přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Wikimedia vybrala 25 milionů za 9 dní

Wikimedia vybrala 25 milionů za 9 dní

Wikimedia Foundation

Wikimedia Foundation dokázala získat 25 milionů USD od 1,2 milionu dárců během pouhých 9 dní.


Nezisková organizace Wikimedia Foundation, známá především svými projekty Wikipedia a Wikimedia Commons a softwarem MediaWiki, potřebuje na financování provozu a rozvoje svých projektů nemalé množství peněz. Jedná se především o náklady na infrastrukturu a na vývoj softwaru (který je pak veřejně poskytován pod svobodnými licencemi). Proto pořádá sbírkové akce, v jejichž rámci oslovuje různými cestami (například v hlavičce stránek Wikipedie) potenciální dárce.

Poslední sbírka byla nadmíru úspěšná. Během pouhých 9 dnů se podařilo získat 25 milionů amerických dolarů, přičemž přispělo celkem 1,2 milionu dárců. Přitom výzva k dárcům směřovala jen do pěti států (USA, Kanada, Velká Británie, Austrálie a Nový Zéland). Další sbírka, při které budou osloveni potenciální dárci v ostatních státech, se připravuje na duben 2013.

Podle výroční zprávy za fiskální rok 2011–2012 (červenec–červen) bylo za uvedené období získáno na darech přes 35 mil. USD, další více než milion tvořily dary ve formě zboží a služeb. Největší nákladovou položkou byly mzdy a odměny (11,7 M) a například hosting stál 2,5 milionu. Aktiva organizace překročila 37 mil. USD (z toho 21,8 M bylo v penězích), cizí zdroje činily pouhých 2,3 mil. USD.

Nahoru

Příspěvky

Wikimedia vybrala 25 milionů za 9 dní
Michal Růžička 30. 12. 2012, 16:28:26
Odpovědět  Odkaz 
No, nedávno jsem četl zajímavý článek, že ono to s tím financováním Wikipedie nebude tak ideální: http://www.theregister.co.uk/2012/12/20/cash_rich_wikipedia_chugging/
Lukáš Jelínek Re: Wikimedia vybrala 25 milionů za 9 dní
Lukáš Jelínek 30. 12. 2012, 20:13:56
Odpovědět  Odkaz 
To jsou docela závažné informace - profesionalizaci chápu, ale třeba angažovat na pozici COO recidivistku s dlouhým trestním rejstříkem...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz