přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Krátce k BlindUbuntu 7.10.

Krátce k BlindUbuntu 7.10.

Pár odstavců k ryze české distribuci pro nevidomé redakci poslal Stanislav Plachý (via Anička Taliánová).


Díky píli Martina Sukaného se objevila varianta populární distribuce Ubuntu určená právě pro nevidomé - BlindUbuntu. Na stránkách českého Ubuntu se již zmínka o vzniku BlindUbuntu také objevila, což velice potěšilo. Komunita kolem Ubuntu je velice vstřícná.

Čím se BlindUbuntu liší od standardního Ubuntu 7.10? Martin Sukaný do distribuce obsahující odečítač obrazovky Orca a hlasovou syntézu Orca přidal ještě další komponenty - Speech-Dispatchera a českou hlasovou syntézu, dále doinstaloval Emacs a taky Speechd-el, který zajišťuje jeho ozvučení. V neposlední řadě přidal SpeakUp, který ozvučuje linuxovou konzoli a také přeložil většinu dialogů odečítače Orca.

Kromě komponent pro nevidomé je počeštěno menu live CD a přidán program Enca na převod kódování nejen češtiny. Celý systém používá kódování UTF-8, jen konzole (a tedy i editor Emacs) používá kvůli SpeakUpu kódování ISO-8859-2. Protože navíc systém Windows používá nestandardní kódování windows-1250, převodu kódování souborů se nevyhne ani prostý uživatel, který Windows používá společně s Linuxem.

Martin taky vypracoval skript pro snadnější aktualizaci distribuce. Je potřeba dát skript například do vašeho domovského adresáře a přidělit mu práva pro spuštění. Pak jej spustíte napsáním

sudo ./upgrade

třeba v terminálu GNOME a skript provede vše potřebné. Před provedením příkazu si systém vyžádá vaše uživatelské heslo, abyste potvrdili úmysl provést zásah do systému. Já jsem si ten skript dal do /usr/local/sbin a nazval ho blupg. Pomocí příkazu

chmod 700 blupg

jsem souboru přiřadil právo spouštět jen vlastníkem. Ostatní nemají právo si soubor prohlédnout, o jeho změnění ani nemluvě.

Tuto upravenou distribuci si můžete stáhnout. Podrobnosti o tom, co Martin Sukaný v BlindUbuntu udělal, se dočtete na jeho blogu a taky v souboru ChangeLog.

Existuje také e-mailová konference o BlindUbuntu. Přihlásit se můžete mailem zaslaným na adresu ubuntu-blindubuntu-request@lists_ubuntu_cz a do těla zprávy napište text: subscribe "heslo", kde místo řetězce "heslo" dosaďte své heslo, které pro tuto konferenci využijete. Alternativně se můžete přihlásit přes webové rozhraní na adrese
http://lists.ubuntu.cz/mailman/listinfo/ubuntu-blindubuntu
Stránka je standardní mailmanovská, jakých jste třeba na Braillnetu již pár potkali, takže ani tady by neměl být problém.

Distribuci jsem stáhl a odzkoušel. Martina Sukaného je nutno pochválit za velice dobře odvedenou práci.

A Martin Sukaný dodává:

 suky: Hlavní rozdíl je v upgrade skriptu
 Teďka stačí jen v samotném BlindUbuntu zadat jen/:
    bu-upgrade/
 a vše se vyřeší samo.
 Nemusí se už stahovat žádný upgrade skript, on si ho synchronizuje s internetem sám
7.10.5 je teďka aktuální (i se skriptem), viz http://nvda.venik.org/download/blindubuntu/ChangeLog

Nahoru

Odkazy

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz