přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Souborový systém ext4 získává nativní šifrování

Souborový systém ext4 získává nativní šifrování

Linux

V souvislosti s vývojem systému Android „M“ se do souborového systému ext4 dostává nativní podpora šifrování. Dosud šlo šifrovat jen prostřednictvím jiných technologií.


Linuxový souborový systém ext4 dosud nepodporoval šifrování. Pokud někdo potřeboval data v něm uložená šifrovat, bylo to možné jen prostřednictvím jiných technologií, například dm-crypt (šifrování blokového zařízení, nad nímž je souborový systém vytvořen) nebo GnuPG (šifrování jednotlivých souborů). Tomu je ale nyní konec.

Theodore Ts'o, pracující ve firmě Google na vývoji nové verze systému Android (označované jako „M“), jenž je současně kromě jiného také správcem kódu souborového systému ext4, přidal do tohoto filesystému podporu pro nativní šifrování. Šifrují se nejen data, ale i názvy souborů a symbolické odkazy. Návrh a implementace by by mohly být použity také ve F2FS. Další informace jsou k dispozici příslušné sady patchů.

Nahoru

Příspěvky

Souborový systém ext4 získává nativní šifrování
Cx 12. 04. 2015, 02:40:12
Odpovědět  Odkaz 
To by ještě Android mohl vystavět nějaké failure recovery na snapshotech, ty podle mě chybí ext4 víc.
Souborový systém ext4 získává nativní šifrování
Petr Ježek 13. 04. 2015, 15:23:00
Odpovědět  Odkaz 
Ono nejde ani tak o to, že se tak děje, ale jak to bude fungovat. Dosavadní externí šifrování bylo dotaženo do stavu, kdy dobře funguje a přitom systém podstatně nezpomaluje ani nezatěžuje. Když bude takové či ještě lepší nativní šifrování, tak jsem jedině pro, v opačném případě ale nic pro mne.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz