přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LinuxDays 2012: Zrodila se konference

LinuxDays 2012: Zrodila se konference

linuxdays.png

O víkendu proběhl první ročník pražské konference LinuxDays, společně s konferencemi openSUSE Conference a Gentoo miniconf. Na jednom místě se tak sešlo první den asi pět set linuxových fanoušků.


Kde se vzaly LinuxDays

Po zrušení konference LinuxExpo se sešla skupina lidí, kteří se angažovali na podobných akcích – představitelé lokálních komunit linuxových distribucí Ubuntu, Fedora a openSUSE, redaktoři linuxových portálů LinuxEXPRES a Root.cz a organizátoři menší konference InstallFest. Přestože se nám LinuxExpo v posledních ročnících příliš nelíbilo, neměli jsme radost z jeho zrušení a cítili jsme potřebu díru po něm zaplnit. Do dubna, „měsíce LinuxExpa“, jsme to nemohli stihnout, a tak se akce přesunula až na říjen.

LinuxExpo v dobách své slávy, foto Adam Radiměřský LinuxExpo v dobách své slávy, foto Adam Radiměřský

Cílem bylo vytvořit víkendovou konferenci, kde budou stánky, tak jak si je pamatujeme z Free & Open Zone LinuxExpa, ale také workshopy a přednášky zaměřené především na linuxové uživatele a ne na potenciální zákazníky.

LinuxDays 2012 LinuxDays 2012

Spojení s dalšími konferencemi

V době, kdy jsme konferenci začali zařizovat, bylo rozhodnuto, že letošní, čtvrtý ročník openSUSE Conference (spolu se SUSE Labs) bude probíhat v Praze, ale nebyl ještě vybrán konkrétní termín, ani místo konání. Vzhledem k tomu, že Michal Hrušecký se podílel na organizaci obou konferencí, navrhl akce spojit, což se ukázalo být zásadním krokem, který ovlivnil nejen organizaci, ale také celkový dojem z konference, o tom ale až později.

Tučňák u vstupu Tučňák u vstupu

Ve dvou se to lépe táhne a ve třech ještě lépe, takže nakonec k akci přibyla i konference Gentoo miniconf, která si také zahrála premiéru. V sobotu probíhalo i pásmo přednášek s názvem Future Media, které nebylo přidruženo k žádné ze tří konferencí.

Spojené konference Spojené konference

Celá událost se konala o víkendu 20. a 21. října v prostorách Fakulty informačních technologií a Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Konference openSUSE pokračuje ještě v pondělí a v úterý na nedaleké Masarykově koleji.

Stánky

Jednou z hlavních „atrakcí“ pro návštěvníky byly kromě přednášek stánky. O víkendu byly k vidění stánky openSUSE, Gentoo, Ubuntu, Debianu, Fedory, LibreOffice, sdružení Openmobility a 3D tiskáren RepRap. Logickým důsledkem spojení LinuxDays s openSUSE Conference bylo, že stánek s chameleóny byl o dost výraznější a větší než stánky ostatní, což je mi trochu líto. Vzhledem k dispozici auly fakulty byly stánky umístěné na dvou místech a část z nich působila mírně odstrčeně – osobně mi i přišlo, že ve „druhém“ prostoru bylo méně návštěvníků.

Stánek openSUSE Stánek openSUSE

Stánek Gentoo Stánek Gentoo

Na stánku Openmobility si mohli návštěvníci osahat spoustu malých zařízení spadajících do kategorie open hardware, případně i dalších, na kterých běží Linux. Velkou atrakcí byla hexakoptéra, tedy helikoptéra se šesti vrtulemi.

Stánek Openmobility Stánek Openmobility

Hexakoptéra Hexakoptéra

Na stánku tiskáren RepRap zase návštěvníci mohli vidět kromě tisknoucí tiskárny Prusa Mendel také rozpracovaný návrh skládací tiskárny nebo obří 3D tiskárnu Golem.

Stánek RepRap Stánek RepRap

Z distribučních stánků si návštěvníci samo sebou mohli odnést CD a DVD s distribucemi, samolepky, odznáčky, letáčky a další materiály do baťůžků :)

Stánek Fedory Stánek Fedory

Stánky Fedory, Debianu a Ubuntu Stánky Fedory, Debianu a Ubuntu

Přednášky

Návštěvníci samozřejmě nepřišli jen kvůli stánkům, ale hlavně kvůli přednáškám, a těch bylo opravdu hodně. Po společné keynote Agustina Benita Bethencourta lákal Tomáš Chvátal návštěvníky na část konference věnované Gentoo přednáškou Pokud se to hýbe, zkompiluj to! – přednáška se povedla, ale nikoho lákat nemusel – přednáškový sál Gentoo praskal ve švech. Často si ani nebylo kam sednout, spousta uživatelů Gentoo se také dívala na stream, v jednu chvíli jsem zaslechl, že se jich dívá více než tisíc, ale není to ověřená informace.

Keynote Keynote

S obsazeností sálu u českých přednášek to bylo o dost horší. Nemám informaci o tom, kolik z příchozích byli Češi (nebo Slováci), ale buď jich bylo málo, nebo dali přednost anglickým přednáškám.

Tomáš Vondra mluví o PostgreSQL Tomáš Vondra mluví o PostgreSQL

Jako přednášku, která měla největší potenciál, hodnotím živý rozhovor s Tomášem Matějíčkem – spousta z nás si ho pamatuje ze starších ročníků LinuxExpa, kde prezentoval svou živou distribuci Slax. Té se Tomáš už tři roky nevěnoval, protože potřebuje živit rodinu, ale teď se karta obrátila, protože sehnal investora, který mu umožní věnovat se Slaxu a živit svou rodinu tím. Přesto příliš mnoho lidí nepřišlo – je možné, že mladší generace linuxových fanoušků si Slax zkrátka nepamatuje :(

Původní Slax 6 s KDE 3.5 Původní Slax 6 s KDE 3.5

Testovací verze nového Slaxu 7 s KDE 4 Testovací verze nového Slaxu 7 s KDE 4

O některých přednáškách z tracku openSUSE Conference si můžete přečíst krátkou reportáž z pera Petra Pulce z audiovizuálního centra ČVUT:

Všechny přednášky se točily okolo SUSE, záběr byl ale velice široký. Od krátkých a spíše informativních prezentací až po ukázky velkých systémů vyvíjených pod hlavičkou SUSE. Od informací z komunity až po řadu způsobů, jak si sestřelit svůj kernel.

Petr Černý: Don't stand in the queue, let the queue stand in for you

Sobotní den a celou konferenci otevřela přednáška o distribuovaných systémech kontroly verzí a jak to vlastně udělat, aby vše, co kdy bylo zaverzováno, mohlo být také smazáno. Co když si omylem do repozitáře uložíte důležitá hesla? Nebo dokonce GPG klíč? A proč se omezit jenom na jedno verzování, když můžeme místo repozitáře rozdílů mít repozitář repozitáře?

Bernhard Wiedemann: openQA – fully automated OS testing

Ve druhé půlhodině byl představen systém pro automatické testování releasů. Aneb když víte, co má program vrátit, nebo jak to má (nebo nemá) vypadat, tak prostě řekněte stroji a všechnu těžkou práci s kompilací, instalací porovnávání a ladění nechte jemu. To všechno navíc v krásném webovém prostředí.

Bernhard Wiedemann: openQA - fully automated OS testing Bernhard Wiedemann: openQA - fully automated OS testing

Klaus Kämpf: Google, grep, and usbmon: Reverse-engineering a USB scanner protocol

Už se vám to určitě stalo. Vytáhnete ze sklepa USB zařízení (anebo si i koupíte nové), připojíte k linuxovému stroji a nic. Pokud je to USB motorová pila, v ovladači asi problém nebude. Ale co když se jedná o šikovný skener diapozitivů? Pak máte vlastně dvě možnosti. Buď máte štěstí a nějaký ovladač ohnete, nebo máte smůlu a musíte si ho napsat. Trocha kouzel s ovladačem pro Windows a VirtualBoxem... A pak jenom žasnete, jak to vlastně funguje: příkazy SCSI posílané sériovým rozhraním, a to vše jenom lehce zabalené do USB.

Klaus Kämpf: Google, grep, and usbmon: Reverse-engineering a USB scanner protocol Klaus Kämpf: Google, grep, and usbmon: Reverse-engineering a USB scanner protocol

Egbert Eich: Wayland

V nedávné minulosti proběhla komunitou vlna nadšení z dekorovaných oken, kapek deště dopadajících na uživatelskou plochu a jiných efektů. Ale co když chcete oknem otočit a stále posílat všechny příkazy přímo oknu? Pak je tu Wayland. Pro normálního uživatele asi zatím věc vzdálená, ale vždy se hodí mít nad svými okny plnou kontrolu...

Klaas Freitag: ownCloud under the Hood

Představil se ale i projekt, který zatím u SUSE moc zastání nemá. Věří ale, že podobně jako do jiných distribucí se brzy dostane i do openSUSE. OwnClowd, aneb uložte svá data v mraku. A pokud budete mít chuť, dopište si takovou službu, kterou zrovna budete potřebovat...

Michael Meeks: LibreOffice - what's new a Tor Lillqvist: Attitude adjustment needed: Experiences from LibreOffice porting to Android

LibreOffice už svoje místo na slunci má. Ale trápí ho řekněme globální problém desktopových aplikací. Proč píšete dokumenty? V naprosté většině případů proto, abyste je někomu ukázali. A ještě častěji na nich chcete s někým spolupracovat a pak je ukázat. A tak došlo třeba i na ukázku toho, jak si na lokálním počítači spustíte server a ve webovém prohlížeči... ejhle, rozhraní stejné jako LibreOffice, funkce stejné jako LibreOffice, no on to totiž je LibreOffice! A pak to ještě všechno naportujte na Android.

Hromadné foto Hromadné foto

Stefan Seyfried: Crashing the kernel for fun and profit

Pak došlo na už zmíněné bourání jádra. V případě kernelu je velice šikovné znát svého nepřítele. A tak pokud se zrovna nudíte, zablokujte si pár procesorů nebo proveďte jiné vylomeniny a pak si jen užívejte, jak se váš počítač pomalu hroutí. Nebo co se děje, když se na stroj dopingáte, ale nic jiného už pro vás neudělá? A co všechno se může stát, když spustíte xfs-freeze a disk už nerozmrazíte? Jistě, asi to nebudete dělat záměrně, ale co víte, kdy se vám zkušenosti se zmrzlým jádrem budou hodit?

Karsten Keil: Use the openSUSE buildservice for embedded projects

Počítače jsou čím dál menší a embedded systémy čím dál schopnější. Kde je tenká hranice? A proč na embedded systému nespustit openSUSE? Tím se zabývala první nedělní přednáška. Ukázala vytváření balíčků pro takové systémy a jednoduchost jejich generování.

James Tan: DevOps, Puppet & Chef

Druhá nedělní přednáška byla naopak o velkých systémech. Aneb jak zjistit a zajistit, že všechny servery v serverovně dělají, co mají, a jsou nastavené tak, jak mají být. A použít systém Puppet nebo Chef? Toť otázka.

Sam Aaron: Zen and the art of Live Programming with Clojure

Třetí nedělní... no ona to vlastně nebyla tak úplně přednáška. Spíš se jednalo o pokračování hudební produkce ze sobotní afterpárty. A o ukázku toho, jak se vlastně dá pomocí takového obyčejného počítače s trochou Lispu a Clojure zvuk tvořit, potvořit, znetvořit, ohnout a nakonec ještě vizualizovat. A to všechno klidně v několika lidech najednou. Navíc když si takto napíšete syntetizátor, máte výbornou možnost ho šířit, ne jako tomu bylo v minulém století... Celá filozofie ale sahala o dost dál a paradoxně sahala až ke slavnému šachistovi Garrimu Kasparovovi. Aneb co zmůže výborný člověk se špatným nástrojem a špatnou strategií proti průměrnému se skvělým nástrojem a strategií? A kam se na to všechno hrabe samotný počítač?

Baltasar Ortega: Teaching Free Software for everybody a Libor Pecháček: How software gets from the community to commercial enterprise

Následovaly zevrubné informace ze španělské komunity a pár čísel ze světa byznysu. Až mě překvapilo, jak je vlastně komerční podpora Linuxu levnou záležitostí. A kde všude se díky tomu Linux nasazuje...

Místo konání konference Místo konání konference

Torsten Rahn: Marble Virtual Globe - a Swiss Army Knife for Maps

Projekt OpenStreetMap určitě znáte, ale že i k těmto mapám existuje „švýcarský nůž“ v podobě nástroje Marble, možná jen tušíte. Umí toho více než běžná mapa, pracuje s vektory víc, než je samozřejmé, a používá se na místech, kde byste „obyčejnou mapovou aplikaci“ nečekali. No zkuste si ho sami, Marble je součástí KDE už nějaký ten pátek.

Petr Pulc

Workshopy

Kromě přednášek byly nezanedbatelnou částí programu i workshopy – místo konání přímo vybízelo k využití učebny s počítači, takže zařazení workshopů do konference bylo jasnou volbou.

V sobotu i v neděli probíhaly workshopy ve dvou učebnách. V sobotu se v jedné začalo vytvářením balíčků RPM, pokračovalo pro změnu vytvářením balíčků DEB a skončilo ukázkou toho, co předchází 3D tisku na tiskárně RepRap.

Navštěvovanější však byla druhá z místností, kde probíhal track grafických workshopů. V jedenáct hodin odstartoval náš specialista na GIMP Petr Němec svůj workshop, který byl jak jinak než o GIMPu, přesunem do větší místnosti, protože zájem byl enormní. Po bitmapové grafice se návštěvníci přesunuli k té vektorové, protože Petr Šimčík, autor komiksu na Rootu, je učil pracovat s programem Inkscape. Grafické workshopy ukončil grafik Liberixu Michal Hlavatý, který ukázal, jak se sází ve Scribusu.

Počítače připravené na workshopy Počítače připravené na workshopy

Workshopy v neděli byly spíše v angličtině, česky byl Jendou Hrachem vysvětlen princip Bitcoinu, Petr Baudiš si ve sledu svých anglických workshopů udělal čas i na jeden český a ukázal, jak přispívat do open-source projektů.

Celkově hodnotím workshopy velmi kladně – hlavně ty grafické, ale nejen je – myslím, že o ně byl větší zájem než o přednášky (pokud srovnávám obsah v češtině).

Uvidíme se příští rok

LinuxDays se rozhodně nemůžou měřit s mezinárodními konferencemi typu FOSDEM nebo LinuxTag, ale věřím, že díru po LinuxExpu zaplácly více než dostatečně. Spojení s openSUSE Conference pomohlo akci zrychlit start. Uvidíme, jak bude probíhat příští rok, protože už teď je prakticky rozhodnuto, že openSUSE Conference bude probíhat jinde, takže se LinuxDays budou muset postavit na vlastní nohy.

Fotografie CC BY-SA Martin Stehno, Michal Hrušecký, Marcus Meissner.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 6
 

Příspěvky

LinuxDays 2012: Zrodila se konference
ludolph 23. 10. 2012, 08:55:17
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem tam teda sel, slo mi hlavne o openSUSE ... cekal jsem, ze se dozvim neco o budoucim smerovani openSUSE, ze se dozvim proc je ted openSUSE v tak problematickem stavu, ze se tam setkam s nekym, kdo mi na to dokaze smysluplne odpovedet a ze nacerpam argumenty a duvody proc si myslet, ze openSUSE je dobra distribuce (sam tomu uz totiz neverim).

A co jsem se dozvedel ... vubec nic!!! Bud jsem to uz vedel, nebo jsem tomu skoro nerozumel. To je asi osud stredne prokrocileho uzivatele linuxu.

Atmosfera koneference byla, mirne receno dost ospala (sobota jeste sla, ale pak uz to slo cele do kopru). Asi to nejlepe vypovida o celkove situaci kolem openSUSE ... takova hodne ospala!?
Michal Hrušecký Re: LinuxDays 2012: Zrodila se konference
Michal Hrušecký 23. 10. 2012, 09:50:59
Odpovědět  Odkaz 
Jestli to nebude tim, ze prednasky a diskuze o smerovani openSUSE byly, jak program jemne naznacuje, naplanovane na pondeli a utery. A vcera se toho probralo a udalo hodne, at uz project meeting, novy release schedule nebo planovana reforma ambasadoru...
Re: Re: LinuxDays 2012: Zrodila se konference
ludolph 23. 10. 2012, 11:08:14
Odpovědět  Odkaz 
A na zaklade ceho usuzujes, ze jsem tam dalsi dny nebyl. Absolvoval jsem celou konferenci a nemuzu rict, ze bych mel pocit nejakeho progresivniho narustu aktivity v pondeli a v utery.
Miroslav Hrončok Re: Re: Re: LinuxDays 2012: Zrodila se konference
Miro Hrončok 23. 10. 2012, 11:21:06
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že na základě minulého času. Konference ještě probíhá.
Michal Hrušecký Re: Re: Re: LinuxDays 2012: Zrodila se konference
Michal Hrušecký 24. 10. 2012, 09:30:56
Odpovědět  Odkaz 
Usuzoval sem z minuleho casu a z toho ze si se nedozvedel nic o dalsim smerovani openSUSE. Protoze v pondeli a utery toho tam o smerovani bylo spousta, krom zminenych prednasek jeste nejake BoF...
LinuxDays 2012: Zrodila se konference
MeeGo - no future 23. 10. 2012, 12:04:47
Odpovědět  Odkaz 
To je pech, fotka 6923.jpg se přestane načítat zrovna v momentě, kde je moje maličkost s prďáckou mikinou Ubuntu :(


Ad organizace: krom pár maličkostí si nemohu stěžovat, IMHO dotyční by se mohli organizováním kongresů z fleku živit! :D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog