přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu

Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu

openmagazin_perex.png

OpenMagazin ve formátu PDF vychází už nějaký ten pátek. Ale jak vlastně vzniká? Co vše musí proběhnout, než si vydání můžete stáhnout? To se dozvíte v tomto seriálu.


Jak vyrobíte kvalitní časopis, např. openMagazin? Jak ho graficky a textově prezentovat tak, aby byl přitažlivým pro širokou veřejnost a netrpělivě čekali na každé další vydání? Na tyto otázky není jednoduchá odpověď, ale my to přesto zkusíme. Je mnoho cest ke kvalitnímu výsledku a jednu z nich se vám pokusíme přiblížit.

Proč je openMagazin vydáván

Každý časopis by měl mít „tvář“, neboli své specifické zaměření. OpenMagazin není výjimkou. Je vydáván jednou za měsíc na podporu open-source softwaru. Ti, kdo si ho stáhnou, mohou jednotlivá vydání použít jako pomůcku pro přesvědčování svého okolí o výhodách open source. Časopis seznamuje čtenáře s volně šiřitelnými programy, operačním systémem Linux, s jeho mnoha prostředími apod. Důležitá je také dostupnost a legálnost propagovaného softwaru. Není od věci říci, že každé číslo je vydáváno ve formátu PDF a ePub a je vždy ke stažení zdarma.

Titulní strana únorového openMagazinu Titulní strana únorového openMagazinu

Výběr tematických článků

Každé číslo má své tematické zaměření. Každý čtenář tak ví, o čem budou hlavní články v daném vydání. Pokud ho téma zajímá, nebo je pro něj výhodné v práci, ve škole apod., může si číslo stáhnout. Např. zaměření únorového openMagazinu roku 2012 je open-source software v kanceláři.

Články jsou vybírány z webů, které se zabývají otevřeným softwarem. Např. Root.cz, Penguin.cz, Ubuntu.cz a také jiné weby. Některé články jsou ale psány jen pro openMagazin a nikde jinde je nenajdete. Různých článků různé úrovně je mnoho, ale těch, které se do magazínu hodí, je méně. Proto je nutno vybírat a je výhodou mít tzv. „nos“ na nejrelevantnější články, které přijdou do tematického vydání. Důležitý je počet článků, protože každé číslo má mít padesát stran, a je-li to možné, ani více, ani méně. Je zcela samozřejmé si jednotlivé články pročíst a posoudit, zda je jejich úroveň odpovídající. Nejde ale jen o styl autora, ale také o to, aby v článku nebyly výpisy z příkazového řádku. To většinu lidí, kteří nejsou seznámeni s Linuxem, spolehlivě od tohoto operačního systému odradí. Dalším aspektem na výběr článku je jeho určitá „nadčasovost“. Nelze vybrat takový, který už za pár týdnů nebude aktuální nebo bude překonaný. Typickým kandidátem na vyřazení jsou novinky (článek Co se děje ve světě Linuxu a open source), které se objevovaly ve starších číslech openMagazinu. Po změně koncepce a vnitřního rozčlenění byly odstraněny a novějších číslech už takový článek nenajdete.

Neméně důležitý je formát, ve kterém jednotlivé redakce články dodávají. Některé posílají HTML a jiné ODT – formát OpenOffice.org a LibreOffice. V souboru je vždy jen text a obrázky dodávají autoři článků vždy zvlášť ve formátu PNG, případně JPG. Každý obrázek má samozřejmě popisek v textu, kam bude v openMagazinu patřit.

Příklad s tématem kancelář

Jak už bylo napsáno výše, tématem únorového čísla openMagazinu 2012 byla kancelář. Ale jak vybrat ty „správné“ články? Dávám si otázky: Co je třeba při práci v kanceláři? Jazykové slovníky? Srovnání kancelářských balíků? Nebo jejich použitelnost ve školách, firmách, organizacích atd.? Není také od věci si uvědomit, že v České republice platí pro mnoho firem povinnost elektronického podpisu, souvisejícího s datovými schránkami. Lze ho jednoduše nainstalovat ve Windows i v dalším používaném systému – v Linuxu? Nebo do různých programů? Taky spolehlivý a jednoduše ovladatelný správce souborů se určitě každé kanceláři hodí. Kancelářské balíky OpenOffice.org i LibreOffice mají možnost instalace mnoha rozšíření, i o nich může být článek.

Náhled na právě vybraný a stažený článek o elektronickém podpisu před úpravou Náhled na právě vybraný a stažený článek o elektronickém podpisu před úpravou

Ostatní články, které nejsou tematické, vybírají redakce jednotlivých webů z právě skončeného měsíce. Redaktoři byli už dopředu instruováni o požadavcích na kvalitu vybíraných článků, o kterých bylo psáno výše.

Články jsou také velmi kvalitní, i když nejsou tematické. Jsou zařazeny do dalších rubrik podle tématu, kterého se článek týká. Např.:

  • Recenze: Výkladový slovník, který funguje ve Windowsu i v Linuxu,

  • Praxe: Proč by se školy neměly bát Linuxu a open source,

  • Z blogu: The Clean IT Project – EU proti zločincům na internetu atd.

Kontrola a příprava článků na korekturu

Každý článek je nutné před korekturou připravit. Co to znamená?

  1. Všechny články, které jsou uloženy v HTML, je nutné přehodit do formátu ODT kvůli korektorovi a jeho případným komentářům k textu.

  2. Pokud je vybrán jako téma čísla, dostane před nadpis článku „Téma čísla“, aby sazeč věděl, do které rubriky ho má zařadit. Pokud je psán jen pro openMagazin, má na prvním řádku napsáno „Exkluzivní článek“.

  3. Článek je nutné na webových stránkách najít a jeho URL dát do hlavního nadpisu jako odkaz. Každý článek také musí mít uvedeného autora. Na jeho jméno je potřeba vložit url jeho profilu na webu.

  4. Celý text přečíst a opravit chyby ve formátování. Např. uvozovky musí být tzv 9966, správně použité pomlčky, nadpis a podnadpisy naformátovány správným stylem, označit třemi hvězdičkami řádek, kam budou patřit obrázky, aby sazeč věděl, kam je má dát, dále smazat prázdné odstavce, vícenásobné mezery mezi slovy, zkontrolovat všechny odkazy atd.

  5. Zkontrolovat obrázky, zda jsou v pořádku a jsou pro openMagazin použitelné, tj. nejsou rozmazané, nemají příliš velké a prázdné okraje a jsou dost velké. Pokud je to maličký obrázek, např. ikona, pak nesmí mít dlouhý popisek.

  6. Zapnout Sledování změn | Záznam kvůli korektuře. Kolega, který korektury dělá, mnohdy může neúmyslně přepsat důležité slovo názvu programu nebo název jeho funkce.

  7. Všechny takto připravené články je nutné nakopírovat do vytvořené složky s názvem openMagazinu a číslem jeho vydání. Tu pak umístit na server, ke kterému máme přístup společně s korektorem. Následně napíšu úkol, který ho informuje o tom, že má články připraveny.

Připravený dokument pro korektora Připravený dokument pro korektora

Tato právě skončená fáze přípravy pro korektora je pro mě nejnáročnější na čas a pozornost a trvá asi týden. Protože člověk je tvor chybující, ještě před posláním celé složky korektorovi jednotlivé články ještě jednou procházím. Občas se stává, že mi nějaká ta chybka „uteče“. Ale pak mám pár dní „volno“, než články přijdou od korektora zpět.

Články po korektuře a příprava pro sazeče

Příklad článku po korektuře s odstraněným komentářem Příklad článku po korektuře s odstraněným komentářem

Článek po korektuře je nutné opět zkontrolovat. Díky zapnutému sledování změn jsou korektury vidět. Je ale nutné, abych měla zapnutou volbu Sledování změn | Zobrazit. Na obrázku jsou opravené nebo změněné texty vidět okrovou a modrou barvou. Všechny změny je nutné projít a komentáře korektora zohlednit. Pak každý komentář smažu. Na obrázku je vidět, že je přeškrtnutý. To znamená, že už zohledněn byl. U všech článků pak vypínám Sledování změn | Zobrazit i Záznam a uložím je zpět do jejich původních složek k obrázkům. Následně zkopíruji celou složku se všemi články i s obrázky na server sazeči do jeho složky a přehodím úkol na něho, aby věděl, že může začít se sázením dalšího čísla openMagazinu.

Nahoru

Příspěvky

Vojtěch Trefný Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu
Vojtěch Trefný 30. 03. 2012, 06:56:24
Odpovědět  Odkaz 
Hezké nahlédnutí "pod pokličku". Doufám, že se přidá i Michal se samotnou sazbou.
Miroslav Hrončok Re: Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu
Miro Hrončok 30. 03. 2012, 13:27:16
Odpovědět  Odkaz 
Určitě se máte na co těšit :)
Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu
w4rr10r 30. 03. 2012, 08:07:31
Odpovědět  Odkaz 
Díky za post.

tematický vs tématický
http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/193661
Irena Šafářová Re: Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu
IrenaS 30. 03. 2012, 09:18:33
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upozornění - opraveno.
IrenaS
Jak vzniká openMagazin: Příprava na sazbu
ferri 30. 03. 2012, 18:33:36
Odpovědět  Odkaz 
Nový štýl openMagazínu je veľmi podarený.
Len tak ďalej.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz