přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“

Soud

Ústavní soud zamítl návrh skupiny poslanců na zrušení té části zákona o elektronických komunikacích, která poskytovatelům služeb elektronických komunikací nařizuje uchovávat provozní a lokalizační údaje.


Je to už více než osm let, co Ústavní soud ČR zrušil část zákona o elektronických komunikacích, která nařizuje tzv. „data retention“. Tedy ukládá poskytovatelům služeb elektronických komunikací uchovávat provozní a lokalizační údaje (např. kdo měl kdy přidělenou určitou IP adresu, kde se kdy pohyboval určitý mobilní telefon apod.). Později ÚS podobně odstranil i část trestního řádu.

Tento stav ovšem netrval dlouho, již v roce 2012 se uchovávání údajů do zákona vrátilo. O dva roky později proti data retention vystoupil Soudní dvůr Evropské unie a zrušil příslušnou unijní směrnici 2006/24/ES, na jejímž základě vznikly zákonné úpravy v jednotlivých členských státech, včetně Česka.

A zatímco například na Slovensku už tamní ústavní soud povinné uchovávání dat dávno zrušil, u nás se v tomto ohledu nic nedělo. Až teprve předloni podala skupina poslanců návrh na zrušení data retention. Ve věci se u ÚS konalo veřejné jednání (což je poměrně výjimečná věc) a dnes soud návrh na zrušení povinnosti zamítl.

Podle ÚS je současná právní úprava ústavně konformní; soud dokonce nabádá zákonodárce, aby „neusínali na vavřínech“ a reagovali na technologický vývoj (tedy například na rozvoj komunikace prostřednictvím obsahových služeb, na které se současná právní úprava nevztahuje). Na rozdíl od minulého – opačného – rozhodnutí tentokrát nezaujali všichni soudci stejný postoj. Odlišné stanovisko měla soudkyně Kateřina Šimáčková.

Komentář autora: Podle mého názoru je současná podoba data retention ještě horší – tedy více do soukromí zasahující – než ta původní, protože byla rozšířena škála případů, kdy si lze data vyžádat. Zároveň se k datům dostane širší okruh osob než v původní úpravě. Důvody, proč nyní ÚS rozhodl jinak, spatřuji hlavně v jiném složení soudu a také v celospolečenském posunu vnímání soukromí a jeho ochrany (lidé si postupně čím dál více zvykají na to, že jejich soukromí mizí, že jsou pod čím dál větším dohledem).

Nahoru

Příspěvky

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“
JirkaZ 23. 05. 2019, 15:41:30
Odpovědět  Odkaz 
Já si nezvyknu nikdy. Čím větší tlak, tím větší odpor.
Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“
JirkaZ 23. 05. 2019, 15:47:38
Odpovědět  Odkaz 
K tomu ještě dodám, že návyky z dob před r. 1989 jako když člověk dnes najde, jen je třeba do nich zapracovat nové technologie...
Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“
Přemek 16. 08. 2019, 15:13:36
Odpovědět  Odkaz 
Ústavní soudci si právě připravili vlastní sledování, zda slouží své zemi nebo cizím mocnostem. Běda, když by usilovali o to první... Ovšem jen do času, protože do dvou let bude svět vypadat jinak, lidštěji.
Ústavní soud zamítl návrh na zrušení „data retention“
macharo 7. 01. 2024, 21:17:39
Odpovědět  Odkaz 
Teda vím , že je to příspěvek z roku 2019. Ale asi bz to i teď chtělo znát jména poslanců kteří podali tuto ústavní žalobu i když jim to nevyšlo. Tak je dobré znát koho volit. Příp. vědět kdo pracuje pro lidi.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog