přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011

Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011

ikonka_oscon.gif

V úterý 19. dubna se v Praze konal napůl druhý a napůl jedenáctý ročník akce Open Source Conference / LinuxExpo. Stánků ubylo a rozdělení na dvě konference přestalo být patrné.


Je to LinuxExpo, nebo není?

LinuxExpo je konference s dlouhou tradicí, vždyť první ročník se konal už v roce 2001 v Národním domě na Smíchově. Později se akce na dlouho přesunula do hotelu Olympik. Minulý – desátý – ročník byl ve třech věcech přelomový: konference se přesunula do pasáže U Hájků blízko metra Florenc, zkrátila se na jeden den a tak trochu se přejmenovala, respektive získala přídomek Open Source Conference, respektive OSCON. Letos se opět název posunul z LinuxExpo & Open Source Conference na Open Source Conference / LinuxExpo. Správně jste si všimli záměny pořadí. Podle stránek konference, oscon.cz, na které je přesměrována i adresa linuxexpo.cz, se však jedná zkrátka o OSCON se sekcí LinuxExpo. Zvláštní také je, že minulý ročník je nyní taktéž prezentován pouze jako OSCON, zmínku o Expu najdete pouze v programu.

Důvod tohoto šachování se jménem mi není znám, mohu pouze spekulovat o vlivu generálního partnera, kterým je společnost Microsoft. Microsoft se veřejně hlásí k podpoře open source, Linux ale v lásce příliš nemá. Stane se z LinuxExpa konference o microsoftím „open source“? Michal Polák, náš autor a návštěvník konference, řekl:

Z přednášky ředitele divize vývoje Jiřího Karpety bylo zřejmé, že Microsoft nemá zájem o open source celkově, ale jen v části aplikace. Tedy buď si zaplať za jádro aplikace, anebo za služby, obojí svobodné nebude.

Je tohle svobodný software? Podle mě ne.

Dejte nám peníze

Předešlé ročníky LinuxExpa byly, alespoň pro předem zaregistrované, zdarma. Letos tomu bylo jinak. Kdo se registroval, měl vstup za stokorunu, ostatní za dvě. Stále samozřejmě zůstaly k dispozici dražší VIP vstupy. Ještě nevím, jak se to promítlo na účasti; počet návštěvníků zatím nebyl zveřejněn. Protože se akce konala ve veřejně přístupné pasáži U Hájků, kolem stánků se mohli motat všichni zdarma a podle pásky na ruce byl umožňován přístup do sálů.

Pasáž

U místa konání se na chvíli zastavím. Když se konference konala v Národním domě na Smíchově, ještě mě zajímaly jiné věci než Linux. Několik ročníků konajících se v hotelu Olympik jsem ale navštívil a musím říct, že pasáž U Hájků má oproti Olympiku méně výhod než nevýhod. Jediná dvě pozitiva byla mnohem lepší dostupnost pasáže (blíže centru i stanici metra) a skutečnost, že je přímo v pasáži několik kaváren a restaurací a mnoho dalších (včetně poboček oblíbených fast-food řetězců) se nachází jen pár metrů daleko. Tím ale podle mě výhody končí. K nevýhodám se dostanu dále.

Vchod do pasáže Vchod do pasáže

Stánky

Dříve platilo, že samotný výstavní prostor na LinuxExpu stál za to. Přednášky byly bonus navíc. Člověk mohl strávit celý den nebo dva obcházením jednotlivých stánků prezentujících jak komerční produkty, tak projekty open-source světa v takzvané Free & Open Zone. Letos tato zóna nebyla nijak oddělena a z linuxových projektů bylo zastoupeno pouze openSUSE, Ubuntu a Fedora. Kromě linuxových stánků jste se mohli zastavit na řeč i u stánku Joomly nebo Wikimedie. Dále jsem zahlédl několik stánků firem, které dle mého názoru s open source příliš nesouvisí. Výstavní část je rok od roku menší a menší.

Jediné openSUSE mělo stánek naproti osttaním, takže měli soukromí a prostor Jediné openSUSE mělo stánek naproti ostatním, takže měli soukromí a prostor

Velkou nevýhodou byl fakt, že se stánky nacházely ve veřejně přístupné části pasáže, kterou mnoho lidí používá jako zkratku mezi ulicemi Na Poříčí a Na Florenci. Jednotlivé stolečky byly hodně nahuštěné k sobě, takže se všichni překřikovali jako na tržišti. Pokud jste chtěli něco v klidu probrat, museli jste se probojovat někam pryč. Posadit jste se mohli ke stolkům v části s občerstvením, k tomu jste ale potřebovali poukaz, případně obcházet pásy, které měly zabránit ve vstupu osobám bez poukazu.

Všichni něco chtějí Všichni něco chtějí

Přímo z hlučné části pasáže vedly dveře do dvou sálů, takže když lidé courali dovnitř a ven – například pro vodu, která byla v sále – nebylo v zadní části sálu, tedy u dveří, slyšet přednášejícího.

Unity na dotykové obrazovce Unity na dotykové obrazovce

Přednášky

Přednášelo se, stejně jako loni, ve dvou sálech. Minulý rok byly přednášky podivným způsobem rozděleny do sálů podle toho, jestli patří pod LinuxExpo, nebo pod OSCON. Letos sice konference oficiálně měla sekci LinuxExpo, ale ta nebyla nijak rozlišena. Až na několik výjimek mi však přišlo, že v sále číslo jedna se konaly spíše „korporátní“ přednášky (Microsoft, Google, ...) a v sále číslo dvě přednášky o svobodných projektech (Debian, Ubuntu, openSUSE, Xfce, ...). Nebylo to však nijak specifikováno a je možné, že toto rozdělení vzniklo náhodou.

V přednáškovém sále bylo (především pokud byl plně obsazen) celkem málo čerstvého vzduchu. Kromě toho byly židličky (kromě těch ve VIP zóně) tak nahuštěny k sobě, že na místech pro čtyři lidi mohli pohodlně sedět maximálně tři. Takže i když to vypadalo, že je v sále mnoho volných míst, hodně lidí postávalo v zadní části. Obecenstvo sedělo v jedné výškové úrovni a projekční plátno se nenacházelo na vyvýšeném místě, takže především ze zadních řad byla vidět jen jeho horní polovina.

Plátno je nízko (Vojta Trefný předvádí Unity) Plátno je nízko (Vojta Trefný předvádí Unity)

Jednotlivé prezentace si můžete stáhnout na webu konference, bohužel se jedná pouze o slajdy, audiovizuální záznam není k dispozici.

Některé přednášky se věnovaly tématům, o kterých jsme psali. Pokud vám přednášky unikly, můžete si přečíst naše články:

Zklamání

Já osobně jsem z akce velice zklamán. Výstavní sekce nestála za nic a nemohu se ubránit pocitu, že situace spěje k jejímu úplnému zrušení nebo velkému omezení. Přednášky byly dobré, ale sály jim v tom příliš nepomohly. Je jasné, že se konference velice mění, otázka zní, co se z ní vyklube.

Autorem fotografií je Tomáš Břinčil. Prohlédněte si zbytek jeho fotografií a srovnejte je třeba s fotografiemi Adama Radiměřského z LinuxExpa 2009.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.25 | Hodnotilo: 4
 

Příspěvky

Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Tomáš Břinčil 24. 04. 2011, 16:41:48
Odpovědět  Odkaz 
Moje první konference byla až ta loňská, takže nemohu srovnávat tolik jako Ty, ale jen z fotografií jen celková úroveň stánků znatelná.
Co se týká návštěvnosti, tak byla tristní. Byl jsem letos stejně jako loni za Občanské sdružení Ubuntu pro ČR na stánku pro Ubuntu a bohužel letos se objevili sotva skalní příznivci a nějaký zájezd středoškoláků.
Minulý ročník jsme nestíhali zodpovídat a předvádět, letos jsme měli před stánkem plno jen o přestávkách mezi přednáškami.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Debian Squeeze 24. 04. 2011, 16:46:41
Odpovědět  Odkaz 
Napisi jen svuj (mozna stupidni, ale muj :P) nazor:

pokud je nekde jako generalni sponzor Microsoft, pak to nemuze byt o Linuxu ! :-((
Nevim nic o zakulisi vystav (myslim tech technickych, mam zkusenosti jen s vystavy psu :-))), mozna tahle vystava byla expo, mozna i cokoli jineho, ale s Linuxem to IMHO nemelo spolecneho nic... :-\

Jina clanek dobry ;-)
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
convex 24. 04. 2011, 18:13:59
Odpovědět  Odkaz 
Naprosta tragedie ... hodnoceni v clanku bylo jeste na muj vkus velice umirnene. Asi z klasickych duvodu, ze se vsichni lide v cesku kolem linuxu znaji navzajem a autor se obava, aby si prilis kritickym tonem neznepratelil ty ostatni.

Kdyz jsem byl na podobne konferenci v Polsku, tak jsem mel pocit, ze jsem na Linuxove pouti, jak se o nasvtevniky jednotlive stanky pretahovali. A prednasky byly v ruznych salech odstupnovany podle urovne uzivatelu (user, power user, admin).

Proste ... jsme mala zemicka s malou Linux komunitou a vysledkem je to, ceho mohl byt svedkem kazdy navstevnik. Apaticka atmosfera ... podivny program ... lide na nekterych stancich se chovali tak neprofesionalne, ze svou apatii spise od diskuse navstevnikiy odrazovali, nebo se naopak bavili s nekym (napr. o tom, jake to bylo pred tydnem na nejake parbe) tak vytrvale, ze to pripadny zajemce o diskusi po 15min cekani vzdal.

Jesteze k tomu, abych mohl pouzivat Linux nepotrebuji neco zasadniho diskutovat s partou diletantu, kteri organizovali tuhle konferenci, nebo se stankari, kteri se tam snazili hajit barvy projektu jako je OpenSuSE, Ubuntu, a pod.

Jestli je tahle akce vykladni skrin Linuxu a OpenSource aktivit v cesku, tak teda to je fakt pruser. Ale treba se pletu a nekde se kona neco profesiolnejsiho ... i kdyz moc tomu neverim.
Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
convex 24. 04. 2011, 18:52:43
Odpovědět  Odkaz 
Jeste maly dodatek: stanek Ubuntu jeste patril k tem dobrym ... zminil jsem ho nedopatrenim.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Roddney 24. 04. 2011, 18:49:15
Odpovědět  Odkaz 
Kombinace slov Microsoft a open source prostě nejdou dohromady. Zájmem Microsoftu není podporovat opensource projekty, ale spíše je regulovat. Názorně to předvedl koupí Novellu, kde přichystal patentovou dohodu, která opensource prakticky diskvalifikovala. Takže udělat Microsoft jako generálního partnera pro konferenci o Linuxu a Opensource je těžký trapas.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Pavel Kysilka 24. 04. 2011, 20:09:06
Odpovědět  Odkaz 
zdravim,
dekuji za reportaz. Vcelku jste mi potvrdil par nazoru starych par let.
Bohuzel LinuxExpo je mrtve a jde to s nim s kopce. Tento nazor mam tak 2-3 roky.
Me osobne navsteva pred 2 roky stacila. I presto, ze za poradanim LinuxExpa stoji nejspise prace par desitek lidi.
Defakto pokud by chtel nekdo zacit konferenci od znova, tak muze zacit nekde v zamluvene restauraci a dostat se ke konferencnim salum. A taky se poucit z chyb.
gf
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Pavel Stárek 24. 04. 2011, 21:57:44
Odpovědět  Odkaz 
Když ono je to těžké. On celkem všeobecně upadá zájem vystavovat a nemluvím jen o Linux Expu, ale i o jiných (a oproti Linux Expu velkých) veletrzích typu Amper, Invex (ten už snad ani neexistuje?) atd. V dnešní době internetu, celkem není (téměř) ani co vystavovat. A za druhé, majitelé výstavních ploch rovněž neví, co by si za 1m2 výstavní plochy řekli, tedy speciálně plocha na BVV byla dosti drahá. Myslím si, že v OSS komunitě se spíš uchytí akce typu LinuxAlt, nebo Installfest. Ovšem ty jsou (většinou) spíše zaměřené na lidi, co už nějakou zkušenost s OSS nebo Linuxem mají.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
RapMan 24. 04. 2011, 22:06:22
Odpovědět  Odkaz 
S reportazi taky naprosto souhlasim, stanky byly v podstate o nicem, a na stankarich bylo videt, ze prezentuji neco, s cim nejsou uplne stotozneni - unity, Gnome 3, ...
Jiří Eischmann Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Jiří Eischmann 25. 04. 2011, 18:34:22
Odpovědět  Odkaz 
Můžu se zeptat nejen vás, ale i ostatních kritiků, co bylo na stáncích nezajímavé a jak je udělat do příště zajímavé? Sám jsem byl celý den na stánku Fedory. Nedá se říct, že bych byl pasivní, kolemjdoucí jsem oslovoval, zodpověděl hromady dotazů. Ano, některé rozhovory byly dlouhé (reaguji na komentář výše), ale bylo to především kvůli návštěvníkům, kteří se potřebovali vypovídat a my sloužili tak trochu jako vrby. Někdy jsem ty rozhovory chtěl už opravdu ukončit, ale ze slušnosti jsem si to nedovolil. Za svoje kolegy mluvit nemůžu, nebyl jsem tam úplně pořád. Nicméně zajímavé lidi jsme tam měli, byl tam vývojář KDE, který má toto prostředí na starosti ve Fedoře a dva lidi, kteří se živí jako testeři Fedory. Kritiku neodmítám, ale jsem rád, pokud je kontruktivní, a opravdu rád bych slyšel, co by lidi na stáncích chtěli a co očekávají od stánkařů.
Miroslav Hrončok Re:Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Miro Hrončok 25. 04. 2011, 19:27:09
Odpovědět  Odkaz 
Byl bych nerad, kdyby z článku vyznělo, že lidé na stáncích byli neochotní, nebo tak něco. Spíš jsem chtěl upozornit na to, že tam bylo těch stánků jako šafránu.
Jiří Eischmann Re:Re:Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Jiří Eischmann 25. 04. 2011, 20:55:48
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, na tvůj článek jsem přímo nereagoval. Souhlasím s ním. LinuxExpo (teď vlastně OSCON) není a ani nebude, co bývalo. Přijde mi, že ta akce nemá žádnou vizi. Jakoby bylo cílem udělat akci o open source, aby se jen mohly dostat peníze z MS jako generálního partnera. Nevím, v čem je chyba. Za dva týdny jedu na Linux Tag do Berlína, kde loni bylo 12 tísic návštěvníků. Ano, Německo je mnohem větší, ale nikdo neříká, aby na LinuxExpo došlo 12 tisíc lidí, 1-2 tisíce by byly slušné, i vzhledem k tomu, že je u nás linuxová komunita po přepočtu na obyvatele dost velká. Místo toho loni dorazilo na LinuxExpo 470 lidí, což je jen o trochu víc než na LinuxAlt, u něhož vidím mnohem větší potenciál a do budoucna by to mohla být linuxová akce č. 1.
Re:Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
fri 25. 04. 2011, 20:39:27
Odpovědět  Odkaz 
Nikdy jsem na takové akci nebyl. Byl jsem jen jednou na LinuxAltu v Brně. Podstatou byly, jak se mi zdálo, přednášky. A na ty lidi šli. A taky tam byly "stánky".

Já jsem šel třeba i na přednášku o jakémsi Mongo, i když o tom nic nevím, během ní jsem se nic neučil a nenaučil, a vůbec mi to nevadilo, jako mi nevadí spousta jiných věcí, totiž mým cílem bylo zabrat aspoň nějaké místo, abych seděl na přednášce, která následovala, což se pak ukázalo jako zbytečná starost, a kdybych to byl býval věděl, zůstal jsem v tom lese u Babí Hory na pařezu sedět déle. |:?)

Všechno se vyvíjí. Jaký to má smysl? Jaký to má cíl? Bylo cíle dosaženo a smysl naplněn? Jak to tedy dělat? Vyznačení náročnosti přednášek je zajímavé. Jak moc působí dobře vystavování něčeho na stáncích, to je věc názoru. Když se na člověka dostane, tak je to přece v pořádku.

Vidět velikány v akci je pro lidi zajímavé, - jednou za čas; Je akce a akce: je pořád LinuxExpo "větší" než "LinuxAlt" (?), když by bylo vlezné ošetřeno na podobnou akci jinak (systémová podpora; něco jiného než "neví, co by za metr plochy chtěli" - nepředpokládám, že by na FIT vybírali, už si nevzpomínám, jestli tam měl někdo VIP přístup, když to bylo pojato tak lidově, tam to fakulta podpořila (nejvíc se lidem možná líbí ten pouťový přístup, když můžou přijít a okukovat to, co je zajímá, ale tyhle akce nejsou burza, aby každých čtrnáct dní nabízely něco, co zájemci nedostanou koupit doma nebo ve své ulici). A to je pak o podmínkách něčeho takového. Když je to větší, tak se prostě lidé přestanou scházet po hospodách. Ale jaká je v roce 2011 nejvhodnější forma. Někdo tam chce jít víc než jiný. Budou ale tyhle věci i nadále zajímavé pro ty, kterým jsou určeny, ať jsou zajímavé sebevíc?

Pravidelnou výstavku výrobů tohoto odvětví mají v jeho prostředí samém - na internetu, ve svém počítači. Jde o to, jak jsou tím nasyceni, nebo přesyceni. A jak se k nim s tím dobrým úmyslem dostat.
Re:Re:Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
convex 26. 04. 2011, 09:48:33
Odpovědět  Odkaz 
OK ... par kontruktivnejsich poznamek k me kritice:

1. Ten, kdo konferenci organizoval by se mel zajet podivat na podobne akce jinde v Evrope. Bohuzel vsude je to radove lepsi nez u nas. Hure je na tom jenom Slovensko a zeme dal na (jiho-)vychod.

2. Prenzentace na stancich v podani nasich zapadnich kolegu a u nas, to je jak rozdil mezi stylovou italskou restauraci a nadraznim bufetem. U nas: stolek, na nem par letacku, jedno PC nebo notebook a za stolkem sedi 2-3 lide. Minimalne jeden z nich se nebavi vubec s nikym, pokud si neustale nehraje s mobilem. Poradny stanek, to je nekolik PC a u kazdeho jeden clovek, ktery rozdava letacky a na PC predvadi to co predvadet ma. Plati to same co v bode 1. Jedte se podivat do zahranici jak ma vypadat stanek a chovani lidi v nem!!!

3. Nevim jak to vzniklo, ale u nas jdou navstevnici podobnych konferenci rozdelit vetsinove do dvou hlavnich typu: jednak ti, kteri si prisli podivat co to ten Linux vlastne je (a prave pro ty jsou vice nez prednasky urceny prezentace na stancich, BTW pro tento typ navstevniku byla ktera prednaska???) a pak ti co pouzivaji linux uz dlouho a alespon oni sami si mysli, ze konference je od toho, aby se sami v kuloarech predvadeli co uz vsechno umi. A pak samozrejme komunita lidi kolem Linuxu, ktera se halasne zdravi a dlouze diskutuje se stankari.

4. Linux akce na zapade maji tri hlavni cile: popularize (evagelizace) linuxu a OSS, seznameni s novinkami a moznosti nasazeni Linuxu a OSS v praxi (pripadove studie, atd.). Nevim co z toho se snazila splnit Open Source Conference / LinuxExpo 2011. Ale jasne to svedci o neexistenci jasne vize.

5. Kde proboha byli komercni lidri Linuxu a OSS (RedHat, Novell, Canonical,...) alespon v podani jejich lokalnich zastoupeni v cesku??? Kde byli firmy, ktere u nas podnikaji v obalsti Linuxovych sluzeb a reseni (IBM, Oracle, StickFish, ...)???? Kde byli A-brand firmy dodavajici HW pro Linuxova reseni (HP, DELL, SGI, ...)??? Neprisli ... a vite proc? Protoze tento typ akci je proste nezajima ... nejsou zamereny na zadnou uzivatelskou skupinu specificky, nemaji obecny presah a negarantuji tim padem zadny efekt. A to nemam na mysli pouze komercni efekt, mam tim na mysli jakykoli pozitivni efekt, ktery by smeroval k propagaci a podpore Linuxu a OSS.

6. Prednasky ... no nevim co si z prednasek odnesl nekdo, kdo o Linuxu jeste skoro nic nevi a uvazuje zda na nej prejit. Nevim co si z prednasek odnesl nekdo, kdo uvazuje o nasazeni Linuxu treba ve sve firme, skole nebo statni organizaci. Asi nic moc ...?! Opet plati to co v bode 1., bezte se podivat jak mam vypadat dobra prednaska. To huhnani a klikani co clovek vidi u nas je obcas k placi.

Vim, ze to vsechno delaji lide, kteri za to casto nemaji ani korunu, ale to jak to vypada a kam to cele asi speje proste vyzaduje mnohem profesionalnejsi pristup. Pokud totiz pristi konference zachova setrvale sestupny trend poslednich let, tak ji organizatori mohou usporadat rovnou jako sraz v nejake hospode a nezatezovat se s prednaskami a stanky.

A konecne ... volba Microsoftu jako generalniho partnera konference asi fakt nebyla stastna volba. Jeho prezentace na konferenci byla ponekud nesrozumitelna a ucast obecne ponekud nejasna. Predpokladam, ze MS hradil podstatnou cast nakladu, ale nevim jestli to stalo za to.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
Renek 24. 04. 2011, 22:31:50
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj.

Byl jsem tam take. A priznam se byl jsem velice zklaman. Stanku malo, a obsahove celkem nic moc. I kdyz lide u stanku byli prijemni a vstricni.

Prednasky jsem si vybiral. Ale na odpoledni jsem uz pak nesel. Byl jsem dost znechucen. Nejvic mne zaujala prednaska (z tech co jsem navstivil) "Integrace podnikových Open Source aplikací v praxi (ADempiere, Sugar CRM, Alfresco, PALO)". Tu co mne naopak totalne zklamala jmenovat nebudu, nechci nikoho urazit.

Nevim kde je chyba. Zda na strane organizatora, velikosti linuxove komunity ci jinde. Uvidime priste. Ale je to kazdopadne skoda.

Rene
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
123 26. 04. 2011, 19:59:28
Odpovědět  Odkaz 
Letos jsem poprvé na konferenci nejel. LinuxExpo jsem navštěvoval ještě když bylo ve Veletržním paláci a v hotelu Olympik. Už loňský ročník mi potvrdil sestupnou tendenci nejen této akce. Bohužel musím říct, že odpadají i jiné, dříve velmi zajímavé podniky, jako byly například přednášky v Ústí nad Labem pořádané firmou Enlogit.

Přeji si, aby to nebyl konec Linuxových konferencí a vítězství microsoftího pojetí opensource.
Reportáž z Open Source Conference / LinuxExpo 2011
miglik 1. 05. 2011, 15:45:02
Odpovědět  Odkaz 
V Roce 2009 byl mnohem lepší než minulý rok. Letos jsem už tam nebyl. Je to pro mně velké zklamání. Stánky byli Red Hat, IBM apod... Letos je nějak čím dál slabší. Jen tak dál Expo! Za pár let jednou se rozpadne. Budou řešení či zaměření komerční vybavenosti od Microsoft

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog