přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Gaël Duval

Rozhovor: Gaël Duval

mdv.png

Gaël Duval je Francouz a světu ukázal, co umí, v roce 1998, kdy na základě distribuce Red Hat a okenního manažeru KDE vystavěl novou distribuci pojmenovanou Mandrakelinux. Ve své době (1998) to byla menší revoluce na poli linuxových distribucí. Jak se má a co vlastně dělá Gaël Duval?


Gaël Duval je Francouz a světu ukázal, co umí, v roce 1998, kdy na základě distribuce Red Hat a okenního manažeru KDE vystavěl novou distribuci pojmenovanou Mandrakelinux. Mezi zkušenými linuxovými uživateli měl Mandrake pověst „klikací“ distribuce (kteréžto nálepky se nezbavila ani Mandriva dnes), nutno ovšem říci, že pro řadu uživatelů to byla ta pravá chvíle, jak se začít seznamovat s Linuxem (sám vím o čem mluvím, jsem jeden z „oslovených“). Kvůli sporům o ochrannou známku na jméno byl Mandrakelinux v roce 2005 přejmenován na Mandriva Linux.

Původní projekt Mandrakelinux, dnes Mandriva Linux, najdete na stránkách www.mandriva.com, její českou mutaci můžete zakoupit na www.mandrivalinux.cz.

Dalším důležitým milníkem je březen 2006, kdy byl Gaël vypuzen z týmu lidí kolem Mandrivy. Bylo to o to nepochopitelnější, že bez něj by takovýto produkt nikdy neexistoval. Dle oficiálních vyjádření to bylo hlavně proto, že se mu nelíbilo směřování vývoje distribuce se zaměřením na velké firmy a přílišná komercializace. I toto téma je lehce nakousnuto v našem rozhovoru.

Obrázek:  2.jpg

Gaël Duval

Po velmi krátké době ohlásil Gaël svůj další projekt – Ulteo. Jedná se opět o nezvyklý projekt – službu nabízející svobodné aplikace a jednoduchost ovládání na každý desktop. V říjnu 2006 se objevila zkušební verze, v současnosti se pracuje na další verzi. Finální podoba Ultea zatím není známa, stejně tak datum vydání. Podle dostupných informací by se mělo jednat o vcelku zajímavý projekt nabízející „virtuální operační systém“ v rámci vašeho internetového prohlížeče. Myšlenka to není úplně nová, i nějakou implementaci jsme již měli možnost vidět, zatím však nic tak rozsáhlého, jako by mělo být Ulteo.

Dalšími Gaëlovými zájmy je hudba a ekologie. Založil diskuzní stránku o hudbě (www.cosmosonic.com), bohužel je ve francouzštině, ale pokud jí vládnete, jste srdečně zváni. Navíc Gaël na svých stránkách oznamuje i práci na novém ekologickém projektu.

Začněme náš rozhovor trochu jinak. Víte něco o České republice?

Vím, jak vznikla (i před rokem 1992), kde se nachází, vím, jaké je hlavní město a mnohokrát jsem slyšel o Václavu Havlovi.

Znáte někoho z Česka, kdo se podílí na vašich projektech (Mandriva nebo Ulteo)?

Bohužel ne přímo, ale jsem hrdým majitelem české verze Mandrake Linuxu! (Pozn. autora – takže vlastně zná práci Ivana Bíbra.)

Byl jste někdy v České republice?

Ne, ale určitě přijedu.

Prosím představte se sám a dokažte tak, že i lidé jako vy vedou docela normální život jako každý jiný.

Žiju ve Francii (v Caen v Normandii), je mi 34 let, velmi věřím v Evropskou unii, a proto se stydím, že toho o Česku nevím více a dokonce, že jsem zde nebyl. Vedu úplně normální život z mnoha důvodů:

  1. Není zde žádný důvod k tomu, proč bych měl žít speciální život.
  2. Vážím si prostých aktivit, jako je doba strávená s rodinou a přáteli, sledování filmů, práce na zahradě, přemýšlení o nových projektech...

Pokud se podíváme na aktuální koníčky, nemůžeme přehlédnout zálibu v hudbě, rychlých autech (konkrétně značky Porsche), letectví (francouzská letadla Concorde) a sci-fi literatuře. Uvádí ovšem, že ani vesmírná monstra nebo fantasy ho nelákají. Spíše takové lehké sociální fikce. Já si pod tím představuji třeba Matrix nebo Minority Report.

Co byl prvotní impuls k započetí prací na distribuci, jako byl Mandrake?

Hlavně dva důvody:

  1. Ukončil jsem studium na univerzitě a nebyl jsem si jistý, zda chci pracovat jako programátor nebo správce sítě, protože ve Francii není zase až tolik zajímavých firem působících v oboru.
  2. Byl jsem zhnusen Windows a chtěl jsem přinést Linux každému na jeho desktop.

Myslím si, že jsem částečně selhal ve druhém bodě. A proto jsem vytvořil Ulteo.

Potřebujete nějaké speciální znalosti pro vytvoření projektu, jako byl Mandrake, případně existují nějaké nezbytné požadavky k tomu, abyste uspěl?

Znalost jazyka C mi přišla v počáteční fázi vhod. Zaměření na sítě a web bylo také výhodou, protože jsem mohl dělat vše podle svého bez toho, aniž by někdo další omezoval mé nápady (což se později hodně stávalo po vzniku Mandrakesoftu). Možná, že jsem tehdy přišel na to, co je dnes všeobecně známo: abyste mohli začít nový projekt (či jiný business) nemusíte být v Kalifornii, pokud máte dobré internetové připojení.

Jakou linuxovou distribuci teď používáte?

Na desktopu používám Mandrivu, vývojovou verzi Ulteo na laptopu. A další jiné vývojové verze Ultea na dalších počítačích. Nejčastěji používám aplikace, jako je Thunderbird, Firefox, Kopete, OpenOffice.org, Skype, GnuCash, Amarok a Digikam.

Máte v současnosti nějaké vazby na Mandrivu?

Ne, žádné vazby; jen s několika lidmi, kteří v Mandrivě již také nejsou.

Představte nám prosím projekt Ulteo.

Ulteo není nová linuxová distribuce! Ulteo zatím ještě nebylo vydáno, pouze alfa live CD verze (teď již poněkud zastaralé). Ulteo je služba, která se snaží přinést ty nejlepší aplikace milionům uživatelů třemi různými způsoby: internetovým prohlížečem, programem, který běží ve Windows, a samostatným „aplikačním systémem“ (myšleno operační systém + aplikace).

Proč bychom měli používat Ulteo místo Mandrivy?

Neměli byste, protože ještě není vydáno. Navíc, nezajímají mne uživatelé Mandrivy, Red Hatu nebo jiných, protože ti mohou být šťastni s libovolnou verzí Linuxu a je jich asi 3 % uživatelů počítačů. Zajímám se o Windows uživatele. S Ulteem můžete používat aplikace bez ohledu na to, kde jste a bez instalace. A již nikdy se nemusíte starat o správu systému.

Co můžete říci o vazbách mezi Mandrivou a Ulteem? Používáte v projektu Ulteo nějaké dovednosti získané z vývoje Mandrivy?

Ano. V Mandrivě jsem si procvičil komunikaci a management. Když jsem s Mandrakem začínal, tyto schopnosti jsem neměl.

Víte o nějaké „zajímavém“ použití Mandrivy nebo Ultea? (Myslím tím, že je například používá Bill Gates.)

Mandrake má opravdu širokou základnu instalací v Evropě a USA, včetně několika týmů používající jej na JPL (NASA Jet Propulsion Labs). Vím také, že jej používá známý herec ze Star Treku, ale více o tom nevím.

Co si myslíte o svobodném softwaru? Má smysl používat svobodnou licenci?

Určitě to smysl má, protože je to nejúčinnější způsob, jak je možno programy vylepšovat. To je kolektivní inteligence.

Můžete doporučit distribuci svobodného softwaru a model získávání peněz ze služeb kolem tohoto softwaru?

Momentálně jsem velmi překvapen tím, jak chudá je fantazie, když dojde k dělání businessu se svobodným softwarem. S Ulteem chci experimentovat s jednou nebo dvěma myšlenkami, které mám. Ale asi se všeobecně zdá, že lidé si myslí, že nemůžete vydělávat peníze na svobodném softwaru.

Podělíte se s námi o další plány s projektem Ulteo?

Chci mu dodat velký rozměr a v tomto duchu na něm pracuji. A zpětně by mělo Ulteo přinést peníze open-source projektům, protože podpora těchto projektů je důležitá, i třeba jen finanční. Byl bych rád, kdybychom tohle všechno již měli k dispozici a mohl bych říci více detailů, ale není to bohužel ještě připravené.

Můžeme se někde potkat? Třeba na výstavách, přednáškách apod.

Zatím v brzké době nic neplánuji, ale určitě něco bude v budoucnosti.

Máte s Ulteem nějaké problémy?

Největším problémem jsou technologie. Vždy je propast mezi nápadem a jeho implementací. Ale to je právě pro vývojáře to nejvíce vzrušující!

Chcete ještě něco našim čtenářům vzkázat?

Ahoj, zdravím všechny Čechy! Doufám, že vás brzy navštívím. Jinak pokud vy, čtenáři, máte nějaké dovednosti, o které byste se chtěli s námi podělit, prosím napište mi přímo na gduval@ulteo_com . Hledáme odborníky na vývoj síťových VFS (FUSE např.), implementaci dynamických webů, hackování kernelu, specialisty na vzhled uživatelského rozhraní...

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor: Gaël Duval
Zelmir Bindinek 13. 06. 2008, 23:30:07
Odpovědět  Odkaz 
Pan Gaël Duval je génius!
S jeho Linuxovou distribucí jsem se shodou okolností setkal v okamžiku když jsem byl služebně ve Francii.
S Linuxem experimentuji se střídavými úspěchy už dlouho, ale poslední verze Mandrivy je skutečná příčina toho, proč jsem poslal Wokna do věčných lovišť.
Není důvod, aby mi dále zabíraly místo na disku.
Pan Gill Bates si ze svých Windows Vista už může tak akorát složit vlaštovku a vyhodit ji z okna svého mrakodrapu a dívat se jak spadne do kanálu, kam patří.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME