přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Leoš Literák a Robert Krátký

Leoš Literák a Robert Krátký

Vlastimil Ott se ptal na vše kolem AbcLinuxu.cz


Leoš Literák je zakladatelem a hlavním programátorem populárního linuxového portálu AbcLinuxu.cz, Robert Krátký je dobrou duší portálu a především jeho šéfredaktorem.

Leoši, mohl bys ve zkratce nastínit, jak portál vznikl, vyvíjel se a zaujal přední místo mezi linuxovými portály?

Leoš: První impuls byl v roce 1998, kdy se v konferenci linux@linux_cz množily stejné dotazy na hardware. Když Petr Staněk založil penguin.cz, napsal jsem službu Linux Hardware, která byla na penguinovi hostována. V diskusním fóru se ale objevovaly ne-hardwarové dotazy, takže mi přišlo logické službu zobecnit - proto abclinuxu.cz.

Abíčko mělo na začátku hardwarovou a softwarovou sekci a články. Brzy jsem opět doplnil diskusní fórum, ovladače, aktuální jádra, vyhledávání či ankety. Pak následovala kapitola se sro neúspěšně nabízející linuxové služby, která vyústila v prodej firmě Stickfish. Poslední rok a půl mě již nezatěžují provozní záležitosti, a tak ve volném čase pokračuji ve vylepšování portálu. Viz třeba slovník či blogy.

Co nejvíce pomohlo rozvoji zhruba od roku 2002, kdy Abíčko nabralo „ten správný“ kurs?

Leoš: Komunita návštěvníků. To oni tvoří obsah a navrhují nové funkce. Já je jen realizuji.

Robert: Já také doufám, že tomu pomohla naše dělba práce. Leoš už se od té doby nemusí zabývat obsahovou stránkou (i když se o tom samozřejmě i nadále bavíme) a může se soustředit na vývoj. Kromě toho jsem tak trochu za pochodu převzal starost o údržbu designu portálu, a proto na mě může Leoš vždycky hodit „nastylování“ nových funkcí.

Takže v té době se připojil Robert? Jak jste se vlastně seznámili? Musel projít konkursem?

Leoš: Robert ze začátku psal zajímavé články. Pak mi začal pomáhat s kontrolou pravopisu, až jsem mu jednou navrhl, zda by články nechtěl i vydávat. Robert: Linux Hardware a posléze AbcLinuxu pro mě bylo zdrojem cenných informací, takže jakmile jsem měl pocit, že jsem schopen se o nějaké znalosti podělit, zkusil jsem to.

Bylo tedy jasné, že Leoš se bude starat o rozvoj portálu po technické stránce a Robert o obsah. Spolupracujete tak dlouhou dobu bez problémů – to je výborná shoda. Nepřekvapilo vás to, že všechno klape?

Leoš: Ne, Robert je v pohodě.

Robert: Za tu dobu jsme se docela dobře seznámili. Řekl bych, že právě Abíčko nás dává dohromady. I když se občas neshodneme, nakonec se zařídíme podle toho, co je nejlepší pro portál.

Co vás motivuje? Je známá věc, že někteří lidé jsou nevděční a pochvalu od nich člověk čekat nemůže.

Leoš: Pochvala od těch pár promile vděčných :-) A pak, Abíčko je moje pískoviště, na kterém si procvičuji své programátorské schopnosti. Jsem perfekcionista, takže to beru i jako věc prestiže, udělat nejlepší portál na světě :-)

Robert: Těch nevděčných je ve skutečnosti daleko méně (i když jsou někdy hlasitější). Navíc jsem perfekcionista podobně jako Leoš, takže mě žene snaha neustále Abíčko vylepšovat. Zatímco Leoš programuje, tak já ladím texty a vzhled. Díky své posedlosti si sice rozumíme navzájem, ale někdy může být těžké s námi vyjít :-).

Můžete shrnout několik věcí, na které jste pyšní (s ohledem na portál)?

Leoš: Že Abíčko vůbec existuje, funguje a rozvíjí se. A také na úroveň diskusního fóra.

Robert: Mohl bych se připojit k tomu, že mě těší, jak Abíčko dobře funguje a jde stále dopředu, ale největší radost mám vždy z těch malých věcí, které se právě podařilo vyřešit. Ať už je to zajímavý rozhovor nebo oprava chyby v designu.

V poslední době přibylo mnoho nových funkcí. Které to jsou a na které se ještě můžeme v nejbližší době těšit?

Leoš: Definuj „v poslední době“. :-) Tak třeba za poslední čtvrt rok lepší vyhledávání, FAQ či drobná, ale příjemná vylepšení komentářů. Do budoucna plánuji pokračovat ve wikizaci obsahu a nasazovat dále lidsky čitelná URL. Jinak plány moc nemám, píšu, co mě baví nebo štve.

Robert: Z mého pohledu je to třeba vytvoření oficiálního tmavého stylu pro ty, kteří mají radši světlý text na tmavém pozadí.

Zajímavým projektem je živá distribuce Abc Linux, která se letos dočká pokračování. Co je jejím cílem a jak probíhá její vývoj?

Leoš: Snažíme se připravit velmi kompaktní, snadnou použitelnou a perfektně odladěnou českou distribuci. Zaměřujeme se na pečlivý výběr softwaru a různé detaily v nastavení, které zpříjemňují uživateli život.

Robert: Cédéčko bude ale především obsahovat všechen obsah AbcLinuxu. Všechny články, diskuse, hardwarové záznamy, zprávičky a pravděpodobně i zápisky z blogů. Doufáme, že tento tzv. offline obsah poslouží jako šikovná pomůcka všude tam, kde je potřeba mít po ruce návody a rady k řešení linuxových problémů. Na CD bude offline obsah připraven pro snadné prohledávání a bude možné jej prohlížet jak prostřednictvím živého systému, který popisoval Leoš, tak na každém počítači, který má k dispozici internetový prohlížeč s možností spouštění Java appletů.

A ještě pár slov k elektronické učebnici, která je novinkou posledních týdnů – pro koho je určena? Kdo ji vytváří? Jaký je její účel a cíl?

Leoš: Online učebnice bude mít několik výhod. Za prvé je dostupná komukoliv, kdekoliv a zdarma. Za druhé bude editovatelná, takže čtenáři budou moci sami opravit chyby, doplnit je nebo aktualizovat. Za třetí bude na webu, tudíž bude snadné ji provázat s články, FAQ a dalšími zdroji informací.

Robert: Cílem projektu je vytvořit přehledný a lehce navigovatelný zdroj informací pro ty, kteří s Linuxem začínají. Na otázky v diskusních fórech je častou odpovědí slavné RTFM. Pro nováčka však nebývá snadné se v dostupných manuálech a návodech zorientovat. Mnohdy na sebe nenavazují nebo předpokládají určité základní znalosti. Online učebnice by chtěla posloužit jako odrazový můstek pro ty, kteří mají chuť se něco naučit, ale neví, kde začít.

Budete se snažit získat certifikát MŠMT a „protlačit“ učebnici (po případném vydání) mezi oficiální příručky pro výuku informatiky na školách?

Leoš: Až bude hotova, můžeme to zkusit. Teď se mi to jeví předčasné.

Robert: Zatím něco takového nebereme jako cíl, o který je nutné usilovat. Budeme se snažit o online učebnici, takže by bylo pravděpodobně dost komplikované ji převádět do tištěné podoby.

Jaké jsou další plány ve vývoji portálu? Máme čekat třeba freemailovou službu nebo linuxový webhosting?

Leoš: Takové plány existují.

Co vás v souvislosti s Abíčkem brzdí?

Leoš: Nedostatek volného času.

Robert: To je výstižné. Kdybych měl říci, s čím se při práci pro Abíčko potýkám, pak by to byl zcela jednoznačně neustálý nedostatek kvalitních autorů. Mezi českými uživateli Linuxu je spousta lidí, kteří mají bohaté zkušenosti, ale málo těch, kteří by byli ochotni se věnovat psaní článků.

Obvykle ještě kladu otázku ohledně osobních preferencí – takže jak vypadá vaše linuxové prostředí? Jaké používáte distribuce, editory, přehrávače apod.?

Leoš: Mandrake, KDE, Nedit, Kaffeine, Mozilla.

Robert: Debian SID, KDE, ani Vim, ani Emacs, MPlayer.

Děkuji za vstřícné odpovědi a přeji hodně spokojených a zvídavých čtenářů.

Nahoru

Příspěvky

promile
20. 12. 2005, 20:00:41
Odpovědět  Odkaz 
nechci patrit mezi ty nevdecne, takze... diky za abc linuxu. imho nema konkurenci. a ze se drbete i s takovyma zdanlive nevdecnyma vecma jako je alternativni tmavy design (ktery je pro me osobne fakt dulezitou ulevou pro me utrapene oci a navic je moc pekny)... fakt diky.
Jirka Vrba Re: promile
baf 20. 12. 2005, 23:15:04
Odpovědět  Odkaz 
ahoj, souhlasím a nedá mi to abych se nezeptal :)
Ocenil bys volitelný tmavý design linuxexpresu?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz