přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fedora 15 release party v Brně

Fedora 15 release party v Brně

fedora_logo.jpg

24. května jsme v brněnské pobočce Red Hatu uspořádali úplně první českou release party věnující se Fedoře. Na ní si mohli návštěvníci poslechnout, co je nového ve Fedoře 15, a podiskutovat s těmi, kteří na Fedoře pracují. V tomto článku bych chtěl všem, kteří se akce nezúčastnili, přiblížit, jaká byla a co na ní zaznělo.


Když jsem nastoupil do Red Hatu, přemýšlel jsem, jak komunitě přiblížit to, na čem v brněnské pobočce pracujeme. V Brně již pracuje kolem tři sta padesáti lidí, z nichž většina se zabývá vývojem linuxových technologií, které každodenně používají všichni čeští uživatelé, málokdo ale tuší, že se na jejich vývoji významně podílí i lidé z naší domoviny. Výtečnou možností, jak lidem ukázat, na čem pracujeme, je release party, proto jsem se ji rozhodl u příležitosti vydání Fedory 15 zorganizovat. Původně jsme zvažovali termín o víkendu, ale nakonec jsme se rozhodli pro všední den (úterý) a rovnou pro den, kdy byla Fedora 15 vydána.

Ze začátku jsme vůbec netušili, kolik lidí by mohlo dorazit. Nikdy jsme podobnou akci nedělali a s českou komunitou Fedory teprve začínáme pracovat. Můj původní skromný odhad bylo třicet lidí, z nichž většina bude z Red Hatu. Proto jsme se rozhodli první release party uspořádat přímo u nás na pobočce v místnosti vytvořené spojením dvou zasedaček. Jak se ale začal prodlužovat seznam registrovaných lidí, začali jsme být nervózní. Počet registrovaných osob nabýval takových hodnot, které už mohly obě spojené zasedačky stěží pojmout. Den před party jich bylo registrovaných přes sto. O tom, že novinky ve Fedoře 15 zajímají lidi na pobočce, jsme věděli, ale jak jsem už říkal, zájem v komunitě byl pro nás velkou neznámou. Nakonec se externě přihlásilo přes padesát lidí, což výrazně překročilo naše očekávání.

GNOME 3: Sním či bdím? GNOME 3: Sním či bdím?

Pro návštěvníky jsme připravili něco přes šedesát sedadel a doufali jsme, že to bude stačit. Dále bylo pro návštěvníky připraveno občerstvení v podobě jídla a pití. Každý, kdo přišel, si taky mohl něco odnést ze stolečku propagačních materiálů, kde byly nachystány odznáčky, samolepky atd. Dlouze jsme se rozmýšleli, jestli máme na Fedora 15 release party rozdávat média s Fedorou 14, která nám zbyla. Nakonec jsme je ale nabídli s nápisem „Pro pamětníky“, přecejen i z nich se dá upgradovat na Fedoru 15 :)

Občas bylo problém se do přednáškové místnosti dostat Občas bylo problém se do přednáškové místnosti dostat

V šest večer se začala místnost plnit a prognózy se naplnily. Ve špičce jsem napočítal něco kolem devadesáti lidí a za celou akci se jich objevilo přes sto. Židličky nevyšly na každého, ale nikdo se nemusel tlačit. Jelikož bylo pěkně, otevřeli jsme nakonec i terasu, kde hledali azyl ti, kteří byli unavení posloucháním přednášek. Když příliv návštěvníků skončil, zahájili jsme hromadné občerstvování, protože s plným žaludkem se poslouchá přece jen lépe. Když byli všichni nasycení jídlem a pitím, začali jsme je sytit informacemi, maraton přednášek mohl začít.

Siesta na terase Siesta na terase

GNOME 3

První přednáška budila největší zájem, GNOME 3 je totiž nejvýraznější novinkou Fedory 15. Přednášel Tomáš Bžatek, který se v GNOME podílí například na vývoji Nautilu. Tomáš si nepřipravil žádné slidy, ale raději celou prezentaci pojal jako demo, které mělo posluchačům nové GNOME přiblížit co nejvíce. Fedora 15 byla první velkou distribucí, která přinesla GNOME 3, a vztah Fedory a GNOME 3 je velmi úzký, protože jeho vývoj táhne především Rad Hat. Přednáška se nakonec protáhla na téměř dvojnásobek plánované délky a to především kvůli velkému počtu dotazů.

Tomáš Bžatek představuje GNOME 3 Tomáš Bžatek představuje GNOME 3

KDE Plasma 4.6 a organizace komunity

Další přednáškou chtěl Jarda Řezník dokázat, že Fedora není pouze GNOME, ale že je také „distribucí s nejlepší podporou KDE“. V první části přednášky ukazoval posluchačům, jaké jsou novinky v KDE Plasma 4.6, které najdou ve Fedoře 15, především se jednalo o Plasma Netbook. Jarda také prozradil, že si vyjednali výjimku a budou moci zařadit do Fedory 15 i KDE Plasma 4.7, až vyjde, což je jistě skvělá zpráva pro ty, kteří se nemohou nového KDE dočkat a nedokázali by vydržet do vydání Fedory 16.

V druhé části přednášky Jarda posluchače seznámil s tím, jak je komunita kolem Fedory organizována, jaké má týmy a komise a co mají na starosti. Jarda má v této oblasti velmi slušný přehled, protože sám sedí v nejvyšším orgánu – Fedora Boardu.

Jarda Řezník předvádí KDE Plasma Jarda Řezník předvádí KDE Plasma

Systemd

Druhou nejzásadnější novinkou ve Fedoře 15 je systemd, který nejenže nahrazuje ve Fedoře upstart, ale přináší celou řadu dalších funkcí. Běžný uživatel pocítí nasazení systemd především v podobě zrychleného startu systému. Umožňuje totiž pouštět služby ne sekvenčně, ale paralelně. Systemd je zajímavý především pro vývojáře, přináší jim totiž celou řadu nových možností. Např. mezi vývojáři GNOME momentálně probíhá velká debata, zda má být GNOME na systemd přímo závislé a přenést některé úlohy na něj. O systemd na party velmi zasvěceně mluvil Michal Schmidt.

Prezentace v PDF

Michal Schmidt a systemd Michal Schmidt a systemd

Power Management ve Fedoře 15

Jarda Škarvada, který se v Red Hatu zabývá spotřebou energie a správou napájení, si připravil přednášku o power managementu ve Fedoře 15. Zmínil se o testech, které byly během vývoje nové Fedory provedeny, a seznámil posluchače s vylepšeními v linuxovém jádře a dalších nástrojích. Velmi zajímavou částí byla prezentace PowerTOP 2.0, který byl kompletně přepsán a umožňuje velmi jednoduše optimalizovat spotřebu energie.

Prezentace v PDF

Jarda Škarvada o power managementu Jarda Škarvada o power managementu

SPICE – Protokol pro virtualizovaný desktop

Jednou z novinek Fedory 15 je i podpora protokolu SPICE ve Virtual Machine Manageru (virt-manageru). SPICE je protokol, který byl vytvořen pro zobrazení desktopu virtualizovaného systému bez ohledu na to, jestli systém běží na lokálním počítači nebo někde v síti. Uživatelé Fedory 15 můžou při správě jejich virtuálních systémů nahradit limitující protokol VNC právě SPICEm. Přednášel Luboš Kocman, který se v projektu SPICE věnuje quality assurance. Součástí přednášky bylo i demo, v kterém Luboš pouštěl přes SPICE např. HD video.

Prezentace v PDF

Luboš Kocman a SPICE Luboš Kocman a SPICE

Novinky v Ext4

Poslední přednášku si připravil Lukáš Czerner, který se v Red Hatu zabývá souborovými systémy. V první části se věnoval lepší podpoře SSD v Ext4. Ukázal například zajímavé výsledky benchmarků, srovnávajících výkon souborového systému při zapnutém nebo vypnutém TRIM. V druhé části se zabýval zlepšením, které umožňuje výrazné zrychlení vytváření souborového systému.

Prezentace v PDF

Všechny přednášky byly natolik zajímavé, že by si zasluhovaly více času. Nicméně release party není konference a nemohli jsme jedné přednášce věnovat třeba hodinu. A jak jsem se dostávali do časového skluzu, museli jsme poslední přednášky trochu urychlit, což se snad nijak výrazněji nepodepsalo na jejich zajímavosti. Zábavu jsme měli ale i pro ty, které mohly některé přednášky nudit. Ivana a Honza Hutařovi připravili počítačový kvíz, který testoval faktické znalosti týkající se Fedory. Otázky rozhodně nepatřily mezi nejjednodušší, když i někteří redhaťáci získali jen dva body z devíti. V úplném závěru release party se konalo vyhlášení vítězů a ti nejlepší si odnesli drobné ceny.

Fedora SelfTest Fedora SelfTest

Cílem release party bylo dát dohromady komunitu/uživatele a vývojáře. Myslím, že tento cíl akce splnila víc než dobře, obě skupiny byly zastoupeny zhruba stejným dílem. Ohlas měla brněnská release party také v celosvětové komunitě Fedory. Vzhledem k tomu, že se uskutečnila už v den vydání, byla jednou z prvních a organizátoři z různých zemí se nechali slyšet, že se jí budou inspirovat. Úspěch sklidil také počítačový kvíz, o který si napsalo hned několik organizátorů, aby jej mohli použít na svých release parties. Myslím, že už nyní je jasná odpověď na otázku, jestli budeme pořádat i Fedora 16 release party.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.60 | Hodnotilo: 5
 

Příspěvky

Fedora 15 release party v Brně
kyberdev 3. 06. 2011, 11:18:53
Odpovědět  Odkaz 
Ďakujem! Konečne nejaké video pre tých, ktorí nemohli prísť osobne.
Fedora 15 release party v Brně
w4rr10r 3. 06. 2011, 11:52:04
Odpovědět  Odkaz 
Díky za akci, byla fajn. Dokonce jsem díky ní přešel na Fedoru, muhehe.
Jiří Eischmann Re:Fedora 15 release party v Brně
Jiří Eischmann 4. 06. 2011, 09:38:11
Odpovědět  Odkaz 
Díky, to potěší :)
Fedora 15 release party v Brně
marosk 3. 06. 2011, 13:42:06
Odpovědět  Odkaz 
Joj,nabuducúce musím ísť, veď to nemám ďaleko
Fedora 15 release party v Brně
Jaroslav Reznik 3. 06. 2011, 19:02:28
Odpovědět  Odkaz 
Diky Jirko, vzdycky jsem chtel release party usporadat a sam jsem si to nikdy nelajzl :) A fakt jsem byl pesimista - prisla kupa nezrzkokloboucniku, parada! Dik vsem, co se stavili!
Miroslav Hrončok Fedora 15 release party v Brně
Miro Hrončok 4. 06. 2011, 12:04:51
Odpovědět  Odkaz 
Přidány další dvě videa.
brtfs
Max 4. 06. 2011, 19:24:34
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj všem, tak jsem slyšel, že ve Fedoře je prý nově BRTFS. Myslíte si někdo, že už je to v použitelném stavu, pro nasazení na mém pracovním desktopu. Zvažuji přechod z Ubuntu na Fedoru, nebo LMDE....
Díky.
Re:brtfs
Jaroslav Reznik 4. 06. 2011, 22:15:41
Odpovědět  Odkaz 
brtfs bude mozna default v F16, ted to je zrovna na schvalovani na FESCu (s dovetkem, ze budou chtit vedet vic) - http://fedoraproject.org/wiki/Features/F16BtrfsDefaultFs
Re:Re:brtfs
Max 5. 06. 2011, 03:19:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky za info. Zatím to vypadá, že Fedora boduje :-)
Tomáš Crhonek Re:brtfs
Tomáš Crhonek 7. 06. 2011, 11:39:16
Odpovědět  Odkaz 
Osobně používám BTRFS již dnes (v Debianu), použitelné to je (vysoce použitelné jsou snapshoty), ale zálohuji častěji než predtím.
Fedora 15 release party v Brně
tomas 6. 06. 2011, 15:35:54
Odpovědět  Odkaz 
pdf pre ext4 je pomyleny
Jiří Eischmann Re:Fedora 15 release party v Brně
Jiří Eischmann 6. 06. 2011, 16:34:10
Odpovědět  Odkaz 
Na wiki stránce už jsem to opravil: http://www.linuxexpres.cz/aktuality/fedora-15-release-party-v-brne

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz