přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma

Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma

kde.png

Pracovní prostředí není v linuxovém operačním systému jen jedno, je jich k dispozici více. Liší se vzhledem, ovládáním, náročností na zdroje počítače a dalšími vlastnostmi. V seriálu vám podrobně představíme pracovní prostředí KDE4, které se vyznačuje značnou komplexností a provázaností, velkým množstvím aplikací, vysokou úrovní uživatelského komfortu a v neposlední řadě také trochu neskromnými požadavky na hardware počítače.


KDE, čili K Desktop Environment, je dnes pravděpodobně nejpoužívanější linuxové grafické prostředí. KDE vzniklo v roce 1997 a dalo si za cíl přinést do světa Linuxu moderní pracovní prostředí. Po více než deseti letech vývoje se dnes aktivně setkáte se dvěma verzemi tohoto softwaru.

KDE4

První z nich je KDE řady 3.5, její vývoj byl ukončen vydáním verze 3.5.10, která opravila závažné chyby verze předcházející. Další verze už nevyjdou (přesněji: autorovi článku se nepodařilo nalézt informace svědčící o opaku). Vývoj KDE ovšem neustrnul a přesunul se do nové větve, která vznikla před několika lety pod názvem KDE4, v době psaní článku byla aktuální verze 4.2.1.

Rozdíl mezi oběma prostředími je převážně technologický, KDE4 vzniklo na bázi zcela nových konceptů a programových celků. Je tedy nutné zdůraznit skutečnost, že KDE3 se vyvíjelo a zrálo několik let, zatímco KDE4 má příznak nové technologie, která se teprve usazuje a ustaluje. Z toho plyne závěr, že mnoho věcí se mění - uspořádání některých klíčových ovládacích oken, názvy položek (a jejich překlady), přibývají nové funkce, zlepšuje se funkčnost těch existujících.

V dalším textu používáme zkratky „KDE3" a „KDE4". „KDE3" označuje aktuální verzi prostředí KDE řady 3, „KDE4" pak aktuální verzi řady čtvrté. Pokud používáme obecné označení „KDE", nehraje verze roli a slouží např. pro srovnání s jiným prostředím.

KDE není jen správce oken, ale představuje komplexní prostředí, jež nabízí programy pro každou uživatelskou činnost. Ty jsou navíc schopny využívat společné zdroje a v mnoha ohledech spolupracovat, což zvyšuje efektivitu jejich použití. Celé prostředí je postaveno na technologiích, které mají za úkol nejen ulehčit uživateli práci, ale zejména přinést něco nového. V současnosti ještě bohužel nemůžeme využívat všech jejich výsledků, ale prostředky, které to umožní, už jsou vyvíjeny.

Seznamte se: KDE, čtvrtá generace

Plasma

Hlavní novinkou je v KDE4 technologie pojmenovaná Plasma. Plasma tvoří plochu, ať už je pod tímto názvem myšleno cokoliv. Záměrem tvůrců je oprostit se od překonaného konceptu ikon a „pexesa" na obrazovce; proto také vybrali jméno čtvrtého skupenství látek, které je nestálé a proměnlivé. Má symbolizovat, že na ploše nemají být jen ikony, ale že je plocha živoucím prostorem, kde se zobrazují aktualizované informace o počítači (zatížení, teplota), o světě kolem (zprávy, počasí), praktické pracovní pomůcky (seznam kontaktů, počet nepřečtených mailů, adresář s dokumenty, náhled na soubor, kalkulačka) nebo jen hlouposti pro pobavení (efekty, hříčky, obrázky).

Donedávna byla Plasma značně nestabilní, ale ty čas jsou už pryč a v současnosti není problém celé KDE4 (a Plasmu) používat v „produkčním nasazení".

Nové KDE také přináší zcela nové aplikace - souborový správce Dolphin, prohlížeč dokumentů Okular, který pracuje např. s dokumenty PDF, ODT, PS, DVI, CHM a mnoha typy obrázků, vynikající balík pro správu osobní agendy a e-mailů Kontact (včetně kalendáře, RSS čtečky, rozhraní pro synchronizaci s kapesními počítači a dalších součástí), kancelářský balík KOffice2, přepracovaný Amarok2, Kaffeine4 a mnoho dalších aplikací.

Velmi důležitým programem je bezesporu Konqueror, který je velmi podobný Průzkumníkovi z Windows. V KDE3 funguje jako univerzální správce souborů a také webový prohlížeč. V KDE4 figuruje ve své nové, vylepšené, verzi a ponechává si známé vlastnosti. Jen už neplní primárně funkci správce souborů, ale je chápán jako webový prohlížeč. Správcem souborů prostředí KDE4 je nyní Dolphin. Tento program přináší nové nápady a novou koncepci, která nabízí více možností. Je mu věnován jeden díl našeho seriálu.

Pracovní plocha

Plocha KDE je velmi podobná ploše Windows nebo jiného dnešního operačního systému či prostředí. V dolní části obrazovky je základní ovládací prvek - panel, zbytek obrazovky tvoří pracovní plocha, kam jsou umisťována okna spuštěných programů, je to prostor pro plasmoidy.

Plasmoid Pohled na složkuPlasmoid Pohled na složku

Nový pojem plasmoid označuje prvek na ploše, který už nefunguje jako pouhá ikona a odkaz na soubor nebo adresář. Plasmoid (nebo také widget) toho umí mnohem víc a chová se spíše jako aktivní miniprogram - může například zobrazovat informace z internetu. V souvislosti s tím se objevuje další změna - plocha už nefunguje jako v jiných prostředích, není tedy spojena s určitým adresářem. Pro její zobrazení slouží plasmoid Pohled na složku. Ze stejného důvodu se na ploše nezobrazují připojené disky - pro tento účel existuje plasmoid Upozornění na nové zařízení, který sice na ploše být může, ale zařízení zobrazuje jako jeden seznam.

Uzamknout plasmoidyUzamknout plasmoidy

Plasma funguje z hlediska uživatele ve dvou režimech - první umožňuje úpravu plasmoidů a panelů, druhý ji neumožňuje a prvky proti změnám zamyká. Klávesová zkratka pro přepnutí tohoto stavu je [Ctrl-l] (písmeno el jako lock - uzamknout). Téhož lze dosáhnout také z kontextové nabídky plochy - klepněte pravým tlačítkem myši na ploše a vyberte Uzamknout widgety či Odemknout widgety. A třetí způsob je logo Plasmy v pravém horním rohu - slouží jako přístup k ovládacímu panelu Plasmy (překlad slova dashboard ještě není ustálený).

Pokud je Plasma odemčená, na konci panelů se zobrazuje její symbol.

Plasma

Stav Plasmy (odemčená/zamčená) poznáte na první pohled. Najeďte kurzorem na plasmoid - pokud se po jeho straně zobrazí lišta s ovládacími tlačítky, je Plasma odemčená a na plochu je možné přidávat další plasmoidy. V případě, kdy se se lišta nezobrazuje, je plocha zamčená a vytváření a úprava plasmoidů na ploše nebude možná.

Widgety jsou odemčené - zobrazuje se postranní lištaWidgety jsou odemčené - zobrazuje se postranní lišta

Pokud chcete na ploše ikony zařízení a přetáhnete takovou ikonu na plochu z Dolphinu, neznamená to, že se na ploše vytvoří ikona pro CD-ROM, USB disk nebo jiné zařízení. Záleží totiž na tom, jaký typ plochy máte aktivní. Pokud Plasmu, zobrazí se nabídka na vytvoření některého ze tří plasmoidů: ikona, součást Lancelotu (spouštěč programů), nebo Pohled na složku. Používáte-li klasickou plochu, nabídka obsahuje vytvoření kopie a vytvoření odkazu. Protože je jako adresář „klasické" plochy použit váš domovský adresář, kopie nebo symbolický odkaz na zařízení se vytvoří v něm. Nejedná se ovšem o nic zvláštního, ale o běžné prostředky systému.

Přesun DVD na plochu PlasmyPřesun DVD na plochu Plasmy

Přesun USB disku na "klasickou" plochuPřesun USB disku na "klasickou" plochu

Zmiňovaný plasmoid pro klasickou plochu můžete ovšem využívat, jak jste zvyklí. Po klepnutí pravým tlačítkem se zobrazí kontextové menu, kde lze vytvořit odkaz na soubor, adresář, webovou stránku, zařízení apod.

Nastavení plochy v KDE4

Základní nastavení plochy prostředí KDE4 se provádí v kontextové nabídce, která se vyvolá klepnutím pravým tlačítkem na ploše. Ujistěte se, že se kurzor nenachází nad žádným prvkem plochy. Z kontextového menu vyberte položku Nastavení vzhledu.

Nastavení vzhledu PlasmyNastavení vzhledu Plasmy

Zobrazí se okno, jehož ovládací prvky se mění podle toho, které volby v něm změníte. V horní části lze přepnout typ pracovní plochy - pouze Plasma versus Plasma a klasická plocha (jak jsme popsali výše, technicky vzato je onou „klasickou plochou" jen šikovně vytvořený plasmoid). Ve druhém případě plasmoidy na ploše zůstanou, navíc se zobrazí plasmoidy typu Ikona. Reprezentují složky v adresáři, jenž slouží jako kořenový adresář klasické plochy - bývá to váš domovský adresář, ale klidně můžete dále používat adresář Plocha. (Stále ovšem platí, že je vše v režii Plasmy.)

Výběr typu plochyVýběr typu plochy

Dosavadní zkušenosti mi říkají, že v každé verzi KDE4 vypadá toto okno jinak a stále prochází vývojem! Proto připomínám, že článek vznikal podle verze 4.2.1 (dokonce i v ní jsou rozdíly na různých distribucích). Totéž platí pro případ překladů - intenzivně se na nich pracuje, pokud byste se chtěli přidat, napište nám (redakce@linuxexpres_cz) do redakce.

Dalším prvkem je pak položka Motiv plochy, jež ovlivňuje celkové barevné ladění pracovní plochy, tedy panelů a plasmoidů (widgetů). V nabídce je několik barevných schémat, pro jejich výběr klepněte na seznam Motiv. Další můžete jedním klepnutím instalovat z internetu. K tomu slouží tlačítko Nový motiv..., jež v okně zobrazí aktuální seznam motivů ze serveru KDE Look - je tedy nutné připojení do internetu. Klepnutím na tlačítko Instalovat motiv nainstalujete a můžete jej pak vybrat ze seznamu Motiv.

Seznam motivůSeznam motivů

Instalace dalších motivů z internetuInstalace dalších motivů z internetu

Chcete-li, aby vaše prostředí vypadalo jako Windows Vista, je právě tohle způsob, jak tomu pomoci. Zvolte si černý motiv Oxygen a KDE4 radikálně změní vzhled. A pokud nechcete, aby vaše prostředí vypadalo jako Windows Vista, je to také to nejlepší místo, jak si pracovní prostředí obarvit originálně.

Další součástí, která se mění podle vybrané položky, je výběr obrázku pozadí. První volbou je jen barva, která se zvolí tlačítkem.

Způsob zobrazení obrázku na pozadíZpůsob zobrazení obrázku na pozadí

Můžete si ale vybrat statický obrázek, a to dokonce ze seznamu, v němž jsou náhledy, názvy a autoři obrázků.

Výběr tapety ze seznamuVýběr tapety ze seznamu

Další obrázek můžete přidat dvěma způsoby. První způsob je výběr z disku, klepněte na tlačítko vedle seznamu (na obrázku je červeně zvýrazněné) a na disku vyberte obrázek.  Druhý způsob představuje tlačítko Získat nové tapety, které funguje úplně stejně jako podobné tlačítko pro motivy vzhledu, které jsme zmiňovali výše. Nové tapety tedy můžete získat ze serveru KDE Look. Vyplatí se přepnout nahoře malý seznam na položku Nejlépe hodnoceno - díky tomu, že jsou vidět náhledy tapet, si rychle vyberete, která krajinka se vám bude líbit nejvíce.

Výběr tapet na serveru KDE LookVýběr tapet na serveru KDE Look

Jak bývá dobrým zvykem, lze určit způsob zobrazení obrázku na pozadí, k čemuž slouží poslední seznam s hodnotami jako Zvětšená, Vystředěná, Vydlážděná apod. Náhled tapety vidíte v malém displeji v pravé horní části okna.

Způsob umístění tapetyZpůsob umístění tapety

Posledním(*) způsobem, jak na pozadí zobrazovat obrázky, je promítání. Prvky okna se opět změní, pokud v seznamu Obrázek na pozadí vyberete Promítání. Je možné přidávat a odebírat adresáře s obrázky, měnit barvu a způsob zobrazení jako v minulých případech. Nezbytnou volbou je frekvence změny obrázku, kterou lze nastavit od sekund do hodin. Nedoporučuji nastavovat sekundy, zatížení systému by vás mohlo nepříjemně překvapit, nemluvě o tom, že je to rušivé. Ale záleží na vkusu každého uživatele.

(*) Existuje množství widgetů a minimálně jeden z nich nabízí další možnost, jak lze na ploše zobrazovat obrázky. Jedná se ale o přídavnou funkci, která není přímou součástí prostředí a je třeba ji ručně aktivovat (použít plasmoid).

Nastavit promítání obrázků z adresářeNastavit promítání obrázků z adresáře

Zatím jsme hovořili o nastavení pozadí plochy a motivu Plasmy. Nastavení pracovní plochy jako takové je však mnohem komplexnější a provádí se v nástroji Nastavení prostředí, v části Pracovní plocha. Obsahuje čtyři sekce, z toho tři jsou stejné jako ve starší verzi KDE. Jedná se o nastavení kurzoru po spuštění aplikace (pasivní, blikající, skákající), nastavení šetřiče obrazovky a nastavení počtu virtuálních ploch.

Zajímavou novinkou je možnost spouštět se spořičem obrazovky vybrané plasmoidy. Přijde mi to velmi povedené, např. v případě použití plasmoidu pro stahování RSS kanálů.

Nastavení plasmoidů v režimu šetřiče obrazovkyNastavení plasmoidů v režimu šetřiče obrazovky

V pořadí první volbou a onou čtvrtou, kterou jsme zatím přeskočili, je nastavení efektů plochy. To je téma natolik obsáhlé a zajímavé, že mu budeme věnovat podstatnou část některého z budoucích dílů našeho seriálu. Ten příští bude o panelu a plasmoidech - jak se používají, k čemu slouží a představíme si také ty nejlepší.

Nahoru

Příspěvky

Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Petr 9. 03. 2009, 07:23:20
Odpovědět  Odkaz 
Z KDE4 mám pořád dost smíšené pocity. Na notebooku mám Kubuntu 8.10, KDE 4.2.1 a ATI grafiku. Samotné KDE funguje docela dobře. Ale pořád v něm jsou chyby - např. 2 mnou zjištěné:
- když na ploše přepnu z Pracovní plochy na Pohled na složku a zpět, tak se všechny plasmoidy rozhází a přesunou do levého horního rohu - když jsem je chtěl popřesouvat zpět, tak mi KDE nedovolilo využít prostor větší, jak cca 640 x 480. Pomohl až reset...
- ve verzi 4.2.0 když nainstaluju novou aplikaci, tak se mi ve "start nabídce" objeví ikony nových programů až po restartu (ve verzi 4.2.1 jsem to ještě netestoval).
Ale asi nejhorší je podivné blikání obrazu při spuštění některých aplikací:
- např. Google Earth se nedá prakticky vůbec používat, páč místo pohledu na zeměkouli vidím leporelo střídané bílou plochou
- toto podivné bílé blikání se stává i při dívání na film s titulkama - hlavně v Kaffeine - i když je pravda, že ve verzi 4.2.1 je to už mnohem lepší
Je možný, že tady to "bílé blikání" nemá za vinu KDE 4, ale ovladače ATI :-(
Takže z mého pohledu se přikláním k názoru KDE 4.0 - alfa verze, 4.1 - beta, 4.2 - RC a 4.3 - snad už stabilní verze.
PS: Jsem slepej, nebo stále nejde nastavit pro jednotlivé plochy různé pozadí?
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
neznamy 9. 03. 2009, 07:26:15
Odpovědět  Odkaz 
Super, uz sa tesim na dalsie casti
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
GeBu 9. 03. 2009, 11:06:17
Odpovědět  Odkaz 
Super článek, tak se těším.
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
IrenaS 9. 03. 2009, 12:50:02
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek. Měla jsem toto prostředí nainstalované, ale v té úplně první verzi, takže nechodilo, jak mělo. A tak po marném 2měsíčním boji o pochopení systému jsem přešla na Gnome.
Věřím, že mi seriál umožní KDE4 pochopit. A protože mám zbrusu nový počítač, tak se ke KDE4 možná vrátím (s přispěním tohohle seriálu).
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
JakubJ 9. 03. 2009, 20:24:39
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim,
KDE4 jsem zkousel poprve ve verzi 4.0 kdy neuplynulo pet minut bez padu Plasmy (nebo KDE. tezko to rozlisit :-) ) nebo pri nejmensim prave spustene aplikace. Ted na Fedore 10 zkousim KDE 4.2, ale jak to tak vypada, tak prejdu na Gnoma, Xfce nebo jine mene narocne prostredi. Pri samotnem KDE4 s nekolika Plasmoidy mi jede procesor na 80-90% coz neni to prave orechovem. (Sempron64 3000+ 1.8GHz s.754, OP 1GB, GK nVidia GF7600GS) Takze dokud nebudu mit aspon nejake dvoujadro tak na KDE4 muzu zapomenout. A i tak se asi na KDE4 vykaslu, protoze jeden z duvodu proc pouzivam Linux misto MS Win Vista a podobnych pseudo OS jsou nizke hw naroky. A ty prave KDE4 ani zdaleka nema.
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Poborskiii 9. 03. 2009, 22:43:18
Odpovědět  Odkaz 
KDE 4 v klidovém stavu procesor nijak nevytěžuje, takže buď uveďte podrobnosti, např. který proces při jaké činnosti vytěžuje procesor, nebo raději už podobně zbytečné příspěvky nepište.
Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
JakubJ 9. 03. 2009, 23:34:19
Odpovědět  Odkaz 
Tak mi to nedalo a opet jsem zavital do Fedory 10 na ktere mam na zkousku nainstalovane KDE4 a omlouvam se za pomluvu KDE4. Opravdu v klidovem stavu je vytizeni kolem 10%. Ted me napada, ze mohla na pozadi jet aktualizace. Nekteri spravci softwaru jsou opravdu narocni a obcas se pri aktualizaci ani neozvou. Teda krom ikony ve widgetu "systemova cast panelu". Kazdopadne i tak ma KDE 4.2 stale nekolik neprijemnych vad na krase a funkcnosti, ktere ho stavi na treti misto za KDE3 a Gnoma. Nezbyva nez doufat v rychly vyvoj a opravu techto chyb.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Vlastimil Ott 9. 03. 2009, 23:42:23
Odpovědět  Odkaz 
Nebudu tak ostrý, ale to jsou předsudky. KDE4 nemá žádné zásadní problémy a je naprosto použitelné. Osobně ho používám aktivně od podzimu, kdy jsme začali pracovat na knize o Mandriva Linuxu - psal jsem právě části věnované KDE4. Nemám žádný problém, který by se mohl dát za vinu KDE4.

Ovladače ATI jsou kapitolou zcela samostatnou a KMail byl plný chyb odjakživa. Teď má aspoň nové chyby - přesto jej používám už několik let, pracovat se s ním dá, jen je to někdy nepříjemné.

Ale KDE4 JE použitelné a stabilní pracovní prostředí. Ano, nebylo tomu tak vždy, ale od verzí 4.1 jsou ohromné skoky vpřed a 4.2 je doslova revoluce.
Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
lelo 10. 03. 2009, 02:52:23
Odpovědět  Odkaz 
Kmail plný chýb mi zatiaľ slúži bez chýb. A vlastne jediný problém čo som s ním mal bol pri nastavení jedného pop3.servra, aj to bol problém v tom, že zadať bolo treba meno@server a nie len ako ostatné meno a heslo. :-)
Ale, vážne sa chcem opýtať aké sú tie nové chyby v ňom?
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Vlastimil Ott 10. 03. 2009, 09:56:57
Odpovědět  Odkaz 
Ačkoliv jsem pro všechny složky zvolil motiv Klasický, používá se "Pěkný s klikacím stavem", který tedy moc pěkný není, navíc strašně špatně využívá prostor.

Při odpovědi na zprávu nejprve stáhne i přílohu, kterou vzápětí smaže a zobrazí text zprávy jako klasickou citaci. Stará chyba.

Ignoruje nastavení Stahovat přílohy na požádání a stahuje je rovnou. Stará chyba.

Často vytuhne spojení s IMAP serverem. Stará chyba.

Stahování mailů ve vláknech (více zároveň) nefunguje - nevím, jestli to má umět, ale cyklické stahování jednoho velkého mailu je otřes. Po přerušení spadne. Staré chování, už to nepovažuju za chyby.

Filtrování na IMAPu je pomalé a nefukční. Opustil jsem tento způsob a nechal si zavést filtrování na serveru, protože KMail nebyl schopen. Zřejmě ale něco už umí, i když do jednoduchosti a rychlosti Thunderbirdu má daleko.

A tak dále. Kdysi jsem se to pokoušel hlásit, ale spousta těch chyb tam už dávno je a nikdo je neřeší.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
lelo 10. 03. 2009, 12:43:39
Odpovědět  Odkaz 
Dík za odpoved. Moja otázka nesmerovala do polemiky, ale pri spôsobe ako mailklienta používam, mi z trojice Thunderbird, M2 a Kmail najlepšie vyhovuje práve Kmail.
IMAP nepoužívam, teda som sa s takými chybami nestretol.
Prílohy v maily mám nastavené sťahovať hned.
Vzhľad mí tiež celkom sedí.
Teda jednu chybu asi aj, pri sťahovaní viac správ naraz z jedného konkrétneho pop3 servra sem tam, ak je ich viac sťahovanie preruší. Čo ale beriem skôr ako chybu na strane druhej.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Vlastimil Ott 10. 03. 2009, 10:02:21
Odpovědět  Odkaz 
Ve spojení s Nepomuk storage vytěžuje systém na 100 %, akonadi není viditelně ještě moc použitelné. Nová chyba.
Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
JakubJ 10. 03. 2009, 14:17:40
Odpovědět  Odkaz 
Je pravda, ze ve srovnani s KDE 4.0 nebo i KDE 4.1 je KDE 4.2 prvni pouzitelna verze. Ale nektere nedostatky jsou videt na prvni pohled a nektere az pri konfiguraci prostredi k obrazu svemu. V systemove casti hlavniho panelu (tedy ikony bezicich aplikaci) neni nic zvlastniho chyba vykreslovani. Tim myslim pozadi techto ikon je "prekreslene" kusy nejakeho okna. Pokud jde o nedostatky ve srovnani s KDE 3.5 tak pro me velka prekazka pri beznem provozu je zatim mnou neobjevena klavesova zkratka pro zobrazeni plochy. Mnou neobjevena proto, ze jsem ji u ostatnich klavesovych zkratek nenasel, ale doufam, ze je nekde zahrabana. Moc casto nesundavam ruce z klavesnice a proto je pro me hledani ikony pro zobrazeni plochy na hlavnim panelu neprijemne omezeni. No snad je toto me vnimani nedostatku KDE4 zpusobeno sokem z prvni vypustene verze (4.0) a casem se vypari. KDE 4.2 podrobim dukladnemu testovani a treba si ho casem oblibim. :-)
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Vlastimil Ott 10. 03. 2009, 20:15:03
Odpovědět  Odkaz 
Plasmoid Zobrazit plochu, u něj nastavit klávesovou zkratku.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
JakubJ 12. 03. 2009, 16:23:59
Odpovědět  Odkaz 
Dekuji. Tak tohle by me nenapadlo. :-D Jenom skoda, ze to nemuze byt v nastaveni ostatních klavesovych zkratek.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma - hw naroky
Vlastimil Ott 12. 03. 2009, 17:18:30
Odpovědět  Odkaz 
Podle mě může, ale

a) nikdo třeba neřekl, že to chce
b) zapomnělo se na to
c) vývojáři si myslí, že je to zbytečné a že je na to plasmoid
d) je to v plánu na později

Nevím, co je pravda, jen to komentuji.. ;-)
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Martin 23. 04. 2009, 18:54:20
Odpovědět  Odkaz 
KDE4 taky používím nějakou tu dobu, ale verze 4.2 mi přijde celkem dost stabilní (aspoň na Gentoo). Jinak, jak již bylo naznačeno, nemohl jsem přijít na to, jak se dají nastavit jednotlivé plochy. Přece mít 20 ploch a na každý stejnej obrázek, to je bída. Pokud někdo zjistíte jak na to, dejte vědět.
Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 5. 10. 2009, 10:18:45
Odpovědět  Odkaz 
No, nevím, asi od desktopu neočekávám všelijaká vychytaná kouzla, ale nástup KDE4 nesu s velkým smutkem. Widgety a plasmoidy jsou sice technologicky zajímavé, ale v některých pro mě užitečných vlastnostech vidím krok zpět. A to mám verzi 4.2.4, která je, podle všeho, už dost stabilní.

Používám více pracovních ploch a od KDE1 tu byla možnost je barevně odlišit, díky čemuž jsem se lépe orientoval, kde vlastně jsem. Ve čtyřce to nejde. Pokud jsou vše widgety, proč každá instance neumožňuje samostatnou konfiguraci? Mám radši tmavé pozadí, takže jsem používal černo-tmavěbarevný gradient. Ve čtyřce to nejde. Panel jsem zachoval (je vždy vidět), ale nechal co nejmenší, aby nezabíral zbytečně na monioru místo, kterého není nikdy dost. Ve čtyřce ho nesmáčknu pod nějaký centimetr. Objekty po panelu se daly libovolně posouvat, takže je bylo možno tématicky oddělit mezerou. Ve čtyřce se nahňahňají těsně na sebe, takže je nesnadné odlišit, co kde začíná a končí. Velikost ikon se dala nastavit, aby nebyly moc řvoucí, ve čtyřce to nejde, protože se adaptivně škálují podle tloušťky panelu. A tak dále.

No, člověk si zvykne na všechno, zvyknu si i já. Snad pětka přejme některé praktické vlastnosti starých a nemoderních verzí 8-) Pokrok se holt nedá zastavit...
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Lama 18. 11. 2009, 17:11:50
Odpovědět  Odkaz 
Jsem naprosta lama, nicmene nakonec se mi podarilo nastavit si ruzna pozadi na ruzne plochy. Stacilo se nekde proklikat do nastaveni plasmy (to nakonec vyskocilo samo) a pak zaskrtnout plazma settings - rozdilna aktivita pro kazdou plochu. Nicmene porad naprosto nechapu tu ideu "plasmy" prijde mi ze je v tom akorat bordel. Nereknu sem tam nejaka blbina na plose, ale ted spis co je to valstne plocha? Po asi hodine nastavovani (a nezda se mi veru moc intuitivni - nekdy neco pridate z odstranit to nejde jindy zase jde) se mi zda ze plochy jsou jen takove diry kteryma se koukate na kus ctvereckovaneho cehosi na cem jsou "cinnosti" no proste peknej bordel.
Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 1. 12. 2009, 18:25:50
Odpovědět  Odkaz 
Tak to já budu lama nejlámanější, ne a ne to najít. Jak ses k tomu dostal? Jakou máš verzi KDE? Já mám 4.2.4 (spustím třeba konqueror, Help - About KDE). Jakou máš distribuci Linuxu a jakou verzi? Tohle by fakt stálo za to objevit a přenastavit...
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Vlastimil Ott 1. 12. 2009, 19:26:50
Odpovědět  Odkaz 
Jak zní přesně dotaz?

(BTW, tohle jsem popsal v knize Mandriva Linux 2010 CZ, na kterou máme aktuálně slevu, http://www.liberix.cz/knihy/)
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 3. 12. 2009, 11:03:12
Odpovědět  Odkaz 
Můj dotaz zní: jak se v KDE4 (konkrétně 4.2.4) dají nastavit různá pozadí na jednotlivé plochy (multiple desktops). Např. aby desktop 1 měl na pozadí modrou barvu, desktop 2 zelenou barvu, desktop 3 obrázek Miss Trenýrky atd. (případně pokud by nešlo kombinovat barvy a obrázky, tak místo miss dát třeba růžovou nebo tak). Smyslem je vizuálně odlišit jednotlivé plochy kvůli lepší orientaci v grafickém prostředí. Uživatel Lama napsal, že se mu nějak podařilo to nastavit, já jsem to neobjevil. Prosím o radu.
Vlastimil Ott Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Vlastimil Ott 3. 12. 2009, 11:41:14
Odpovědět  Odkaz 
Přes symbol Plasmy, nastavit tam Rozdílná aktivita pro každou plochu (což by mělo být spíše Jedna plocha pro každou aktivitu).

Napíšeme článek.
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 4. 12. 2009, 16:31:23
Odpovědět  Odkaz 
Symbol Plasmy, to je taková ta šlápota vpravo nahoře? Tam se mi nabízí jen Add widgets, Zoom out, Lock widgets, Appearance settings a Folder view settings. Nesouvisí to nějak s tím Desktop view/Folder view nebo podobně? Já jsem si to přepnul na Folder view. Musím se přiznat, že už jsem zapomněl, jak jsem to udělal, a nevím, jak to přepnout na to druhé. Podívám se na to. Děkuju za tip, snad se zadaří.
Vlastimil Ott Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Vlastimil Ott 4. 12. 2009, 17:12:52
Odpovědět  Odkaz 
Zoom out neboli Oddálit a pak v nastavení Plasmy, nabídka se objeví obvykle vlevo.
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 7. 12. 2009, 08:47:53
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za navigaci, ale asi jsem opravdu ucho nebo mám nějaký nestandardní build... když udělám Zoom out, plocha se zmenší asi na čtvrtinu a dole vyskočí proužek s nabídkami Add widgets, Add activity, Zoom in, Zoom out, Appearance settings a Folder view settings. Když přepnu na Desktop view, nabídka se zmenší o Folder view settings. Źádné nastavení Plasmy tam není. Když přidám aktivitu, objeví se vedle další plocha, která navíc nabízí Lock widgets a Remove. Možnosti nastavení jsou standardní a nikde jsem nenašel možnost nastavit rozdílnou aktivitu na každý desktop. Buď jsem úplně bl.ej nebo to tam není.

Nevím, jestli je vhodné, abych zapleveloval diskusi, a zda by nebylo lepší, pokud byste byl ochoten se se mnou dále bavit, to řešit soukromě a pak sem napsat závěr. Rád bych to dokopl, když už možnosti existují, ale asi "myslím jinak" nebo je to přeloženo s nějakými přepínači, které možnost odděleného nastavení aktivit znemožňují. Tož tak 8-((
Vlastimil Ott Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Vlastimil Ott 7. 12. 2009, 10:32:17
Odpovědět  Odkaz 
Mně to přijde k tématu, takže můžeme pokračovat tady. Co je Appearance settings? V dnešním článku jste odpověď nenašel?

http://www.linuxexpres.cz/software/pracovni-prostredi-kde4-caste-dotazy-a-odpovedi-na-ne
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 7. 12. 2009, 16:52:07
Odpovědět  Odkaz 
Appearance settings bude asi něco jako nastavení vzhledu. Na článek jsem se díval, je to pěkně popsáno a vše funguje až na to, že ve srovnání s Vaším obrázkem "Pohled na aktivity" se mi vlevo nezobrazí nabídka Uzamknout widgety, Nastavení zkratek, Přidat činnost, Oddálit a ono klíčové Nastavit Plasmu. Prostě to tam vůbec není (ani se mi ji nedaří nijak vyvolat) a tudíž se k dialogu zobrazeném na obrázku "Nastavení pracovní plochy Plasma" vůbec nedostanu. Už opravdu nevím. Ale rozhodně děkuji za podporu informační i morální.
Vlastimil Ott Re:Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Vlastimil Ott 7. 12. 2009, 17:30:11
Odpovědět  Odkaz 
Co znamená položka anglicky, tomu rozumím, jen je mi divné, že je na tom místě, které popisujete. Nevím, jaký vzhled by zrovna tam měla nastavovat... zajímavé.

Každopádně zkuste založit nového uživatele (nebo některému smažte .kde4) a vyzkoušejte, jestli je to jen nastavením, nebo samotným KDE4. Jaký systém máte a jakou verzi KDE4?
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 8. 12. 2009, 13:23:42
Odpovědět  Odkaz 
Zkusil jsem založit nového uživatele, zkusil jsem mu smazat všechna data (včetně tečkových, samozřejmě) a chová se to pořád stejně, tj. nelze se dostat k té nabídce "vlevo". KDE 4.2.4 na Slackware 13.0., vmlinuz-huge-smp-2.6.29.6-smp (to s tím asi moc nesouvisí).
Re:Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
ucho 8. 12. 2009, 13:39:41
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že se asi ve volném čase povzdělám o obsahu souboru ~/.kde/share/config/plasmarc a zkusím si s tím pohrát. Tam tuším psa zakopaného. Akorát mi to potrvá, moc se tomu v kuse věnovat nemůžu a po kouskách to není moc efektivní. Mohu Vám jej případně poslat (drzost)? Každopádně děkuju za podporu.
Petr Valach Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma
Petr Valach 7. 07. 2012, 03:06:06
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za (pro mě) ohromně přínosný základní vhled do KDE a Kubuntu. Je pravda, že jsem posledních několik měsíců byl skeptický, ale poslední týden mě přesvědčuje. Je to opravdu něco jiného, je třeba se tomu trochu věnovat a pochytat všechny možnosti, ale myslím, že je to jen ku prospěchu věci. Co mě ovšem irituje, to je Nastavení, který je obrovským neuspořádaným mišmašem všeho možného a bude mi trvat hodně dlouho, než se tím prokousám.

Taky mi vadí, že při přesunu souborů do složek se soubory vlastně kopírují... vadí mi, že Dolphin nefunguje stejně senzačně jednoduše jako Nautilus (podobně mi vadí, že XFCE mi vnucuje Thunar, i když jsem ho odstřihl v preferencích) a ještě pár detailů.

Singl klik je taky určitá zajímavost, řekněme, že zvyšuje ergonomii, takže jsem pro.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz