přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci

Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci

Švédsko

Poradci švédské vlády pro e-government doporučili změnu zákonů do podoby umožňující, aby rutinní rozhodování v úředních záležitostech mohly vykonávat počítače, bez nutnosti lidského zásahu.


Členové poradního panelu švédské vlády pro oblast e-governmentu doporučili zcela převratnou změnu právních předpisů. Aby se urychlilo fungování veřejné správy a umožnilo poskytování služeb 24 hodin denně 7 dní v týdnu, měly by být podle poradců upraveny zákony tak, aby mohly počítače rozhodovat rutinní věci (kde je rozhodnutí v rovině „ano/ne“) zcela samostatně, bez účasti živých úředníků.

Poradní panel je složen ze zástupců celé řady orgánů veřejné správy – především centrálních úřadů a agentur, ale i z regionů a obcí.

Podle poradců brání nepotřebná a komplikovaná pravidla vývoji a implementaci služeb, které by měly být dostupné nepřetržitě a umožňují rychlé, automatizované rozhodování. Neměly by se však měnit právní předpoklady pro jednotlivá rozhodnutí ani požadavky na ochranu dat a soukromí.

Poznámka autora: Automatizované rozhodování lze využít u těch úředních agend, kde se dá vydat rozhodnutí na základě předem stanovených objektivních kritérií, bez nutnosti subjektivního posouzení. Příkladem v českém právu může být vydání živnostenského oprávnění pro volnou živnost, kdy lze v mnoha případech vydat rozhodnutí na základě údajů uvedených ve formuláři a ve státem provozovaných registrech.

Nahoru

Příspěvky

Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci
Petr Ježek 8. 12. 2014, 22:47:44
Odpovědět  Odkaz 
Přesně toto navrhuji i u nás. Jenže kam s mechanickými úředníky obtížně rekvalifikovatelnými pro jejich zoufalou specializaci? Asi jako pečovatele o veřejnou zeleň...nebo veřejný dohled politiků a lobbystů... nebo...?
Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci
fd 9. 12. 2014, 17:54:58
Odpovědět  Odkaz 
Nebylo by nahodou lepsi, prodobne "rutinní úřední věci" proste zrusit?

2PJ: Obavam se, ze uvolnene sily budou napreny k vytvoreni dalsich lejster, dotazniku, jejich pravidelne modifikaci a dalsim bohulibym cinostem.
Lukáš Jelínek Re: Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci
Lukáš Jelínek 9. 12. 2014, 20:59:21
Odpovědět  Odkaz 
Osobně bych se k tomu také přikláněl. Ale spíš se to posouvá přesně opačným směrem, typickým příkladem jsou třeba nově zaváděná "kontrolní hlášení DPH" (od 1.1.2016).
Re: Re: Švédský vládní panel: Ať počítače rozhodují rutinní úřední věci
fd 12. 12. 2014, 13:21:14
Odpovědět  Odkaz 
A aby mel ta lejstra kdo kontrolovat, prijme se dalsich par tisic byrokratu. Pochopitelne se to zduvodni "lepsim vyberem dani", pricemz nejvetsich dluzniku by se clovek dopocital na prstech jedne ruky.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz