přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Wikipedia se obává ruské cenzury

Wikipedia se obává ruské cenzury

Odpojení

Ředitel Wikimedia Russia se obává, že by encyklopedie Wikipedia mohla být v Rusku „zcenzurována“ novým zákonem vstupujícím v účinnost 1. srpna.


V Rusku vstupuje k 1. srpnu 2013 v účinnost nový zákon, který umožňuje vykonavatelům autorských práv nechat zablokovat web, na kterém se nacházejí byť jen odkazy na materiál porušující jejich práva. Provozovatelé budou mít čas 72 hodin, aby příslušný odkaz odstranili. Při neodstranění bude celý web zablokován do doby, než rozhodne soud.

Podle Stanislava Kozlovského, ředitele Wikimedia Russia, se tím encyklopedie Wikipedia dostává do velmi zranitelné pozice. Provozovatel nemá žádnou kontrolu přes tvorbu obsahu, který je velmi rozsáhlý a není v ničích silách kontrolovat, zda nějaký odkaz nesměřuje na stránku s nelegálním obsahem. Pravděpodobně nějaké odkazy „v pořádku“ nejsou a může kvůli tomu (pokud by ruským orgánům přišel požadavek na odstranění) být celá Wikipedia zablokována.

Nahoru

Příspěvky

Wikipedia se obává ruské cenzury
Oleg 11. 07. 2013, 21:54:29
Odpovědět  Odkaz 
Tohle už tu přeci jednou bylo ne? ACTA, PIPA a SOPA.
Lukáš Jelínek Re: Wikipedia se obává ruské cenzury
Lukáš Jelínek 11. 07. 2013, 22:05:55
Odpovědět  Odkaz 
ACTA, PIPA a SOPA jsou naštěstí mrtvé, i když samozřejmě jen do chvíli, než se je někdo pokusí oživit nebo je nahradit něčím případně ještě horším. Ovšem nový ruský zákon je zcela živý, plně schválený a zanedlouho ukáže svou sílu. Je otázka, jak se budou k požadavkům nahrávacích firem stavět ruské úřady - mohou postupovat selektivně a nechávat blokovat jen ty weby, které jim nějak vadí. U Wikipedie v podstatě stačí, aby tam někdo cíleně porůznu nastrkal odkazy na zjevnou černotu a je vymalováno.
Re: Re: Wikipedia se obává ruské cenzury
Oleg 12. 07. 2013, 21:06:44
Odpovědět  Odkaz 
Celé to ale vlastně znamená, že pokud se nedaří tyto blázniviny protlačit globálně, je třeba je protlačit alespoň lokálně v jednotlivých státech, kdy to pak stejně bude platit všude a výsledek to nakonec bude mít úplně stejný. Hrůza. Internet je ve své podstatě svobodný a měl by tak zůstat bez jakékoli vládní intervence. Tohle je šílenství a pokud je někdo odhodlán řešit i jen obyčejné linky, kam až to vše nakonec může zajít?
Re: Re: Re: Wikipedia se obává ruské cenzury
w4rr10r 14. 07. 2013, 22:09:11
Odpovědět  Odkaz 
To ale znamená, že Wikipedia bude cenzurována právě v Rusku (zřejmě v rámci té jejich obdoby Velkého čínského firewallu), ne jinde. Je především boj ruských občanů, aby si udělali pořádek, našinec s tím těžko něco udělá, přestože bych byl rád, kdyby to nějak šlo.
Re: Re: Wikipedia se obává ruské cenzury
SpookY 12. 07. 2013, 21:23:47
Odpovědět  Odkaz 
Had převléká kůži aniž by přestal býti hadem.
Nevěřme tomu, že fuCkTA, Pípa a další zvěrstva zahynuly a blbost. Jen se nám objeví v jiné formě.

Kdo přece nic zlého nedělá, nemá důvod nic utajovat, že? ... A zapomenu přitom na tajné služby, tajné vládní smlouvy, tajná jednání a všechno další, co je ve státě PŘÍSNĚ TAJNÉ.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz