přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vídeň: otevřená data a „město jako služba“

Vídeň: otevřená data a „město jako služba“

Vídeň

Na mnichovské konferenci Open Government Tagen prezentovalo rakouské hlavní město svůj přístup k využití informačních technologií. Základem jsou otevřená data a široká škála elektronických služeb.


Koncem října loňského roku se v Mnichově konala konference Open Government Tagen zaměřené na „otevřená data“. Vystoupila na ní i Ulrike Huemer z vídeňského magistrátu a prezentovala cestu, jakou se rakouské hlavní město ubírá. Základem jsou otevřená data a široká škála služeb.

Vídeň zveřejnila již 246 datových sad, nad kterými bylo postupně spuštěno 154 aplikací. Můžete si prostřednictvím rozšířené reality najít ve městě nejbližší toalety, snadno zaparkovat nebo si v mobilní aplikaci vyhledat turistické zajímavosti.

Šíři škály poskytovaných elektronických služeb lze shrnout pod označením „město jako služba“ (city-as-a-service, podle vzoru software-as-a-service a dalších). Město se nedávno dotazovalo občanů na různé věci související s IT službami, například kam by se měly ubírat nebo jaké obavy občané z rostoucí elektronizace mají. Pro komunikaci s obyvateli města o těchto záležitostech slouží speciální web Digitale Agenda Wien.

Nahoru

Příspěvky

Vídeň: otevřená data a „město jako služba“
Milhouse 5. 02. 2015, 10:53:09
Odpovědět  Odkaz 
Jo hezké, toho se tady asi nikdy nedočkáme. Myslím město jako služba....
Lukáš Jelínek Re: Vídeň: otevřená data a „město jako služba“
Lukáš Jelínek 5. 02. 2015, 14:01:04
Odpovědět  Odkaz 
Někde ano. Například v malé obci Grygov nedaleko Olomouce zavedli širokou škálu elektronických služeb už dávno, včetně všeobecného masivního nasazení FOSS, a se směšnými náklady. Jejich místostarosta to pak prezentoval na konferenci OSEPA. Přibývají i další města a obce. Příklady táhnou, i když to třeba někdy drhne.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz