přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript

Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript

Firefox

Ve verzi 23 prohlížeče nepůjde vypnout JavaScript a pokud byl dříve vypnutý, při aktualizaci se zapne.


Mozilla Firefox ve verzi 23 přinese jednu změnu sice drobnou, ale s velkými dopady. Zmizí možnost v nastavení vypnout JavaScript a současně se při aktualizaci na tuto verzi vypnutý JavaScript zapne. Podle informací z hlášení o „chybě“ zůstane možnost JS vypnout pomocí about:config, použít doplněk NoScript nebo od verze 24 také Nástroje vývojáře.

Změna je to samozřejmě dost kontroverzní, nemálo uživatelů má JavaScript vypnutý a povinné zapnutí (byť stále s možností ho vypnout) se jim nelíbí. Na druhou stranu je problém s tím, že čím dál více webů JS používá, a to často takovým způsobem, že jeho nepřítomnost vede k jinému chování, než uživatelé očekávají. Uživatelé tedy mnohdy vypnutím JavaScriptu „rozbijí prohlížeč a následně si stěžují, že je rozbitý“.

Nahoru

Příspěvky

Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript
tom 2. 07. 2013, 16:02:39
Odpovědět  Odkaz 
Půjde to aspoň v about:config?
Re: Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript
Honza Jaroš 2. 07. 2013, 16:15:40
Odpovědět  Odkaz 
Co je na větě "Podle informací z hlášení o „chybě“ zůstane možnost JS vypnout pomocí about:config, použít doplněk NoScript nebo od verze 24 také Nástroje vývojáře" nejasného? :-)
Povinný JS?
Ravise 2. 07. 2013, 17:20:53
Odpovědět  Odkaz 
"Na druhou stranu je problém s tím, že čím dál více webů JS používá, a to často takovým způsobem, že jeho nepřítomnost vede k jinému chování, než uživatelé očekávají."

Vždycky jsem si myslel, že žádná stránka nemá spoléhat na to, co je u klienta...Stránky používající JS v takovém rozsahu že jeho vypnutí vede k nefunkčnosti nebo nepředvídatelnému chování stránek mi připomínají "weby" psané ve flashi a weby "optimalizované" pro MSIE...Doufal jsem, že ta doba je už pryč.
Lukáš Jelínek Re: Povinný JS?
Lukáš Jelínek 2. 07. 2013, 18:04:43
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel, kdyby se tím tvůrci webů plně řídili, tak máme stále weby jen (dejme tomu) v HTML 4.01, s obrázky JPEG a GIF a přinejlepším s CSS 1. Weby dávno nejsou jen statické stránky, zhusta tam je nějaká "inteligence" na klientské straně. A ta se bez JS neobejde, s tím se nedá nic dělat.
Re: Re: Povinný JS?
Wrunx 2. 07. 2013, 19:03:56
Odpovědět  Odkaz 
No já nevím, otázka by měla znít spíš opačně - zase někdo uživatele tlačí k něčemu co nechce? Přijde mi to trochu padlé na hlavu. Něco jako kdybych si zapnul příkazovou řádku a ta mi napsala: bez grafické knihovny nefunguju. Hm.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Povinný JS?
Lukáš Jelínek 2. 07. 2013, 21:17:11
Odpovědět  Odkaz 
Já osobně bych to vypínátko z FF nevyhazoval. Jen jsem reagoval na argument, že "žádná stránka nemá spoléhat na to, co je u klienta...".
Re: Re: Re: Povinný JS?
Tixo 2. 07. 2013, 23:00:19
Odpovědět  Odkaz 
Nene, otázka by měla být - proč někteří uživatelé degradují svůj prohlížeč?
Přijde mi to trochu padlé na hlavu. Něco jako kdybych si zapnul video player a ten mi napsala: se zapnutým monitorem nefunguju. Hm. ;-)
Re: Re: Re: Povinný JS?
davkol 2. 07. 2013, 23:08:12
Odpovědět  Odkaz 
Skutečně to uživatel nechce? Aspoň pro běžného uživatele znamená vypnutí JS drastické snížení komfortu. Který webmail funguje dobře bez JS? Co webová fóra (editor komentářů) nebo sociální sítě? Nemluvě o dalších webových aplikacích.

Pokud někdo nechce zapnutý JS, zřejmě nemá problém použít about:config a pravděpodobně má vlastní user.js (divil bych se, kdyby neměl). Třeba já jsem grafickou konfiguraci FF už nějaký ten pátek neviděl.
Ve Firefoxu 23 nepůjde vypnout JavaScript
Marek 2. 07. 2013, 22:56:35
Odpovědět  Odkaz 
To je dobře, že JS nepůjde vypnout! Kdo by dneska vypínal JS a proč? Dneska snad drtivá většina webů JS používá, už třeba jen na ten "blbý slider" ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz