přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy

Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy

Počítač

Démon systemd od verze 230 ve výchozím stavu ukončí všechny procesy uživatele, který se odhlásil. Někdy to nemusí být zrovna vhodné.


Tvůrcům distribuce Debian byla nahlášena chyba, která se pojí se systemd verze 230. Démon totiž od této verze ve výchozím nastavení ukončí všechny procesy běžící na pozadí, které patří do relace uživatele, jenž se odhlásil.

Takový "úklid" má sice logiku, protože po uživateli zůstane čisto, ne vždy je ale zrovna vhodný. Uživatel může mít zájem na tom, aby po jeho odhlášení nějaký proces pokračoval v činnosti (a bude předpokládat, že to tak bude fungovat). Okolo chování systemd se u hlášení rozvinula intenzivní diskuse, až Michael Biebl upozornil, že "je to hlášení chyby, ne diskusní fórum."

Nahoru

Příspěvky

Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy
Petr Ježek 31. 05. 2016, 15:10:02
Odpovědět  Odkaz 
To je rána pro systemd haters. Systemd ukončením všech jím spuštěných procesů po logoutu uživatele ponechává čistý systém ve stavu schopného pouze dalšího přihlášení a reaktivace procesů nebo vypnutí či reboot. Systemd tedy není tím, co by řídilo systém bez uživatele a jeho konfigurace. Říkám to již od začátku vcelku nesmyslných flamewars kolem systemd. Mimochodem, linux je jádro OS, který je víceuživatelský, ale nikoli bezuživatelský. Vždy musí existovat uživatel alespoň na pozadí běžících jím spuštěných či pouze kontrolovaných procesů. Žádný jiný init toto zajistit neumí. Článek jaksi opoměl uvést, v kterých případech je povypínání procesů po logoutu uživatele nevhodné...
Lukáš Jelínek Re: Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy
Lukáš Jelínek 1. 06. 2016, 13:11:30
Odpovědět  Odkaz 
Vhodné je to v případech, kdy uživatel potřebuje nechat proběhnout časově náročné zpracování dat a není důvod, aby zůstal přihlášen. Ano, má to negativa, aneb vzpomínám na totálně zasekané počítače Sun na FEL ČVUT, kde pár týdnů po začátku semestru běželo mnoho instancí PVM, protože je studenti jaksi zapomínali ukončovat.
Re: Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy
nobody 1. 06. 2016, 17:55:58
Odpovědět  Odkaz 
screen/tmux/byobu normalne bezi po odhlaseni, je to vylozene po nich pozadovano a je to i jejich ucel... zadny jiny init neumi ve vychozim stavu zajistit jejich nechtenou likvidaci...

jinak vsimam si cim dal vice, ze "sYsTeMd haters" neexistujou,jsou jen "systemd racionalni kritici" ale spatne je vydejchavaji fanatici co si preji "nastoleni radu sYsTeMd", takze z toho vzika fama o "sYsTeMd haters" akorat ze ji siri(s) "sYsTeMd critic haters"
Re: Systemd při odhlášení uživatele ukončí všechny jeho procesy
ellvis 1. 06. 2016, 19:18:22
Odpovědět  Odkaz 
Súhlasím s tým, že na desktope je toto celkom fajn, po odhlásení čistý systém (aj keď aj tu platí, že každý používa počítač trochu inak). Problém je v tom, že oficiálne má Linux cca 2% na desktope ale väčšinu % na serveroch. Čo tam?

Predstav si automatický deployment do produkcie. Máš 20 serverov na aplikáciu (len príklad z mojej praxe), máš nascriptované (či už niečo vlastné, Vagrand, čokoľvek) riešenie, ktoré sa prihlási na každý server (paralelne), uploadne novú verziu a spustí update. A odhlási sa. Deployment samotný trvá cca pol hodinu, počas tejto doby je dôležité vedieť počet bežiacich procesov daného užívateľa, pod ktorým aplikácia beží (či je všetko v poriadku) a každý rozdiel hneď vyskočí v monitoringu ako alarm. Ak vidím, že má užívateľ spustenú konzolu naviac, viem, že niekto z developerov sleduje stav. Ak bude musieť byť prihlásený celú dobu každý užívateľ, ktorý niečo spušťa, začína v tom byť zmätok pri kontrole čo sa vlastne deje.

Toto je len veľmi približný popis situácie, ktorú aktuálne riešime my, okrem screenu, tmuxu a podobných vecí je milión ďalších scenárov, ktoré toto nové správanie systemd podstatne komplikuje. Systemd ako taký používame, väčšina vecí beží na CentOS7. Dnes je moderné každý nesúhlas z niečim nazvať "hejtovanie", ale skúsme sa pozrieť na praktický prínos niektorých moderných "vylepšení".

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog