přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, X vs. Wayland

X vs. Wayland

X vs. Wayland

V obsáhlém článku si můžete přečíst, jaké jsou hlavní neduhy X Window Systemu a jak je Wayland řeší. Nechybí ani vyvrácení několika rozšířených mýtů.


X Window System (X) je technologií v pravdě velmi letitou, i když dosud ve světě unixových systémů velmi zhusta používanou. X trpí celou řadou různých nedostatků, které buď souvisí s jeho architekturou nebo jsou výsledkem toho, jak se systém postupně vyvíjel. Každopádně existují už dlouho snahy toto řešení nahradit něčím lepším, co by nedostatky neobsahovalo nebo by byly aspoň maximálně zmírněny.

To „něco“ je v aktuálním pojetí technologie Wayland, vyvíjená společně se svou referenční imlementací Weston. Na serveru Phoronix vyšel poměrně obsáhlý článek, který popisuje hlavní neduhy X (mezi které patří například problémy s verzováním rozšíření, špagetovost a nesrozumitelnost vstupních subsystémů, bezestavovost nebo způsob práce s okny) a jejich odstraňování ve Waylandu. Přečíst si můžete také o několika rozšířených mýtech, zde uvedených na pravou míru.

Nahoru

Příspěvky

X vs. Wayland
Jaja 8. 06. 2013, 09:28:36
Odpovědět  Odkaz 
Mě to připadne, že Wayland je v nedohlednu. Zrovna včera jsem vygooglil jakousi zprávu, že už má Waylan i fork (tím nemyslím MIR) - jakýsi Northwood či cosi. Místo, aby se spojili síly a udělalo se, co je potřeba, tak si každý hraje na vlastním písečku...
František Zatloukal Re: X vs. Wayland
František Zatloukal 8. 06. 2013, 22:13:30
Odpovědět  Odkaz 
Ten fork byl vyvíjen tuším jedním člověkem. Vůbec nemá cenu se tímto zabývat > v dohledné době zde budou 3 display servery - X, Wayland, Mir. Stejné grafické ovladače však budou fungovat na Waylandu i Miru, totéž aplikace, takže bych to neviděl tak černě.
Re: X vs. Wayland
Redi 9. 06. 2013, 10:47:36
Odpovědět  Odkaz 
Ten fork byl jenom pro zkoušení kódu, hraní s Waylandem a tak...

Já to vidim tak, že Xka tu s náma ještě chvilku budou, první kdo podle mě přejde bude Chakra (hned jak vyjde KDE Framework 5.0 a KDE bude podporovat Qt 5) a Fedora. Ostatních se to IMHO nějak nedotkne. MIR bych čekal že chcípne, nebo ho nakonec Canonical použije jenom na mobilech. Nějak nevěřim jeho nasazení na desktopu. (Linux Mint třeba hodlá zůstat na Xkach tak dlouho, dokud neskončí boje Wayland vs Mir)
Re: X vs. Wayland
muf 10. 06. 2013, 13:03:21
Odpovědět  Odkaz 
Chválabohu je v nedohlednu. Děsím se chvíle, kdy bude síťově transparentní, ověřené a vcelku stabilní řešení nahrazeno ultramegasuperhyperturbocool frikulínským bastlem, který Linux zase o kus vzdálí Unixu.
Re: Re: X vs. Wayland
davkol 10. 06. 2013, 13:25:45
Odpovědět  Odkaz 
Kdo ti brání udržovat X.Org? Hodně štěstí.
Re: Re: Re: X vs. Wayland
muf 10. 06. 2013, 18:00:01
Odpovědět  Odkaz 
Vývoj X.org samozřejmě nekončí. Pouze hrozí, že magoři budou ten frikulínský nesmysl protlačovat do distribucí Linuxu a udělají v nich ještě větší svinčík než tam momentálně je.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: X vs. Wayland
Jiří Eischmann 10. 06. 2013, 18:26:10
Odpovědět  Odkaz 
Na Waylandu dělá velké množství vývojářů, kteří doteď táhli vývoj X.org, takže ti "magoři", kteří to protlačují do distribucí, jsou většinou ti samí lidi, kteří vývíjejí "božský" X.org ;-)
Lukáš Jelínek Re: Re: X vs. Wayland
Lukáš Jelínek 10. 06. 2013, 18:08:17
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel, jestli se něco vzdálilo Unixu, tak je to právě X.org. Neuvěřitelně nabobtnal a stala ze z toho špatně udržovatelná hrouda bláta. Jinak síťová transparence je jeden z mýtů, o němž je řeč v onom článku. Základní protokol síťově transparentní je, ale mnohá z běžně používaných rozšíření ne. A základním problémem X je, že je synchronní. To má ohromné negativní dopady na výkon a v porovnání např. s RDP ho to doslova diskvalifikuje.
Andrej Pavelka X vs. Wayland
Andrej Pavelka 8. 06. 2013, 21:59:59
Odpovědět  Odkaz 
Podľa mňa Wayland skôr či neskôr nahradí X. Podobne, ako systém CUPS nahradil jeho predchodcu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz