přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze mobilního telefonu Nokia N900

Recenze mobilního telefonu Nokia N900

n900.png

Na konci minulého roku Nokia uvedla na trh nový chytrý telefon ze své linuxové řady. Nokia N900 patří v současnosti mezi nejlépe hodnocené mobilní zařízení a byla zákazníky přijata velmi vřele. Dostali jsme ji na testování, takže se s vámi nyní můžeme podělit o dojmy z měsíčního používání.


Ze všeho nejdříve je nutné říci, že nazývat Nokii N900 mobilním telefonem není zrovna přesné. Někteří jej nazývají internetovým tabletem, čím je samozřejmě také. Přitom si zachovává veškeré vlastnosti mobilního telefonu. Nachází se prostě někde na hranici mezi mobilním telefonem a zařízením na prohlížení Internetu. Pojďme se ale podívat na to, jak si N900 vede po stránce hardwarové.

Hardware

Srdcem přístroje je procesor TI OMAP 3430 SoC 600 MHz ARM Cortex-A8, který je myslím výkonem pro tento typ přístroje odpovídající. V chytrých telefonem už dnes najdete procesory o výkonu kolem 1 GHz. Rychlost N900 mi připadá dostatečná, nedá se říct, že by byla vyloženě bleskurychlá, ale o pomalosti se hovořit nedá. Paměť telefonu je sice udávaná na hodnotě 1 GB, ale RAM je pouze 256 MB, zbytek je swap z interní paměti. Každopádně to stačí i na běh plnohodnotných desktopových aplikací, ale o tom až v části o softwaru. Čím N900 vyčnívá nad konkurencí je vnitřní paměť, která je 32 GB (eMMC). Tu lze ještě rozšířit o karty typu microSD/microSDHC, ale na rozdíl od některých konkurenčních zařízení to není prakticky potřeba. Myslím, že paměť 32 GB je  pro tento typ zařízení dostatečná.

Obrazovka je také velmi solidní. Má úhlopříčku 3,5 palce, což je u tohoto typu zařízení normální. Rozlišení je však 800x480, což dělá velmi pěkných 267 ppi (pixelů na palec). Jen pro srovnání populární iPhone má pouhých 160 ppi. Ještě lépe je na tom N900 v barevné hloubce. Její monitor dokáže zobrazit 16,7 milionu barev, iPhone pouze 262144. Rozdíl je také v typu monitoru. Zatímco N900 má rezistivní displej, iPhone kapacitní. Která technologie je lepší asi nelze objektivně rozsoudit, ostatně na Internetu naleznete na toto téma nekonečné diskuse.

Přístroj je vybaven slušným fotoaparátem s rozlišením 5 MP s optikou z dílny Carl Zeiss. Pořízeným fotografiím lze okamžitě přiřazovat GPS souřadnice. Nahrávat videa lze při rozlišení 800x480 s 25 snímky za sekundu.

Promo video

Podpora bezdrátových technologií je široká. N900 si rozumí s GSM, GPRS, EDGE, UMTS, WCDMA, HSPA, WLAN IEEE 802.11 b/g (WiFi), Bluetooth 2.1. Obsahuje také integrovanou GPS a jak FM přijímač, tak vysílač, což není zase tak obvyklá funkce ani v této kategorii. Pokud tedy často jezdíme autem, stačí vám k přehrávání hudby z N900 jakékoliv autorádio. Samozřejmě funkčnost tohoto řešení do značné míry závisí na rušení jinými stanicemi, ale podle mých pokusů byl zvuk čistý do 30 cm od zařízení, což je myslím na přehrávání v autě dostatečné.

Zařízení má Li-Ion baterii s kapacitou 1320 mAh. Samotná výdrž zařízení se liší podle toho, jak moc a jakým způsobem zařízení používáte. Pokud jste několik hodin připojeni k WiFi a brouzdáte po Internetu, energie z baterky mizí doslova před očima a musíte ji nabíjet každý den. Při neintenzivním provozu vydrží několik dní.

Charakteristickou vlastností N900 je vysunovací hardwarová klávesnice, na které se píše velmi dobře. Je tvrdá, klávesy jsou vystouplé, a ač nemám zrovna nejmenší prsty, neměl jsem problémy s trefováním se na klávesy. Většina chytrých telefonů dnes dává přednost softwarové klávesnici, ale pro serióznější psaní je hardwarová klávesnice nenahraditelná, navíc můžete během psaní sledovat např. konverzaci a místo toho, abyste měli softwarovou klávesnici přes celou obrazovku. Na druhou stranu je to vykoupeno větší velikostí (111x60x18 mm) a hmotností (181 g).

Nokia N900 s ruskou klávesnicí, zdroj wikipedia.org (Ilya Voyager)Nokia N900 s ruskou klávesnicí, zdroj wikipedia.org (Ilya Voyager)

Software

Stejně jako její předchůdci i Nokia N900 používá systém Maemo, tentokráte ve verzi 5. O Maemu jsem slyšel, že se jedná o „nejlinuxovější“ mobilní systém a tak jsem byl zvědavý, do jaké míry je to pravda. Po měsíci používání musím konstatovat, že mě Maemo v tomto smyslu vůbec nezklamalo. Je založeno na Debianu a když se přesunete do příkazové řádky, tak si opravdu připadáte jako v plnohodnotném Debianu. Naleznete tu stejné nástroje a také stejnou správu software včetně klasických repozitářů s deb balíčky. Ty mají dokonce stejnou strukturu jako repozitáře Debianu. Taktéž jsou rozděleny podle fáze vývoje. Chcete testovat vývojovou verzi? Není problém, stačí přepsat zdroje softwaru.

Prostředí Maema se mi taky velmi zamlouvalo. Využívá virtuální plochy, jako je známe z Linuxu, uživatel se mezi nimi pohodlně pohybuje tažením prstu po obrazovce. Na každou plochu si můžete umístit různé widgety, takže tam můžete mít spouštěče map, prohlížeče, náhled kalendáře, zobrazení nejnovějších zpráv z Facebooku nebo RSS. Vlevo nahoře je panel, z kterého se dostanete do seznamu aplikací a v kterém se nacházejí nástroje na nastavení profilu, zapnutí Bluetooth, připojení k Internetu, zobrazuje také stav baterky.

Virtuální plochy s widgety

Virtuální plochy s widgety

Virtuální plochy s widgetyVirtuální plochy s widgety

Maemo je plně multitaskingový systém bez žádný kompromisů v této oblasti. Aplikace lze mít spuštěnou v režimu celé obrazovky, přičemž kliknutím na jedno tlačítko v rohu se můžete vrátit do normálního stavu. Aplikace mají lištu nástrojů v systémovém panelu v horní části obrazovky. Kliknutím na ikonu v levém horním rohu na tomto panelu se přesunete do přepínače mezi aplikacemi, který připomíná Exposé z Max OS X, protože okna otevřených aplikací jsou seřazeny do mřížky. Pokud kliknete na ikonu znovu, ocitnete se zpět v seznamu aplikací.

Přepínání aplikacíPřepínání aplikací

Jednou ze stěžejních funkcí N900 je prohlížení webu. K tomu slouží výchozí prohlížeč, který je postavený na Firefoxu. Na můj vkus byl až moc těžkopádný, protože jsem byl zvyklý na Operu Mini, která má možnost komprese dat. Na pomalých připojeních, jaké nabízí např. T-Mobile, je prohlížení webu se vším všudy docela pomalé. Na druhou stranu je naprosto bez kompromisů včetně přehrávání Flashe. Množství přenesených dat a tedy i zrychlení brouzdání můžete ovlivnit nainstalováním AdBlocku, který všechen flashový obsah standardně blokuje. Maemo je však díky svému linuxovému naturelu natolik univerzální systém, že není problém nainstalovat i Operu Mini, i když neexistuje oficiální podpora. Prostě jen nainstalujete JRE a do něj Operu Mini. Není to nic složitého.

Výchozí prohlížečVýchozí prohlížeč

Nebyl by to správný komunikátor, kdyby neuměl instant messanging. Integrace všech sítí (Jabber, ICQ, MSN, Skype,...) je doslova vzorová. Všechny kontakty jsou sloučeny do jednoho seznamu a lze je slučovat a vytvářet tzv. metakontakty (a to i s kontakty ze SIM karty). Veškeré konverzace včetně SMS probíhají formou, kterou známe z instant messagingu, tedy že se zobrazují zprávy na jedné stránce tak, jak jdou za sebou. Abych pravdu řekl, dlouho jsem vůbec netušil, že je v Maemu podpora Skype. Myslel jsem si, že se jedná o samostatnou aplikaci jako všude jinde. Ale on je do Maema integrován a stačí se tedy jen přihlásit. Tato integrace je neocenitelná v momentě, kdy chcete volat. Stačí vybrat v telefonním seznamu kontakt, kliknout na něj a objeví se vám možnosti, které jsou k dispozici. Pokud jste v ČR, dáte asi přednost volání přes mobilního operátora, v zahraničí vyjde mnohem levněji Skype (pokud jste připojeni k WiFi). Řešení v N900 je skvělé v tom, že jen kliknete na jiné tlačítko. Teoreticky se lze přihlásit i k VoIP, ale zprovoznit volání přes Fayn, se mi nepodařilo. Netvrdím ale, že to nejde, nastavit SIP účet je občas alchymie. Velmi dobrou podporu má E-mail. Obsluha mého e-mailového účtu skrze IMAP byla naprosto bez problémů.

Tak přes co budeme volat?Tak přes co budeme volat?

Jednou z nejdůležitějších funkcí N900 je také GPS navigace, která je dnes běžná i v telefonech nižších tříd. Veskrze pozitivní skutečností je, že Nokia nabízí vlastní mapy úplně zdarma. K dispozici jsou mapy z několika desítek zemí. V tomto Nokia nad ostatními výrobci vede. Bohužel tím pozitivní zprávy o GPS navigaci v N900 končí. Mé zkušenosti jsou spíše negativní. Jedná se tzv. asistovanou GPS, která urychluje nalezení pozice výměnou dat přes Internet. Pokud však připojeni k Internetu nejste, vyhledávání trvá dlouho a mnohdy nenajde GPS signál vůbec. A i když jste připojení k Internetu GPS je často zpožděné a nepřesné.

Aplikace pro poslech rádiaAplikace pro poslech rádia

Mezi další aplikace patří prohlížeč fotografií, který je propojen s fotoaparátem. Fotografie můžete ihned po pořízení jednoduše uploadovat třeba na Facebook. Je možné je automaticky označovat GPS souřadnicemi nebo přidávat vlastní značky.

N900 si poradí taky s kancelářskými dokumenty. Předinstalovaný je slušný prohlížeč PDF a na textové, tabulkové a prezentační dokumenty jsou tu produkty Documents To Go, které jsou ale placené. Stojí 10 dolarů a bohužel zvládají pouze dokumenty MS Office, ne ODF.

O přijímači FM už jsem se zmínil v části o hardwaru. Zde jej zmiňuji znovu, protože se mi opravdu líbí aplikace pro poslouchání rádia. Frekvenci měníte tahy prstem a uložené stanice se objevují přímo ve stupnici frekvence, takže se nemusíte při hledání své oblíbené stanice prohrabovat nějakým seznamem.

Povedený je i přehrávač multimédií. Je dle mého názoru lepší než v mém přehrávači Cowon D2+, který patří ve své kategorii ke špičce. Přehrávač hudby si umí najít náhledy alb a pracovat s nimi. Pokud vás omrzí vaše hudební sbírka a nejste v dosahu oblíbeného FM rádia, můžete poslouchat internetová rádia. Na výběr jich máte 48 a můžete přidávat další. Velmi dobrý je také video přehrávač. Díky skvělému displeji je obraz velmi dobrý a s přehrávanými formáty jsem také neměl problém. Nepřehrajete jen věci, které jsou opatřené DRM.

OpenMagazin v MaemuOpenMagazin v Maemu

Pokud vám nestačí nabídka předinstalovaných programů, můžete instalovat nové přes Správce aktualizací nebo z Ovi Obchodu, který má podobu aplikačního tržiště, jak známe např. z iPhone nebo Androidu. Další možností je instalovat aplikace přímo z repozitáře klasickými nástroji v terminálu. Touto cestou budete instalovat především konzolové aplikace. Kromě aplikací pro Maemo si můžete nainstalovat i klasické linuxové aplikace jako např. Pidgin.

Procházení hudebními albyProcházení hudebními alby

Maemo a Linux

Chytrý telefon je samozřejmě o polovinu méně chytrý, pokud nespolupracuje s vaším počítačem. To byla vždy bolest Linuxu. Posledním v Linuxu dobře podporovaným mobilním systémem byl Palm, který už to má dávno spočítané. Situace v případě N900 není tak špatná, jako u jiných platforem, ale zdaleka není ideální. Existuje aplikace SyncEvolution. Najdete ji i v repozitářích své linuxové distribuce. Má i grafické rozhraní. Na straně počítače je synchronizaci jednoduché nastavit. Má však jeden háček, musí probíhat přes jednu z internetových služeb (Google, Scheduleworld, Mobical,...). Chcete-li tedy synchronizovat, musíte být připojeni k Internetu. Tímto způsobem můžete synchronizovat jak kontakty, tak kalendáře, poznámky a úkoly. Bohužel v Ubuntu se SyncEvolution nemohl připojit k lokální databázi. Chyba je nahlášena, ale stále nevyřešena. Potěšující zprávou je, že vývojová verze SyncEvolution už je integrována do GNOME Bluetooth a bude tak možné synchronizovat s N900 přímo. Na straně mobilu už není zprovoznění synchronizace tak uživatelsky přívětivé, je potřeba příkazová řádka. Na druhou stranu se nejedná o nic komplikovaného.

Výměna dokumentů s N900 je v Linuxu naprosto bezproblémová. Stačí se připojit přes kabel nebo Bluetooth. Zařízení se připojí jako mass storage a můžete kopírovat soubory.

Závěrečné hodnocení

Nokia N900 je bezesporu špičkový mobilní telefon a internetový tablet v jednom. Hardwarové zpracování je výborné v čele se skvělým displejem. Samotný systém je také velmi povedený a bez kompromisů, které najdete u konkurence. Pokud bych měl najít nějakou slabinu, tak je to asi absence rozsáhlého ekosystému aplikací, který můžete najít u iPhone. Pro Maemo prostě desítky tisíc různých aplikací nenaleznete. Na druhou stranu komunita kolem Maema je velmi živá a ještě větší aktivitu můžeme očekávat po spojení sil s Intelem. Navíc lze instalovat klasické linuxové aplikace. U N900 má člověk vůbec pocit, že má v mobilu opravdový linuxový systém a ne jen něco, co má jen výrazně modifikované linuxové jádro a jinak nemá s Linuxem nic společného. Pro fandu Linuxu je tak N900 velmi dobrou volbou. Odradit může jen cena, která se stále pohybuje u hranice 15 tisíc korun, ale stejně kvalitní telefon u konkurence levněji neseženete.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz