přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dosáhne Mustang na desktopy?

Dosáhne Mustang na desktopy?

Ze všech stran se na firmu Sun Microsystems, tvůrce jazyka Java, hrnou různé požadavky nebo výzvy: "Otevřete Javu!" Lukáš Zapletal .


Tato platforma však "otevřená" již je, trnem v oku některým jedincům je však licence. Má v sobě spoustu omezení a nesplňuje tak požadavky OSI. Omezení se týkají zejména redistribuce, firma Sun také vyžaduje splnění přísných testů.

Ideální stav pro R. M. Stallmana a jiné komentátory je licence GNU GPL. To by ovšem znamenalo, že by brzy začaly vznikat jako houby po dešti různé modifikované implementace a Java jako taková by se začala tříštit. Tohle ale častokrát vidíme u jiných (úspěšných) open-source projektů - vytvářejí se nové větve, posléze se zase spojí nebo zaniknou. Je to zkrátka přirozený proces, tak čeho se Sun obává?

Java dosáhla nesmírného rozmachu na serverech (obchodní a webové aplikace). Mnoho firem do enterprise Javy investovalo značné prostředky a Sun by si nechtěl komplikovat situaci. Vývoj Javy je navíc již dnes dostatečně přístupný - kdokoli může sledovat a částečně zasahovat do připravovaných vlastností (JSR), hlásit nebo opravovat chyby v knihovnách či JVM. Sun je toho názoru, že vývoj Javy je dostatečně "open". To, že Javu nezačlení do své distribuce projekt Debian (požaduje dostatečně svobodnou licenci), je už patrně jejich problém.

Jakkoli si mohou vývojáři vychvalovat efektivnost jazyka a pohodlí vývojových nástrojů, hodně linuxových programátorů i uživatelů Javu na svém desktopu a priori odmítá. Především to je její pomalost startu a odezva uživatelského rozhraní. Ledy by měla prolomit šestá verze označená jako Mustang. Zaměřím-li se na novinky z oblasti desktopu, můžeme se konečně těšit na nativní vzhled Java aplikací (GTK+) a plnou integraci do GNOME (tray ikony, spolupráce s jinými aplikacemi).

Mustang také odpovídá na současnou oblíbenost skriptovacích jazyků. Ačkoli již dnes existují různé implementace jako je JPython nebo JRuby, Java 6.0 přidává mnoho nových prvků, které usnadní napojení a kompilaci do bajtkódu. Oficiálně bude podporován jazyk PHP (JSR 223), což se projeví zejména u webového programování (JSP).

Jestli se Mustang na desktopu uchytí, rozhodnou linuxoví uživatelé. Bude to Mono? Bude to Java nebo Python? U donekonečna odkládaných Windows Vista je to jasné - .NET. Tak jako tak, Linux potřebuje mít na desktopu co nejvíce kvalitních aplikací, Mustang tomu může jen pomoci.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz