíky s názvem lts(lts precise, lts quantal). A první lts, které tlačí do repozitáře i kernel a X stack z novější verze 12.10.
Takže když si stáhnete Ubuntu 12.04.02, máte kernel 3.5(originál 12.04 je 3.2), atd.
Toto se však nestihlo u všech variant *buntu. Například Kubuntu ISO, které stáhnete, obsahuje stále starý kernel 3.2. Nový(3.5) bude až v 12.04.03.

Více jsem to popsal pro lepší orientaci zde:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66793.0
Doporučuji pro angličtináře zabrousit na tam uvedené odkazy.
Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Vašek 1. 03. 2013, 17:07:51
Odpovědět  Odkaz 
Už aby to bylo.
Rolling updates pro Ubuntu opět na stole
Petr Ježek 5. 03. 2013, 20:12:44
Odpovědět  Odkaz 
No, po pravdě musím říci, že Ubuntu není vhodné pro rolling update na rozdíl od distribucí, které je již zavedly. Nejblíže je Mint s LMDE, který updatuje z Debian Testingu. Přesto jsou prodlevy za vydáním nových balíčku oproti "bleedeing edge" (Archlinux třeba) někdy značné. A to je DT zcela jinak spravovaný základ než Ubuntu. Klíčová je přitom otázka závislostí, které roste s molochovitými DE geometrickou řadou. Mint se většiny z nich elegantně zbavil právě přechodem na Ubuntu na DT u LMDE. Jistě, půjde to, ale podře to.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz