přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pohodlné posílání SMS z Linuxu

Pohodlné posílání SMS z Linuxu

Když jsem poměrně nedávno nainstaloval operační systém Linux, trvalo mi nějakou dobu, než jsem našel vhodné ekvivalenty pro své oblíbené programy. Nicméně nakonec jsem uspěl ve všech oblastech kromě jedné. Nedokázal jsem najít žádný program, ze kterého by se daly odesílat smsky na české operátory. Marek Hulán.


Jistě všichni znáte výborný program Kubik SMS DreamCom, který je vyvíjen právě za tímto účelem. Bohužel je tento šikovný nástroj programován pouze pro operační systém Microsoft Windows. Pro Linux však existuje několik způsobů, jak spouštět windowsovské programy, s jejichž pomocí se dá DreamCom spustit. Já osobně využil zdarma dostupný program Wine a jeho nadstavbu WineTools.

Obrázek: Ovládací okno WineTools

Po instalaci pomocí balíčkovacího systému vaší distribuce potřebujeme nastavit "systém Windows" na našem linuxovém systému. Naštěstí je k tomu docela dobře udělané grafické rozhraní, které spustíte příkazem winetools. Objeví se vám okénko, ve kterém můžete nainstalovat různé součásti windowsovského prostředí. V sekci Base Setup vytvořte tzv. Fake Windows drive, tedy místo, kde budou sídlit vaše windowsovské programy. Poté nainstalujte TrueType Font Arial, DCOM98 a Microsoft Foundation Classes 4.x. Dále potřebujete Internet Explorer, pro vás bude nejschůdnější nejspíš v anglické verzi. Součásti instalujte v tomto pořadí, neboť Internet Explorer závisí na výše zmíněných knihovnách. Pokud se vám nepodaří nainstalovat TrueType font Arial, neměl by to být fatální problém, ale nejspíš neuvidíte správně české znaky. Poslední věcí, kterou potřebujete pro zprovoznění DreamComu, je v menu Install tested software-Tools-Mozilla ActiveX Control.

Tím jsme si připravili vše potřebné a můžeme zprovoznit DreamCom. Stáhněte si zip verzi DreamComu. Tu rozbalte a nakopírujte na svůj pomyslný Windows disk (standardně v ~/.wine/. Zkuste nyní spustit DreamCom z konzole v adresáři, kam jste jej nakopírovali, příkazem wine DreamCom.exe. Trvá to sice déle, ale nakonec se program spustí a vše je plně funkční. Pokud máte již DreamCom nainstalovaný a používáte jej na systému Windows, můžete jej obdobně spustit i z místa jeho instalace, čímž docílíte sdílení stejných dat. Postup jsem ověřil na Debian (testing, unstable) a Fedora Core 4.

Obrázek:Kubik SMS DreamCom v celé parádě

Z hlediska licencí pro vás může nastat problém s Internet Explorerem. DreamCom totiž pro komunikaci s mobilními operátory používá právě Internet Explorer, který smíte používat, jen pokud máte legálně zakoupenou nějakou verzi Microsoft Windows. Stejně tak je to i s DCOM98.

Na závěr malý tip, WineTools vytvoří ve vašem domovském adresáři podadresář bin, kam umístí skripty ke spouštění svých instalovaných programů. Můžete si vytvořit vlastní skriptík na spouštění DreamComu, který by mohl vypadat třeba takto:

#!/bin/bash
. findwine
$WINE "c:\\program files\\DreamCom\\DreamCom.EXE" $@ &>/dev/null &

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

asi jednodussi reseni
10. 01. 2007, 09:58:20
Odpovědět  Odkaz 
asi jednodussi reseni:
[url=http://tux.blog.cz/0608/sms-z-linuxu-konecne-uspech]http://tux.blog.cz/0608/sms-z-linuxu-konecne-uspech[/url]
Re: Pohodlné posílání SMS z Linuxu
11. 01. 2007, 09:44:14
Odpovědět  Odkaz 
A není trochu jednodušší používat sms transport jabber.cz? Já a má přítelkyně si nemůžeme posílání sms přímo z IM klienta vynachválit :-)
Re: Pohodlné posílání SMS z Linuxu
12. 01. 2007, 21:16:57
Odpovědět  Odkaz 
To máte pravdu, sms transport pomocí jabberu je výborná věc.
www.jabbim.cz
____________________
Blog suselinux.ic.cz
Re: Pohodlné posílání SMS z Linuxu
GeBu 8. 02. 2007, 21:51:40
Odpovědět  Odkaz 
Neumí to T-mobile a zahraniční operátory.
Pro 800 kontaktů asi těžko.
Re: Pohodlné posílání SMS z Linuxu
18. 04. 2007, 18:53:39
Odpovědět  Odkaz 
V současnou (delší) dobu to neumí ani Vodafone, takže je to k ničemu.... :-(
Esmska
Kamil Páral 27. 07. 2007, 00:34:29
Odpovědět  Odkaz 
Vytvořil jsem jednoduchý program pro posílání SMS (i) z Linuxu, jmenuje se Esmska:
http://code.google.com/p/esmska/
http://wiki.ubuntu.cz/Esmska
Re:Esmska
Jan Strnad 3. 01. 2008, 21:58:43
Odpovědět  Odkaz 
Odzkouseno na linuxu - funguje k naproste spokojenosti uzivatelu 8)
Re:Esmska
Pavel Pokorný 24. 02. 2008, 20:12:51
Odpovědět  Odkaz 
Ten tvuj program pouzivam uz delsi dobu a nemuzu si stezovat,diky ti moc:).
Pohodlné posílání SMS z Linuxu
Jiri T 27. 03. 2008, 16:42:23
Odpovědět  Odkaz 
Vytvoril jsem jednoduchy programek pro KDE. Umi posilat i na T-Mobile prostrednictvim brany sms.cz. Zdarma posila sms pres integrovany jabber client.

http://linsmscz.sourceforge.net/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz