přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vydána Mageia 4

Vydána Mageia 4

Mageia

Linuxová distribuce Mageia má novou verzi 4. Byla vydána při příležitosti právě probíhající konference FOSDEM 2014 v Bruselu.


V Bruselu právě probíhá letošní roční velké konference FOSDEM. Při této příležitosti byla vydána čtvrtá verze linuxové distribuce Mageia. Na této distribuci pracuje část bývalých tvůrců distribuce Mandriva (která ale byla po svém zániku opět vzkříšena a nyní pokračuje jako OpenMandriva), vznikla v podstatě jako její komunitní verze.

Hlavní chloubou nové verze je podpora vysokých rozlišení (FullHD+). Najdeme v ní linuxové jádro 3.12, prostředí KDE 4.11, GNOME 3.10, Xfce 4.10, Mate 1.6 a Cinnamon 2.0, dále například LibreOffice 4.1.3, Calligra Suite 2.7.5 nebo VirtualBox 4.3.6.

Nahoru

Příspěvky

Vydána Mageia 4
ferri 3. 02. 2014, 17:37:41
Odpovědět  Odkaz 
Najnovšia Fedora, openSUSE, Ubuntu, Debian ... na mojom HP ProBook 4740s beží bez problémov.
Mageia 4 ani nenabootuje. Ďalší komentár ku kvalite nie je potrebný.
Lukáš Jelínek Re: Vydána Mageia 4
Lukáš Jelínek 3. 02. 2014, 18:10:39
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem uživatelem distribuce Mageia (nikdy jsem ji ani nezkoušel), ale z používání jiných distribucí vím moc dobře, že vynášet takové rychlé soudy nemá smysl. Že distro nenabootuje, nemusí nutně znamenat, že je nekvalitní. Může být kupříkladu problém v nekompatibilitě dané verze s hardwarovou platformou (např. 64bitová distribuce na 32bitovém procesoru, jádro PAE na stroji bez podpory PAE...) nebo v nevhodně zvolených výchozích parametrech jádra. Bez podrobnějších informací se k tomu ale nedá nic bližšího říci.
Re: Re: Vydána Mageia 4
ferri 3. 02. 2014, 18:30:42
Odpovědět  Odkaz 
Možno som sa mal vyjadriť obšírnejšie, ale klesajúci trend kvality Mageia pozorujem už dlhšie. Nejedná sa teda konkrétne len o vydanie 4. Dokonca aj distribúcia ROSA, ktorá tiež vyšla z pôvodnej Mandrivy je omnoho ďalej a jej vývojári priniesli veľa nových nástrojov na rozdiel od Mageia, ktorá stále prešlapuje na mieste a stále vyzerá ako Manriva 2010.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Vydána Mageia 4
Lukáš Jelínek 3. 02. 2014, 20:55:24
Odpovědět  Odkaz 
Aha, děkuji za upřesnění. Jinak co se týká Mandrivy, tak OpenMandriva také vykazuje v poslední době docela slušnou aktivitu.
Re: Vydána Mageia 4
fri 3. 02. 2014, 21:13:16
Odpovědět  Odkaz 
Na podzim roku jsem si koupil nový přenosný počítač. Už mi vzpomínky vybledávají, ale nainstaloval jsem SUSE, a pak čekal až na tom vyzkouším Mageiu. A když ji nainstaloval, tak jsem byl zklamaný z toho, že se pořádně nerozzářila přihlašovací obrazovka. A tentýž výsledek u několika dalších světoznámých distribucí. Tak jsem se postupně proinstaloval až zpátky k verzi SUSE (myslím 11.3), se kterou to ještě jelo.

Řešením bylo něco udělat podle návodu z fóra Ubuntu, pak sice pokaždé s jakýmsi váháním, ale přecejen se zařízení rozjelo včetně obrazovky, aby se dalo používat.

Teď nedávno jsem si do češtiny přeložil jednu (hlavně nějaké nástroje pro nastavení) a zkusil. A ono to jelo. Má to prostředí a vzhled založený na Gnome Shell, a u toho je taková ta startovací nabídka míň svižná, co se týče reakce, zvlášť když se tam napráská spousta programů, ale jede to. Pak to má pro mě nějaké ty mouchy, co se týče instalace programu, resp. toho, že jsem se tak snadno a rychle (tedy v tomto případě zatím vůbec) jako jinde zřejmě nedostal k tomu, abych tam dostal to, co je potřeba, abych si mohl vesele instalovat Qt programy, a třeba i jiné, což jsem ještě nezkoušel. Asi když jsem opustil ten výchozí instalátor na způsob Ubuntu centra, udělal jsem chybu, a to ostatní si nějak nepohlídalo závislosti, a kdoví co v tom je.

No prostě, protože v nastavení toho systému sice mám vybranou českou klávesnici, ale nepřijde mi úplně jako QWERTZ - některá písmenka tam prostě nechce dát, jak je to normální (místo ď to udělá ˇd, a stejně u dalších s diakritikou, pokud nejsou přímo na klávesnici, což bych měl uctivě vývojářům doporučit, aby prozkoumali), i když jede, dám tomu pár týdnů, a zkusím Mageiu. Je možné, že jak léta plynou, tak se ta výše popisovaná záležitost upravila napříč distribucemi.
Re: Re: Vydána Mageia 4
fri 4. 02. 2014, 11:24:58
Odpovědět  Odkaz 
"Na podzim roku 2010".
Vydána Mageia 4
Daniel 4. 02. 2014, 10:56:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak já nevím ale Mageia 3 u mě vyhrála na celé čáře.
Rozhodně se nehodím za novinkami ale vyžaduji stabilitu a kvalitu a tu jsem našel.
Přiznávám ale že Mageia 1 + 2 byly slabší ale 3 super. 4 jsem ještě nezkoušel, počkám si na jeden dva opravné balíčky a půjdu do toho.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz