přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy

Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy

daniel_vratil.jpg

Dan je vývojář z Brna pracující na linuxovém prostředí KDE, a zejména jeho částech KDE PIM, KScreen a KDE Telepathy.


Můžeš se představit a stručně popsat svou práci?

Tak já jsem Dan Vrátil a pracuju v Red Hatu na KDE Desktopu a zároveň přispívám do upstreamu.

Poslední dobou se hodně mluví o novém KDE, mohl by si prosím uvést ty nejdůležitější novinky?

Mezi hlavní novinky patří určitě portování na QT5, čili novou verzi frameworku, který na vývoj používáme, další novinkou je rozdělení základní knihovny kde-libs a třetí změna se týká Plasmy (což je část starající se o samotnou plochu), která bude kompletně přepsána do QML.

Velkou částí ses podílel na správci obrazovek KScreen, máš s ním nějaké další plány na nové funkce?

Plánujeme podporu uživatelských profilů – možnost přepnout mezi externím monitorem a televizí a automatickou detekci. Dále plánujeme taky konečně přepsat a vydat nové uživatelské prostředí.

Jaký podle tebe bude přechod z KDE 4 na KDE 5? Podobně komplikovaný jako ten předchozí z KDE 3 na aktuální čtvrtou řadu, nebo půjde spíše o evoluci KDE 4?

KDE 5, respektive Plasma 2, dostane malý facelift, ale žádné zásadní změny, jako byly v KDE 4, se nepřipravují. Tou samotnou revolucí v KDE 5 je přepis Plasmy do QML, KDE Frameworks 5 a celkový přechod na Qt 5, čili změny pod kapotou, které se uživatelů dotknou jen minimálně.

Co si myslíš o KMailu? Klasičtí desktopoví klienti pro práci s elektronickou poštou ztrácejí na popularitě (Thunderbird) a čím dál tím více se prosazují weboví klienti, nepřijde ti vývoj KMailu zbytečný?

Tak vzhledem k tomu, že se na vývoji podílím, určitě ne :). Myslím si, že na rozdíl od Thunderbirdu a jiných KMail nabízí mnohem víc tím, že je tak integrovaný do zbytku KDE, a tím pádem například možnost pro uživatele poslat třeba prezentaci nebo textový soubor e-mailem přímo z OpenOffice nebo Calligry je právě ta část, kterou KMail dokáže dobře zastoupit, takže si nemyslím, že by to byla nějaká zbytečná snaha.

Za pomoc při tvorbě reportáže a rozhovorů z DevConf.cz 2014 děkujeme společnosti Red Hat. Za poskytnutí fotografií děkujeme Tomášovi Bžatkovi.

RedHat.png

Nahoru

Příspěvky

Ad odeslání LO/OO dokumentu jako přílohy mailu a další...
Jirka 24. 03. 2014, 14:49:09
Odpovědět  Odkaz 
Reaguji na poněkud dlouhou a krkolomnou větu:

"Myslím si, že na rozdíl od Thunderbirdu a jiných KMail nabízí mnohem víc tím, že je tak integrovaný do zbytku KDE, a tím pádem například možnost pro uživatele poslat třeba prezentaci nebo textový soubor e-mailem přímo z OpenOffice nebo Calligry je právě ta část, kterou KMail dokáže dobře zastoupit, takže si nemyslím, že by to byla nějaká zbytečná snaha."

KMail nepoužívám (ačkoliv jsem uživatel KDE), naopak léta používám právě Thunderbird. Zkusil jsem v LibreOffice Writeru funkci "Soubor - Odeslat - Dokument jako zpráva elektronické pošty" (normálně ji vůbec nevyužívám). Standardně se otevřelo okno Thunderbirdu s vytvářenou zprávou a dotyčný soubor byl v příloze, žádný problém...

Takže nějak nechápu v článku zmíněnou výhodu KMailu proti Thunderbirdu. Naproti tomu Thunderbird je multiplatformní a tedy ho lze např. včetně sdíleného profilu provozovat na dual-boot PC apod. Pro mě to je skutečně důležitá vlastnost. Navíc si obecně dlouhodobě myslím, že software by měl především umožňovat kompatibilitu a interoperabilitu.

KDE je jistě dobře funkční a úctyhodný kus software (tedy po anabázi s přechodem KDE3 => KDE4). Možná by ale neškodilo věnovat energii a úsilí spíš vylepšování jeho skutečně systémových částí na úkor některých aplikací existujících a dobře fungujících i samostatně...
Lukáš Jelínek Re: Ad odeslání LO/OO dokumentu jako přílohy mailu a další...
Lukáš Jelínek 24. 03. 2014, 15:13:54
Odpovědět  Odkaz 
Obecně leckdy fungují i věci, které by "jakoby" fungovat neměly. Fungují proto, že se o ně postarali tvůrci linuxových distribucí - zajistili těsnější integraci. A je dobře, že to dělají (i když se někdy dělá paralelně víckrát totéž, protože se to často dá řešit v upstreamu), protože je to ku prospěchu uživatele, který očekává "bezešvou" spolupráci aplikací v systému.
Michal Breškovec Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
Michal Breškovec 24. 03. 2014, 15:39:23
Odpovědět  Odkaz 
Třeba zrovna KScreen považuji za naprosto geniální fičuru, za kterou patří vývojářům obrovský dík.

Ale donedávna jsem žil v přesvědčení, že už existuje verze 1.1 a dlouho a marně jsem ji hledal a sice proto, že můj nový pracovní laptop s Ubuntu 14.04 beta neumí rozpoznat, že má připojeny dna externí monitory a považuje je za jeden. Na starém laptopu s Ubuntu 12.04 s tím problém nebyl. Obojí grafika Intel, pochopitelně různé generace.
Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
Petr 24. 03. 2014, 17:02:42
Odpovědět  Odkaz 
Ja bych KMail tak rad pouzival. Zkousel jsem jej pres IMAP pripojit ke svemu uctu na gooogle emailu. Mam tam asi 3GB emailů. Nechal jsem ho cely den napokoji, at si to prechrousta. Zvladl to. Bohuzel po nasledujicim spusteni mu nestaci ani 6GB RAM a 4 jadra CPU jedou stale skoro na 100%.
Od vydani KDE 4 jsem KMail zkusil nekolikrat, bohuzel je pro mne stale silne nepouzitelny. KDE je ale super a jsem s nim spokojen.
Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
MMN 25. 03. 2014, 09:10:42
Odpovědět  Odkaz 
KMail je možná integrovaný, ale padá a funguje pochybně.

Jo a Qt5 mě neskutečně sere s tím, jak sahá na rozložení klávesnice. Člověk si tak nemůže bez starostí nastavit klávesnici pomocí xmodmap.
Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
Luděk Sladký 25. 03. 2014, 19:16:38
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, stále Kmail používám a používat budu, u mě nepadá a funguje naprosto přesně, jak potřebuji.
Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
CQ 31. 03. 2014, 11:16:35
Odpovědět  Odkaz 
Žiaľ, musím sa pridať k tým, ktorí by Kmail chceli používať, ale kôli jeho nestabilite to nieje dlhodobo možné. Kmail skúšam, každých pár mesiacov, aby som si overil, či sa niečo zlepšilo/opravilo, posledný problém, na ktorý som narazil bol, že Kmail nedokáže korektne zobrazovať maily na HiDPI obrazovke. Ďalšia vec je neustále problémy s akonadi a spol.
V podstate jediný mailový klient, s ktorým som na Linuxe nikdy nemal problém čo sa týka stability a rýchlosti a korektného čítania mailov je Thunderbird, aj keď mi kôli daľším X veciam (dizajn, gui toolkit atd) vyhovuje najmenej.

Chcel by som sa vyjadriť aj ku KDE-Telepathy, z uživateľského hľadiska považujem žiaľ už nevyvýjané Kopete za ďaleko lepšiu alternatívu. Nový IM bude ešte dlho dohánať jeho funkcie a komfort. Chápem z akých dôvodov Kopete už nieje vyvýjané, no ak by tvorcovia KDE-telepathy uchovali jeho dizajn miesto vymýšľania toho nového krkolomného plasma like gui, urobili by určite lepšie.

Kscreen je ovšem krok veľmi dobrým smerom a na túto utilitku nemôžem povedať absolútne nič zlé.
Petr Valach Daniel Vrátil: KMail nabízí díky integraci více než jiné podobné programy
Petr Valach 20. 12. 2014, 02:57:35
Odpovědět  Odkaz 
Přiznám se, já mu na chuť moc nepřišel. Dost divoké nastavování, navíc celkem nepřehledné, existence něčeho jako "výchozí profil" (no, dejme tomu) a že by oplýval výkonem... Ale neodstřelil jsem ho, rozhodně to s ním budu zkoušet, vypadá docela použitelně. Ty nářky nad jeho neschopností schroustat objemnější schránku už jsem taky četl. I já mám gigabajtové poštovní schránky. Ale KMail celkemv pohodě...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

František Zatloukal

František Zatloukal

Mladý open-source nadšenec, vývojář, Fedora Ambassador pro ČR. Aktuálně pracuje jako Associate Software Engineer v Red Hatu a dělá šéfredaktora na mojefedora.cz. Ve volném čase se věnuje sportu.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog