přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Multimédia a Linux IV – video editory

Multimédia a Linux IV – video editory

player-icon_100_1.png

V posledním díle o multimédiích se zaměříme na několik video editorů. Většina zde vzpomenutých editorů je určena běžným smrtelníkům, kteří potřebují občas nějaké video rozstříhat nebo pospojovat. I na linuxové platformě je však možno nalézt profesionální video editor.


Avidemux

Web: http://fixounet.free.fr/avidemux/

Jednoduchý, rychlý a kompletně počeštěný video editor, který svoji úlohu (stříhání, spojování, filtry atd.) plní velmi dobře. Rozumí si s kontejnery AVI, MPEG, MP4, ASF, za použití různých formátů komprese videa. U mě však dochází k problémům s MKV kontejnerem (jejž preferuji), který je sice správně rozeznán, ale po krátké době a několika úpravách aplikace zamrzne, nebo spadne.

Editor je multiplatformní, šířený pod licencí GPL a poslední verze 2.6.12 byla uvolněna 5.3.2016.

1.png

Cinelerra

Web: http://cinelerra.org/2015/index.php

Cinelerra-CV

Web: https://cinelerra-cv.org/getting_cinelerra.php

Tento editor existuje ve dvou verzích. Původní verze je vyvíjena společností Heroine Virtual, která s různým časovým odstupem vydává nové verze a to včetně zdrojových kódů. Firma bohužel nepoužívá běžné vývojové nástroje pro správu revizí a tak dobrovolníci, vylepšující aplikaci dali vzniknout komunitní verzi (CV), kde je použito SVN pro správu revizí. V zásadě se tyto verze příliš neliší, protože změny v kódu od Heroine Virtual jsou komunitou do editoru zapracovány případně i s vlastními opravami.

Editor je možnostmi nastavení výsledného projektu velmi rozsáhlý a je určen spíše náročnějším (pokročilejším) uživatelům. V mém případě opět dochází k problémům s MKV kontejnery, které jsou identifikovány jako MOV (QuickTime) a pád aplikace tak na sebe nenechá dlouho čekat.

Chcete-li vědět více o rozdílech a podpoře v jednotlivých verzích, doporučuji PDF soubor s podrobnějšími informacemi.

2.png

OpenShot

Web: http://www.openshot.org

Multiplatformní video editor šířený pod licencí GPL3. Pro práci s multimediálními soubory využívá projektu FFmpeg a pro 3D animace je na pozadí k dispozici 3D Blender, kdy vytvoření animace je záležitostí několika kliknutí myší. Editor je jednoduchý na ovládání, není omezen počtem stop a v základu jsou přítomny běžné filtry a efekty. Čeština v menu aplikace není stoprocentní a některé volby tak zůstávají v angličtině. Vkládání titulků do výsledného videa ale netrpí špatným zobrazením českých znaků.

Na domovských stránkách je editor ke stažení v AppImage formátu (můžete si ale přidat PPA repozitář), což je kompletní zabalená aplikace včetně všech potřebných knihoven. AppImage se neinstaluje a pouze se mu nastaví příznak „spouštět jako program“, což je univerzální řešení nezávislé na linuxové distribuci.

Aktuální verze 2.0.7 byla uvolněna 28. 3. 2016.

3.png



Pitivi

Web: http://www.pitivi.org/

Editor napsaný v Pythonu, využívající projektu GStreamer a šířený pod licencí LGPL. Ovládání je jednoduché a veškeré volby jsou počeštěné. Za pomoci projektu GStreamer lze importovat/exportovat mnoho formátů a různé kontejnery mu taktéž nečiní problém. V editaci nejste omezeni počtem stop (vrstev) a pro začátek je zde přítomno dostatečné množství filtů, efektů, prolínaček atd.

Chcete-li nejnovější verzi 0.96 uvolněnou 30. 6. 2016, lze ji podle doporučení tvůrců instalovat pomocí Flatpak - http://flatpak.org/getting.html (Flatpak nefunguje v distribucích vycházejících z Ubuntu Trusty, v novější Xenial je bez problémů).

4.png

LiVES

Web: http://lives-video.com/

Video editor s GPL licencí pracující na Linuxu a Unixu. Při prvním spuštění se nejprve provede test  na dostupnost potřebných knihoven, pro veškeré možnosti editoru. Jedná se o zdařilý editor, podporující mnoho kontejnerů, formátů audio/video kompresí, efektů atd. Pro našince je potěšující i plná lokalizace do češtiny.

Chcete-li používat poslední verzi 2.6.3 uveřejněnou 8. 5. 2016, kompilaci ze zdrojových kódů se nevyhnete. V PPA pro Ubuntu (Mint) je k dispozici verze 2.6.2 a nainstalujete ji těmito příkazy v terminálu:

 sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/lives
 sudo apt-get update
 sudo apt-get install lives

5.png

Kino

Web: http://www.kinodv.org/

Editor, který zmiňuji pouze z nostalgie, neboť jeho vývoj byl pozastaven v roce 2009. Velmi výborný byl (a pro mě stále je) při práci s digitální kamerou. Editační schopnosti jsou již překonány zde uvedenými aplikacemi, ale pro import/export z/do digitální kamery jsem nenalezl lepší a jednodušší aplikaci (vlastně dodnes nemám potřebu hledat náhradu).

6.png

Lightworks

Web: http://www.lwks.com/

Zástupce video editorů z profesionální sféry. Pokud se na stránkách aplikace zaregistrujete, můžete si zkusit pracovat v poměrně okleštěné (především export) verzi tohoto editoru. Byť se jedná o velmi komplexní nástroj, je na internetu k dohledání dostatek videotutoriálů a i aplikace vás povede pomocí bublinkových nápověd (anglicky).

7.png

Blender

Web: https://www.blender.org

I tento výtečný 3D animační program je možné použít jako video editor. Vzniklo v něm mnoho krátkometrážních filmů, využívající silných stránek aplikace (rendering, práce s kamerou atd.). Editor je schopný pracovat s kontejnery AVI, MPEG a MOV (QuickTime).

Verze 2.77a je dostupná od 6. 4. 2016.

Nahoru

Příspěvky

Multimédia a Linux IV – video editory
DTJ60 9. 08. 2016, 11:02:52
Odpovědět  Odkaz 
Článek dobrý, ale opomenout (dle mého soudu) nejpoužitelnější videostřižnu pro Linux - Kdenlive (https://kdenlive.org/) mi přijde trestuhodné :)
Re: Multimédia a Linux IV – video editory
8B3CE273 9. 08. 2016, 11:14:06
Odpovědět  Odkaz 
Také mě řekvapila absence kdenlive. Snad nejlepší program pro střih videa na linuxu a je škoda ho zde nezmínit
Multimédia a Linux IV – video editory
jnet 9. 08. 2016, 11:06:04
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

překvapilo mě, že v článku není zahrnut Kdenlive. To je tak špatný? Jsem totální amatér (primární je pro mě Python a RPi) ale občas Kdenlive používám, protože pracuji v OpenSuse.

J.Neterda
Multimédia a Linux IV – video editory
Roman 9. 08. 2016, 13:14:36
Odpovědět  Odkaz 
Mna zase zaraza, ze tam chyba Handbrake :)
Multimédia a Linux IV – video editory
qk 9. 08. 2016, 14:14:26
Odpovědět  Odkaz 
Ja bych ocekaval trosku podrobnejsi popis jednotlivych programu - treba jestli pouzivaji vice stop nebo jen jednu pro video a dalsi pro zvuk
Multimédia a Linux IV – video editory
fri 9. 08. 2016, 22:54:32
Odpovědět  Odkaz 
Když už jsme u toho, mně ve výčtu chybějících zase chybí Shotcut a Flowblade.
https://www.shotcut.org/
http://jliljebl.github.io/flowblade/
Multimédia a Linux IV – video editory
Ivo VÁLEK 11. 08. 2016, 12:17:27
Odpovědět  Odkaz 
přiznám se jako lama - ať už v PiTiVi nebo v OpenShotu (ale vlastně asi i v KdenLive) nejsem schopen udělat animovaný titulek ke svému videu. Program mě upozorní, že jde o plugin Blender, to je hezké, pak mi nabídne tabulku s parametry titulku (kterým stejně nerozumím) a kdyxž zmáčknu Renderovat, neděje se nic, tabulka zmrtví a jde pouze zrušit...:-(

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz