přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu

Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu

ubuntu_circle.png

Pozvali jsme si k rozhovoru Vojtěcha Trefného, který se již mnoho let věnuje české komunitě Ubuntu. Ptali jsme se na novinky ve vývoji a také na plány občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku. A o překvapení nebude nouze. Z české komunity asi bude „ústav“ a Vojta nebude jeho představitelem. 


Kolem Ubuntu se stále něco děje, můžeš shrnout, co bude v jeho vývoji následovat v nejbližších letech? Co se změní?

Je pravda, že se toho děje hodně. Ale za tu první třetinu roku se toho stalo opravdu hodně, hodně, hodně. Pro uživatele asi největší změna je, že se změní systém vydávání. Teď je frekvence každých šest měsíců a jednou za dva roky tzv. LTS verze (long term support, pozn red.) s prodlouženou dobou podpory až na 5 let.

Teď se to změní tak, že každé dva roky budou vycházet i nadále LTS verze, ale v průběhu roku žádná speciální vydání nebudou. Uživatelé, kteří budou chtít nejnovější aktuální verze, budou mít možnost stahovat průběžně aktualizace. Tomu se říká rolling updates. A ti uživatelé, kteří budou chtít mít svůj systém stabilní, zůstanou u LTS verze a budou přecházet na novější každé dva roky.

To je docela významná změna, principiálně se blíží jiným linuxovým distribucím jako např. Arch Linux nebo Gentoo, které mají takový model. Myslíš si, že je to změna k lepšímu?

Nevím, ono se o tom mluvilo hodně dlouho. Každého půl roku někdo přišel s nápadem, že by se průběžná aktualizace měla zavést. Má to svoje pro i proti. Já jako uživatel Ubuntu jsem vždycky používal vývojové verze a chtěl jsem zůstat „u vývoje“, abych věděl, co se přesně děje. Mně by to možná vyhovovalo, ale zase existuje spousta uživatelů, kterým to vyhovovat nebude. Třeba společnost System 76 vyrábí počítače, desktopy i notebooky a prodává je jenom s Ubuntu. Ozvali se docela hlasitě, že pro ně, jako pro výrobce, je průběžná aktualizace spíše problém. Nasazovat uživatelům dva roky starou verzi Ubuntu není pro ně vhodné a že by byli radši, kdyby vydávání verzí zůstalo u šestiměsíčního cyklu.

Jsi člověk, který sleduje vývoj a má spoustu informací. Víš, jaké důvody vedly firmu Canonical k tomuto rozhodnutí? Proč to udělali?

Oni vlastně specificky neřekli, proč to udělali, i když napsali důvody, proč je to podle nich výhodnější. Vývoj pro ně bude jednodušší a nebudou muset udržovat tolik verzí. V současné době musí udržovat pět vydání najednou (během dvou let), které musí být podporované. To odpadne a budou udržovat jen dvě vydání, což je pro ně samozřejmě jednodušší a určitě i levnější. Ale neřekli na rovinu např. nemáme peníze na to, abychom celý vývoj sponzorovali, a chceme vše zjednodušit.

Takže ty důvody nejsou úplně srozumitelné?

Já bych řekl, že ne.

Tím pádem se změny týkají i různých odnoží např. Xubuntu, Edubuntu, Kubuntu atd.?

O tom se právě hodně diskutuje. S největší pravděpodobností tyto změny budou muset přijmout. Ale co zatím vím: Xubuntu tým hodně vyspěl a ten kdyby to nedělal a zůstal u šestiměsíčního vydání, tak předpokládám, že by jim to asi dlouho nevydrželo a museli by se tomu trendu přizpůsobit. Jsou přece jen na vývoj Ubuntu pořád ještě hodně napojeni.

Změna frekvence vydávání a celého modelu ale není jediná. Podobně byla taková menší revoluce s prostředím Unity před několika lety. Teď se připravují i další změny v uživatelském rozhraní i prostředí. Slyšel jsem, že se mluví o novém grafickém serveru, který by měl zaujmout místo skoro třicet let starého X serveru.

Ano. Od vývojářů už dost dlouho zaznívá, že X server dnešní době už moc nevyhovuje, protože jeho koncept je několik desítek let starý. Vývojáři dlouho mluvili o tom, že se přejde na server Wayland, ale i od něj ustoupili. Nakonec asi před dvěma měsíci oznámili, že vyvinou svůj vlastní grafický server jménem Mir, který by vlastně měl pomoci Ubuntu hlavně tím, že ho budou moci používat jak v desktopové verzi, tak i ve verzi, která se připravuje pro mobilní telefony a tablety. Bylo to docela náhle, protože najednou oznámili, že budou mít vlastní grafický server Mir a už přišli s částí kódu, který vyvíjeli někdy od léta loňského roku. To bylo docela překvapení pro všechny, zvláště po tom, co ještě loni na podzim všichni pořád tvrdili, že Wayland je pro ně to hlavní.

Tyto kroky vzbuzují otázky: Kolik z těchto nových technologií bude ku prospěchu ostatním vývojářům, komunitám a systémům? Občas to působí trošku trucovitě: Vyvineme si vlastní grafický server. Vyvinuli jsme si vlastní grafické pracovní prostředí. Jaký je tvůj názor na tyto změny? Nesměřuje to k nějakému izolování se ze strany Canonicalu, ze strany Ubuntu a vymezování se vůči těm ostatním?

Já bych řekl, že ano, protože v Canonicalu měli vždycky problémy komunikovat s upstreamem a s ostatními vývojáři. Měli většinou jasnou představu, co chtějí oni, ale neuměli se dohodnout třeba s GNOME, jakou by měli představu apod. Je to podobné i s tím Mirem, kdy oni už mají jasnou představu, jak to bude vypadat, všechno mají a říkají: „Takhle to bude. Jestli to chcete používat, můžete, ale my si to budeme vyvíjet tak, jak to chceme my.“ Tak si myslím, že není moc pravděpodobné, že by se Mir objevil v jiných distribucích a na jiných systémech. Podobně to bylo také s tím, proč přišlo Unity. Protože jim nevyhovovaly změny, které byly v GNOME Shell, ale nedokázali navázat dialog a pokusit se domluvit, ale řekli: „Nám se to nelíbí, uděláme Unity.“

Jak na tuto situaci reagujete v české komunitě Ubuntu? Protože vy jste na konci řetězce a dostáváte informace možná trochu dřív. Pak je vysvětlujete uživatelům na fóru, píšete články anebo děláte prezentace a přednášky na konferencích. Jak se vyrovnáváte s tím, když je váš osobní názor jiný a nesouhlasíte se změnami?

Ono to není jen o naší komunitě, ale jde o Ubuntu komunity obecně. Taky se o tom hodně mluví, že právě hodně těchto změn přichází přímo z Canonicalu. Najednou se něco objeví a řekne se: „Takhle to bude.“ A to i přesto, že vývoj nebo komunita má nějaké mechanismy, jak by to mělo probíhat. Dost často se to takto neděje, např. vývoj má pevně stanovená data, do kdy se co musí a je tam např. datum, do kdy se musí zavést nové funkce. Najednou se objeví vývojáři z Canonicalu měsíc po tomto datu a řeknou: „Tady je nějaká novinka a takhle to bude.“ My nemáme moc možnost na to reagovat, zvlášť tady v Česku, kde se vlastně nikdo nijak extra vývoji nevěnuje. My máme buď možnost to přijmout a informovat o tom, anebo mlčet a nedělat nic.

Jsou reakce fanoušků, se kterými jste v kontaktu, k těmto změnám přívětivé nebo to odmítají? Co si uživatelé myslí třeba o tom, že se změní model vydávání?

Samozřejmě, že slyšet je hlavně ty negativní reakce. Ty pozitivní slyšet není. Komu se to líbí, nic na to neřekne nebo řekne: „Jo, to je hezký.“ Ale komu se to nelíbí, ten je slyšet hodně hlasitě. Ale řekl bych, že většina pokročilejších uživatelů tu změnu ve vydávání bere jako pozitivní. Nemusí upgradovat a stejně ani ty LTS verze nepoužívali a snažili se vždycky mít tu nejaktuálnější verzi a zůstat u ní.

Jak dlouho česká komunita funguje?

Funguje už od roku 2005. Zakládal ji tenkrát Ondra Surý, když s tím začínal. Dalo by se říct úplně od začátku, téměř, protože první verze Ubuntu vyšla na podzim roku 2004 a už na začátku roku 2005 se rozjely české stránky, český překladatelský tým a tak podobně.

Občanských sdružení se týká změna související s novým občanským zákoníkem. Také vím, že neziskovka, která působí kdekoliv, má spoustu různých provozních problémů. Jak se s různými zákonnými povinnostmi vypořádává vaše občanské sdružení?

My jsme občanské sdružení zakládali v roce 2007 a mělo to být ulehčení těch oficiálních věcí. Třeba kdybychom potřebovali peníze např. na výrobu samolepek, cédéček a takových věcí, tak dřív to fungovalo tak, že to někdo většinou vyrobil na vlastní náklady, pak něco rozprodal a něco rozdal. Sdružení nám v tomto hodně pomohlo, protože můžeme mít vlastní účet, kam přicházejí peníze z příjmů z reklamy, příjem od sponzorů apod.

S tím novým občanským zákoníkem to bude ještě docela legrace, protože my nově nesplňujeme podmínku pro občanská sdružení, nově spolky, a budeme se muset stát ústavem. První zábava bude, že se budeme jmenovat Ústav pro duševně choré Ubuntu pro Českou republiku... :-)

… velmi vtipné označení; taky o tom vím …

… a samozřejmě s tím přichází trochu větší administrativní zátěž (ne, že by ji teď bylo málo) a řekl bych, že pro takové malé sdružení, kde vlastně funguje pár lidí a má to takovou základní formu, je té administrativy víc než dost.

Kolik lidí ve sdružení je? Jaká je jeho struktura?

Když jsme sdružení zakládali, měli jsme „velké oči“. Mělo tam být původně osm lidí v nějakých funkcích – pět lidí ve výboru a ještě tříčlenná kontrolní komise. Z toho jsme rychle vystřízlivěli ve chvíli, kdy na zahajovací schůzi přišlo dvanáct lidí. Takže velká většina těch, co dorazili, se stala členem nějakého orgánu. V současné době je jen tříčlenný výbor a jeden jeho člen je předseda, který navenek sdružení zastupuje a jedná se všemi těmi úřady atp. To jsem já.

Bude to tak i do budoucna?

Do budoucna to asi tak už nebude, protože jsem předseda už od roku 2007, takže letos v pátém období. Dál už asi nebudu chtít pokračovat, protože už mám docela plné zuby toho různého papírování a jednání s úřady. Zároveň si myslím, že by nebylo vhodné, když už se nechci dál angažovat, abych si hrál na nějakého předsedu. Kolegové si ze mě dělali legraci, že vlastně ze mě udělají čestného předsedu jako ODS z Václava Klause.

Rozhodl ses ukončit své aktivity ve prospěch české komunity Ubuntu. Co tě k tomu vedlo? Proč ses tak rozhodl?

Aktivně jsem se začal věnovat komunitě koncem roku 2006 a od té doby mi to vydrželo. Ale v posledním roce nebo dvou už mě to tak úplně nebavilo. Ze začátku to pro mě byla skutečně zábava. Rád jsem radil lidem, rád jsem překládal a psal návody. Ale poslední dobou jsem to dělal hlavně proto, že jsem nechtěl skončit. Připadalo mi hloupé přestat překládat, když už jsem toho měl tolik za sebou, ale do spousty věcí jsem se musel nutit.

To by mi ještě nějaký rok vydrželo, ale takový ten radikální řez jsem udělal právě po novinkách Ubuntu, které se netýkaly čistě jen softwarové části, ale i té komunitní. Komunita sama o sobě jde také směrem, který mi tak úplně nevyhovuje.

Tak ses rozhodl, že uděláš tlustou čáru a odcházíš.

Ono to nemá dál cenu. Udělám radikální řez a končím. Ještě nějaké povinnosti zůstávají, protože nemůžu se vším praštit z minuty na minutu, ale mám takový akční plán, že do konce roku bych to chtěl splnit úplně všechno. S tím souvisí i sdružení: na konci roku mi vyprší předsednický mandát a na další už nebudu kandidovat. Status sdružení se změní na ústav a tam už taky nebudu chtít mít žádnou funkci.

A co se stane se současnou komunitou, sdružením, které se transformuje pravděpodobně na ústav? Kdo tuto organizaci povede dál? Kdo zaujme tvé místo?

Je dobře, že máme dost aktivních členů. Neznamená to, že kdybych já odešel, tak bude „po mně potopa“. Předpokládám, že asi předsedou nebo ředitelem ústavu se stane Tadeáš Pařík, který je taky členem výboru sdružení. Samozřejmě – uvidíme, jak se pak ostatní domluví a koho zvolí. Ale je dost aktivních členů, kteří po mně ty povinnosti přeberou. Toho se nebojím.

Kam směřují tvé kroky? Čemu budeš věnovat tu ohromnou dávku volného času, kterou budeš disponovat?

Budu si muset hodně zvykat na volný čas. :-) Budu se asi – slovy klasika – pár měsíců jen tak válet, a pak se uvidí. Ale už v tuhle chvíli vím, že se chci dále věnovat open source, protože ta myšlenka se mi moc líbí. Chci se oprostit od distribuční části open source a používat systém jen jako nástroj a věnovat se open source jen obecně. Už jsem kontaktoval organizaci Liberix, která se věnuje propagaci open source v Česku, že bych se na něčem chtěl podílet. Doufám, že si do budoucna najdu pár projektů, které mě budou bavit a zajímat. Ještě uvidím.

Já samozřejmě potvrzuji, že jsme jednali o spolupráci a ještě jednáme. Budu rád, když se budeme moci společně věnovat univerzálním věcem. Jaký teď budeš používat systém, když to nebude Ubuntu?

Já jsem na Ubuntu nezanevřel a používat bych ho mohl i nadále. Spíše by byl problém v tom, že kdybych u něj zůstal, tak by se mi nepodařilo udělat tu tlustou čáru. Pořád bych měl tu tendenci zkoušet novinky. Kdybych viděl někde něco nepřeloženého, pořád by mě to lákalo přeložit, aby to bylo v pořádku. Takže nakonec jsem Ubuntu opustil a teď mám nainstalovanou Fedoru. Dokonce ještě tu „radikální“ Fedoru s prostředím KDE, ačkoliv jsem vždycky – kromě pár výjimek – používal GNOME a GTK aplikace.

Takže radikální změna? Ve všem?

Určitě. Pro mě osobně je to taky překvapení, že se mi to povedlo. Nainstalovat systém a kromě doinstalování pár programů, na které jsem zvyklý, a přenastavení pár klávesových zkratek do něj nehrabat. Funguje to bezvadně. To jsem nikdy za těch posledních x let neměl, protože jsem používal vývojové verze nebo jsem zkoušel nějaké šílenosti. V systému jsem se hrabal denně, měl jsem to napůl rozpadlé, pořád něco padalo, tak to je pro mě překvapení, že to jde i jinak.

Neuvažoval jsi o tom, že bys začal např. podnikat s open source a s některou z těch technologií?

Uvažoval jsem o tom, ale já nejsem moc podnikatelský typ. Já už jsem si docela díky aktivitě v komunitě Ubuntu uvědomil, že mám radši, když mi někdo říká, co mám dělat a někdo mě kontroluje, než aby to bylo naopak. Dost často jsem musel já lidem říkat, co mají dělat, taky je kontrolovat a vymýšlet nějaké směry a strategie a to mě nějak extra nebavilo. Jsem spíše takový zaměstnanecký typ. Ale uvidíme do budoucna.

Děkuju, Vojto, za odpovědi a věřím, že se s tebou čtenáři budou setkávat na stránkách LinuxEXPRESu. Budu rád, když své zkušenosti budeš i nadále předávat formou článků. Věřím, že i v případě spolupráce v rámci Liberixu společně nějaké projekty úspěšně dotáhneme do konce. Ať se ti daří a díky za rozhovor.

Já taky děkuju. Určitě předpokládám, že na LinuxEXPRES něco napíšu. Doufám, že se v Liberixu podaří najít nějaké pěkné projekty, kterým se budeme věnovat.

Nahoru

Příspěvky

Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Petos 15. 04. 2013, 00:35:45
Odpovědět  Odkaz 
NO... Vojta opousti Ubuntu. Ted uz je mozne uplne vsechno :D Kazdopadne hodne stesti v nove ceste.
Lukáš Jelínek Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Lukáš Jelínek 15. 04. 2013, 01:12:33
Odpovědět  Odkaz 
„S tím novým občanským zákoníkem to bude ještě docela legrace, protože my nově nesplňujeme podmínku pro občanská sdružení, nově spolky, a budeme se muset stát ústavem.“

To by mě docela zajímalo, jaká podmínka pro spolek by nebyla splněna...
Vojtěch Trefný Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Vojtěch Trefný 15. 04. 2013, 07:38:17
Odpovědět  Odkaz 
Spolky (a teoreticky ani obč. sdružení) mají fungovat jen pro svoje členy, teoreticky nesmí poskytovat žádné "služby" nikomu, kdo není členem. On to má být především bič na ta různá současná občanské sdružení, která poskytují docela rozsáhlé sociální služby, ačkoli by v současné době měli být spíš opskou. Jde o to, že u o.p.s. a ústavů je větší kontrola nad tím, co dělají (u sdružení aktuálně není vůbec žádná) a je snaha všechny, co opravdu jen spolkem pár lidí, nahnat do ústavů nebo soc. družstev.
Teoreticky se dá ukecat všechno, ale ono se počítá s tím, že se to bude taky docela pečlivě kontrolovat a v případě, že kontrolní orgán (ještě se neví, kdo to bude) sezná, že definici neziskovka definici spolku neodpovídá, tak ji může taky zrušit.
Lukáš Jelínek Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Lukáš Jelínek 15. 04. 2013, 11:11:02
Odpovědět  Odkaz 
Osobně tento názor nesdílím. V současné době není působnost o.s. upravena téměř nijak (kromě omezení v § 4 a 5 zákona 83/1990 Sb.), nicméně ani v novém ObčZ podle mého názoru není zakotvena povinnost "neposkytovat služby nečlenům spolku". Jediné omezení spočívá v tom, že HLAVNÍ činností spolku nemůže být podnikání (= "soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku", viz § 2, odst. 1 ObchZ; nově pojem paradoxně vůbec není zákonem definován) nebo jiná výdělečná činnost.

Bude samozřejmě důležité, jak se k tomu bude stavět ministerstvo vnitra, až se začnou upravovat stanovy podle nového zákoníku. Případně až soudy rozhodnou o těch případech, kdy ministerstvo nějaké stanovy označí za nepřípustné.
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
fri 15. 04. 2013, 08:01:40
Odpovědět  Odkaz 
Intenzivně něco dělat vezme hodně času, a pak "kde je to ostatní".
U mně jde o zhruba čtyřletý cyklus, ve kterém se něčemu hodně věnuju; třeba to překládání v posledních letech. Ovlivňuje to životní návyky, využívání času, ten pocit zodpovědnosti za něco.
Při určitém objemu práce chce svoje už jen udržování rozjetých projektů. Je pravda, že pocit únavy se může dostavit. Je to zároveň volání po tom, dělat něco, co se tomu předchozímu nepodobá.
Tu fázi "radikálního řezu" jsem ale zvládl tak, že jiné tempo mi umožňuje, aby mě to bavilo. Povznesl jsem se nad nějakou navyklou potřebu překládat všechno, co mě víc zaujme.
Radek Vokál Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Radek Vokál 15. 04. 2013, 09:02:42
Odpovědět  Odkaz 
Vojto, jsem sám hodně zvědaví do čeho se pustíš! Hodně štěstí ať už je to cokoliv, myslím že i díky tobě se podařilo v česku vybudovat nejsilnější linuxovou komunitu právě kolem ubuntu.
Vojtěch Trefný Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Vojtěch Trefný 15. 04. 2013, 09:36:38
Odpovědět  Odkaz 
Sakra, všichni jsou tak strašně zvědaví, do čeho se pustím... To budu asi muset vážně něco skvělého vymyslet, aby se nezjistilo, že jsem vlastně jen strašný lenoch, který už nehodlá nic dělat :)
Petr Valach Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Petr Valach 15. 04. 2013, 13:01:54
Odpovědět  Odkaz 
Však klid, nic dělat nemusíš, můžeš se přeorientovat na něco úplně jiného, třeba na techniky štupování ponožek, a i kdyby tomu tak bylo, je to jen tvoje rozhodnutí a nikdo k tomu nemá právo cokoliv říkat. Ten, kdo by si to dovolil, je debil a nemá žádnou reálnou hodnotu.

Takže - díky a přeju mnoho zdaru, ať budeš za rok dělat cokoliv a s kýmkoliv.
Re: Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
w4rr10r 15. 04. 2013, 15:24:21
Odpovědět  Odkaz 
> nikdo k tomu nemá právo cokoliv říkat

To právo má zaručené Ústavou, říká se mu svoboda projevu.

> Ten, kdo by si to dovolil, je debil a nemá žádnou reálnou hodnotu.

ROFL

> Takže - díky a přeju mnoho zdaru, ať budeš za rok dělat cokoliv a s kýmkoliv.

Bacha, třeba se Vojta dá k mafii.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Petr Valach 15. 04. 2013, 20:14:15
Odpovědět  Odkaz 
Má právo de jure, ale nikoliv morální; a to je rozdíl.
Re: Re: Re: Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
w4rr10r 16. 04. 2013, 05:12:26
Odpovědět  Odkaz 
Morálka je subjektivní.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
fri 16. 04. 2013, 07:35:08
Odpovědět  Odkaz 
A následky objektivní.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Vojtěch Trefný 15. 04. 2013, 15:34:55
Odpovědět  Odkaz 
Ježiš, doufal jsem, že podle toho smajlíku všichni poznáte, že je to sranda :)
Vlastimil Ott Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Vlastimil Ott 15. 04. 2013, 15:43:21
Odpovědět  Odkaz 
No nedoufej a radši nic neslibuj, nebo na tebe bude později vytažen kompro-odkaz ;-)
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Tom 15. 04. 2013, 20:07:44
Odpovědět  Odkaz 
Všem dík za věnovaný čas! Opensource je revoluce v myšlení... je to práce pro světlo, vaše vlastní božství, tak se nenechte odradit :)
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
am 16. 04. 2013, 10:53:00
Odpovědět  Odkaz 
To s tím rolling release je nějaký omyl ne? Pokud já vím, tak non LTS verze budou vycházet dál, ovšem s podorou pouze 9 měsíců namísto 18...
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Mirek 16. 04. 2013, 13:22:49
Odpovědět  Odkaz 
Na úvod přeji Vojtovi hodně štěstí v dalších aktivitách, pro Ubuntu u nás opravdu hodně udělal. Jinak malá poznámka k té nekomunikaci ze strany Canonicalu. Je samozřejmě špatně když se nekomunikuje vůbec, ale na druhou stranu moc komunikace též škodí. Obecně je toto asi největší problém Linuxu. Neustále se o něčem diskutuje a každý si děla vše a to doslova. Sice je to jedna ze základních ideií linuxu a tato idea je možná dobrá pro jednotlivce, ale ne pro obchod. O což myslím Canonicalu především jde. Právě relativně direktivní firemní řízení ze strany Canonicalu zapříčinilo, že i přes protesty ortodoxních linuxářu se konečně dostalo Ubuntu k běžným BFU. Kokoneckonců Ubuntu k tomu má velký vzor. Jak se dostala nejúspěšnější "linuxová" distribuce k masám? Tak že si Google nenechal kecat do vývoje a Android vyvinul po svém. A jestli má mít někdy Linux nějaký smysluplný podíl na desktopech, tak by Canonical měl udělat to samé.
Vojtěch Trefný Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Vojtěch Trefný 16. 04. 2013, 15:40:53
Odpovědět  Odkaz 
On problém není ani tak v té podstatě, že některé věci si vyvíjejí "uzavřeně", ale spíš v tom, že na jednu stranu deklarují otevřenost, komunitní vývoj atd., ale často podle toho nejednají. Kdyby Canonical prostě "na plnou hubu" řekl, že si to budou dělat takhle a od komunity čekají jen testování a vývoj aplikací, tak proč ne -- je to taky cesta, asi i úspěšná (Androidu se to daří), no problem.
Třeba s Ubuntu Touch už to přesně takhle funguje, ale pořád to prostě Canonical naplno neřekne. Jestli se bojí nebo neumí komunikovat nevím.
Já to třeba z jejich strany neberu jako schválnost, ale myslím si, že nějakého šikovného "tiskového mluvčího" by potřebovali jako sůl -- spousta různých "velkých afér" se odehrála ne proto, že by Canonical dělal něco špatného, ale proto, že v rozhodné chvíli, kdy měl někdo přijít a všechno srozumitelně vysvětlit, tak bylo všude ticho a oficiální informace nahrazovala (většinou negativní) šeptanda. Když se po týdnu nebo třeba i měsíci Jono nebo Mark "probudili" bylo už pozdě...
Re: Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Pavel Šimerda 16. 04. 2013, 22:19:34
Odpovědět  Odkaz 
„Obecně je toto asi největší problém Linuxu.“

Spíš největší problém lidí ;). Linuxu se to týká díky tomu, že na něm pracujou lidi.
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
Olda M. 16. 04. 2013, 21:00:26
Odpovědět  Odkaz 
Pane Vojtěchu jestli opustíte Ubuntu, tak mě to bude mrzet. Já být Linuxový borec jako Vy, tak vytvořím vlastní český Linux bez Canonicalu.
český Linux
petr 17. 04. 2013, 06:03:23
Odpovědět  Odkaz 
Vlastní český Linux - jen to ne. Z článku jasně vyplývá, že "jen" udržovat českou komunitu při životě je nesmírně obtížné. Dělat vlastní český Linux je totální mrhání silami. Vždyť jsme tu už měli i slovenský Linux. A nainstaloval si ho někdo z místních čtenářů?
V světě, kde jsou hospodářské zákony psány nadnárodními korporacemi (podpora monopolů patenty, neplacení daní prostřednictvím "daňové optimalizace" = vývoz peněz do daňových rájů, vydírání vlád vyhrožováním přesunu výroby do Asie, ...), má šanci přežít jen silná společnost. Proto přeji Canonicalu úspěch.
Panu Trefnému přeji ať se mu daří. Jeho příspěvky na ubuntu.cz mi často pomáhají.
Vojtěch Trefný: Opouštím aktivity kolem Ubuntu
gert 21. 04. 2013, 22:20:26
Odpovědět  Odkaz 
Tomu, že je občas nutná změna, tomu rozumím, život je dost krátký na to, aby člověk zůstal tam, kde jednou zakotvil. Nadále přeji šťastnou plavbu.

Nicméně: jakožto lama jsem se mnohokrát utíkal k báječně fungujícímu Ubuntu-fóru a v těžkých chvílích se obvykle pomocná ruka objevila. Za skvělé vedení chci vyjádřit svůj dík...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz