přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Multimédia a Linux III – audio editory

Multimédia a Linux III – audio editory

player-icon_100_1.png

Tento díl se zabývá aplikacemi pro úpravu a tvorbu zvukových souborů. Linux není ve zpracování zvuku až tak opomíjený, jak by se mohlo na první pohled zdát, neboť i zde lze využívat plnohodnotné aplikace.


Audacity

Web: http://www.audacityteam.org/

Pravděpodobně nejznámější multiplatformní aplikace pro nahrávání a úpravy zvuku. Již v základu je Audacity schopno pracovat s ogg, flac, wav, mp2 a s nainstalovaným LAME si poradí i s mp3. Pokud byste požadovali i jiné formáty komprese zvuku (m4a, ac3, wma), lze využít knihoven projektu FFmpeg.

Na zvukové stopy můžete použít velkou škálu efektů, jejichž množství jednoduše navýšíte pomocí pluginů (VST, LADSPA, AU a další). Jedná se o stabilní klasiku pro většinu uživatelů a nejste-li hudebníci, nebude potřeba poohlížet se po jiné aplikaci.

V repozitáři pro Mint18 (Ubuntu 16.04) je nejnovější verze 2.1.2 z 20.1.2016.

1.png

ocenaudio

Web: http://www.ocenaudio.com/

Multiplatformní, rychlý a snadno ovladatelný audio editor, vyvíjený na brazilské univerzitě. Na domovských stránkách naleznete připravené balíčky nejen pro Linux. Po stáhnutí a nainstalování balíčku získáte editor s možností importu/exportu velkého množství audio formátů. Editor je šířen jako freeware a je lokalizován do několika jazyků, mezi nimiž nechybí čeština. Efekty lze rozšiřovat   pomocí VST pluginů. Nejnovější verze je 3.1.5.

2.png

Sweep

Web: http://www.metadecks.org/software/sweep/

Zástupce starších, avšak stále použitelných audio editorů. Je jednoduchý na používání, byť pro některé uživatele může být omezujícím faktorem, že mezi podporovanými jazyky chybí čeština. Zvládá pracovat s mnoha formáty audia, na které je možné aplikovat několikero, v základu přítomných efektů. Pro další efekty je zde možnost přidání LADSPA pluginů.

Poslední verze 0.9.3 pochází z roku 2008.

3.png

Eisenkraut

Web: https://github.com/Sciss/Eisenkraut/releases/tag/v1.3.0

Multiplatformní audio editor, který ke svému běhu potřebuje Javu a pro přehrávání používá SuperCollider3 server (prostředí a programovací jazyk pro audio syntézu v reálném čase). Editor je stále vyvíjen a díky SuperCollideru se z této aplikace může v budoucnu stát velmi zajímavý nástroj pro editaci audio souborů, neboť na internetu lze pro SuperCollider nalézt několikero povedených skriptů. Poslední verze 1.3.0 byla uvolněna počátkem roku 2016.

4.png



(Polo)profesionální aplikace

Následující výběr aplikací přikládám jen pro názornost, že i na Linuxu je možné produkovat, mixovat, editovat audio na vysoké úrovni. Pro takovýto účel není běžné jádro (čti desktopové) Linuxu příliš vhodné avšak pro testování je i desktopové jádro funkční. Tuto problematiku zde již popisoval Adam Radiměřský v seriálu o zprovoznění realtimového serveru JACK. Byť se jedná o starší seriál, lze z něj čerpat i v dnešní době.

Ardour

Web: http://ardour.org/

Komplexní nástroj pro editaci, záznam a míchání zvuku.

5.png

Rosegarden

Web: http://www.rosegardenmusic.com/

Aplikace poskytuje pro skladatele notový zápis a muzikanti si taktéž přijdou na své.

LMMS

Web: https://lmms.io/

Multiplatformní open-source nástroj, jenž je alternativou například komerčnímu FL Studio (dříve Fruity Loops).

7.png

Nahoru

Příspěvky

Multimédia a Linux III – audio editory
festmaniak 2. 08. 2016, 17:16:12
Odpovědět  Odkaz 
Už léta používám Audacity, který je na to moje občasné stříhání je plně dostačující.
Vyzkoušel sem tady uvedený Oceanaudio a přišel mi pomalejší při načítání wav souborů, ale při aplikaci efektů poněkud rychlejší než Audacity. je to jen můj pocit.
Myslel sem, že na Linuxu bude více použitelných editorů. Na Windows sem jich vyzkoušel mnohem víc, ale i tak mě Audacity jako jediné vyhovovalo.
Možná je pro běžné uživatele linuxu lepší pár dobrých editorů, než záplava windows programů nevalné kvality.
Multimédia a Linux III – audio editory
fri 3. 08. 2016, 21:25:40
Odpovědět  Odkaz 
Sweep jsem před lety přeložil (dokonce někdo udělal balíček RPM - ale chtělo to od dotačného nějaké úpravy, aby překlad fungoval), ale to už byl vývoj ve stavu útlumu, což je celkem běžný jev.

Otázka, jak dlouho asi tak/zhruba nadšený vývojář urputně maká na jednom projektu? Dva, tři roky? Ale protože to ti lidé dělají pro radost, tak i po letech může být člověk mile překvapen, když zjistí, že se na věci překvapivě dál pracuje (došlo k obnovení činnosti). Pro onoho vývojáře je to zřejmě jeho srdcová záležitost, a tak po přestávečce pokračuje. A jsou tu slavné projekty, ze kterých se staly trvalky.

Další editory zvuku: KWave, Traverso (chlapík mě tehdy informoval, že dělá autoškolu, a tak počítám, že ani za pět let nevydal novou verzi s mou aktualizací). :-)
Multimédia a Linux III – audio editory
Milan 9. 08. 2016, 11:11:50
Odpovědět  Odkaz 
Umi nejaky editor pro linux zobrazovat v grafu zvukovou frekvenci za cas(typ waterfall)? Je to jeden z duvodu proc musim udrzovat instalacku win s editorem Goldwave.
Re: Multimédia a Linux III – audio editory
Ksa 9. 08. 2016, 12:38:26
Odpovědět  Odkaz 
Typem waterfall myslíš něco v realtime režimu?
Jinak pro analýzu zvukových souborů používám Spek (spek.cc)- na úvodní stránce jsou screenshoty, jak to vypadá. Jediná nevýhoda je lineární měřítko pro frekvence(detailní vysoké freq, zhuštěné basy a středy).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz