přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Drby ze světa Ubuntu :-)

Drby ze světa Ubuntu :-)

Co se nového chystá a děje ve světě Ubuntu


ubuntu_large1.png I když Ubuntu 7.10 (pojmenované Gutsy Gibbon) vyšlo teprve nedávno, distribuce Ubuntu nezůstává stát na místě a pokračuje rychlým tempem vpřed - v dubnu 2008 vyjde zcela nová přelomová verze Ubuntu 8.04 (nazvaná Hardy Heron), která bude mít LTS podporu trvající 3 roky pro desktop a 5 let pro server. Na uživatele Ubuntu čeká velké množství novinek týkajících se uživatelského prostředí od nových barev navržených jako černo-oranžové téma anebo kaštanově hnědé téma, nové podoby instalátoru Ubuntu i bootovací obrazovky a dalších součástí systému až po desktop theme (pozadí plochy) a nové kurzory, novinek týkajících se sítí (snazší GUI instalace sítě podle typu sítě, podpora pro ADSL připojení), bezpečnosti (snazší instalaci na šifrovaný disk integrovanou přímo v instalátoru Ubuntu, dále instalátor bude obsahovat vlastní netboot server, jenž usnadní instalaci po síti tenkých klientů z jednoho stroje pro celou síť najednou, změnu práce pod režimem roota, tedy superuživatele) a podpory (zasílání informací o instalaci linuxové distribuce Ubuntu, nová možnost při nastavení vlastního časového pásma vybrat si ze seznamu geograficky blízkých organizací a sdružení uživatelů Ubuntu, a kromě jiného i snazší instalaci pro uživatele OS Windows prostřednictvím speicálního ubuntu-setup.exe, aniž by museli stahovat ISO soubor). Jsem zvědavá jak bude nové Ubuntu 8.04 vypadat a co za nové funkce nabídne.

V nakladatelství Computer Press Brno má v nejbližší době vyjít kniha Jakuba Luckého o Ubuntu 7.10 (nazvaném Gutsy Gibbon), jejíž přílohou bude také DVD s uvedenou linuxovou distribucí. Jde o první knihu o linuxové distribuci Ubuntu na českém trhu vůbec. Těším se!

Aby těch novinek nebylo málo, objevil se na světě též unikátní projekt Ubuntu pro těžce zrakově postižené a slepé uživatele, pojmenovaný BlindUbuntu 7.10, vytvořený českým vývojářem Martinem Sukaným. Je velmi chvályhodné, že se linuxové distribuce snaží vyjít vstříc i handicapovaným uživatelům počítačů, což jim velmi usnadní komunikaci s okolním světem prostřednictvím internetu a nejen to ... Výborný počin, děkuji.

Jestliže budete chtít mít o Ubuntu ty nejčerstvější informace, můžete využít zajímavé novinky, jíž je Ubuntu týdeník, a to v češtině! Jde o projekt volně inspirovaný Ubuntu Weekly Newsletter nacházející se na anglické Wiki Ubuntu. Jak již název napovídá, novinky jsou k dispozici pravidelně každý týden a jsou souhrnem dění a informací o Ubuntu. Opomenuto není ani dění v české komunitě Ubuntu, stejně jako aktuality týkající se nově založeného občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku. Autorem překladu je Vojtěch Trefný. K dispozici je rovněž RSS zpráv. Výborně, aktuální informace jsou vždy vítány!

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Anna Taliánová

Anna Taliánová

Linux používám od jara 2007, začínala jsem s Ubuntu, pak jsem přešla na Debian. Baví mě objevovat a učit se nové věci, a k tomu je Linux jako stvořený.


  • Distribuce: Ubuntu, Debian
  • Grafické prostředí: GNOME Lxde