přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nokia a Linux

Nokia a Linux

Finská firma Nokia koupila norskou firmu Trolltech. Znamená to významný krok v historii firmy Nokia? A jaké bude mít tento čin důsledky?


logo_nokia_115_40_1.gifWeb Root.cz zveřejnil 28. 1. 2008 zprávu o tom, že firma Nokia z Finska zakoupila za částku větší než 150 miliónů dolarů firmu Trolltech z Norska (přesněji řečeno jde o majoritní podíl firmy Nokia). Trolltech je významný hráč na poli Linuxu ve vývoji Qt knihoven používaných populárním pracovním prostředím KDE, firma je také autorem platformy Qtopia pro Embedded Linux jako jsou PDA, mobilní telefony atd., a podstatnou měrou se podílí na vývoji aplikací. Naskýtá se tedy mnoho otazníků, jak ovlivní tento krok nejen samotnou Nokii a její plány a směřování do budoucna, ale i samotné KDE a prostředí Qtopia, s čímž zásadně souvisí to, jak bude naloženo s licencemi k uvedeným knihovnám.

Cílem Nokie je podle webu Trolltech.com zrychlení její softwarové strategie, aby mohla snáze vyvíjet aplikace pro různé platformy a zařízení. Firma Nokia vyrábí mobilní telefony (včetně smart phones) a také internetové tablety běžící pod linuxovým operačním systémem nazvaným Maemo, a proto Nokii technologie založená na knihovně Qt velice zajímá. Kromě toho najdeme na webu firmy Trolltech 3 dopisy: otevřený dopis open-source komunitě, dopis zákazníkům Trolltechu a dopis partnerům firmy Trolltech.

Odhady budoucího vývoje jsou velmi různorodé, od nedůvěry a obav vývojářů z uzavření kódů knihoven přes názory, že vývoj nepřinese žádnou podstatnou změnu až po optimistické předpovědi, že bude zachována GPL licence knihoven Qt i Qtopia a nastartovaný vývoj bude pokračovat v rychlejším tempu než dosud.

Osobně si myslím, že akvizice firmy Trolltech může kladně ovlivnit budoucí propojení linuxových platforem s Nokií. Pokud by se se tato varianta ukázala jako pravdivá, mohli bychom se jednou dočkat možná i mobilního telefonu, případně smartphonu s Linuxem.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Anna Taliánová

Anna Taliánová

Linux používám od jara 2007, začínala jsem s Ubuntu, pak jsem přešla na Debian. Baví mě objevovat a učit se nové věci, a k tomu je Linux jako stvořený.


  • Distribuce: Ubuntu, Debian
  • Grafické prostředí: GNOME Lxde